ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η stalker πλατινομαλλούσα
Η απόφαση να ζήσετε μαζί ήταν το… ήμισυ του παντός. Η συγκατοίκηση όμως με το σύντροφό μας έχει αρκετά διαφορετικούς κανόνες από το να ζείτε στο σπίτι των γονιών σας, μόνη σας ή και με την κολλητή σας. Αν δεν θέλετε λοιπόν να όνειρα για την κοινή ζωή σας να τερματιστούν άδοξα, ιδού μερικές “κόκκινες γραμμές” που δεν πρέπει να περνάτε.
1. Το κουδούνι
Πριν πάρετε κάποια πρωτοβουλία που ίσως φέρει τον άλλον σε αμηχανία, αποφασίστε από κοινού τι θα γράφει το κουδούνι της εισόδου. Συνήθως το πρόβλημα δημιουργείται όταν κάποιο από τα δύο μέλη είναι ήδη ένοικος του σπιτιού και δεν νιώθει ιδιαίτερη προθυμία να συμπεριλάβει τον νέο συγκάτοικο στο μικροσκοπικό αυτό χαρτάκι.
2. Τα ογκώδη αντικείμενα
Όταν σας πρότεινε να ζήσετε μαζί ίσως να μην είχε κατά νου, το διάδρομο γυμναστικής σας, την 55 ιντσών τηλεόρασή σας ή το σύνθετο – αντίκα της γιαγιάς σας. Καλό θα ήταν λοιπόν, πριν μπείτε στο σπίτι, να αφιερώσετε λίγη ώρα συζητώντας για τα αντικείμενα που θα ήθελε να φέρει ο καθένας. Για τα ογκώδη αντικείμενα είναι απαραίτητο να υπάρχει η έγκριση και των δύο. Εξοικονομήστε ήδη χώρο για… συμβιβασμό γιατί οι μικροεντάσεις είναι μέσα στο παιχνίδι .
3. Οι προσωπικοί χώροι
Ορίστε από την αρχή τους προσωπικούς χώρους του καθενός. Αν το σπίτι δεν είναι τόσο μεγάλο που να επιτρέπει ένα ολόκληρο δωμάτιο για τον καθένα από εσάς, βρείτε τουλάχιστον μια γωνιά στο καθιστικό ή στην κρεβατοκάμαρα όπου θα μπορείτε να τοποθετείτε κάποια δικά σας πράγματα π.χ. τα cd σας ή να απομονώνεστε. Σεβαστείτε το χώρο του άλλου, για να σεβαστεί κι αυτός τον δικό σας.
4. Οι επισκέψεις
Όταν έρθουν σπίτι οι φίλοι του και η οικογένειά του, δεν στραβομουτσουνιάζουμε και δεν κλειδωνόμαστε στο δωμάτιο. Καλό είναι να κάνετε μια συμφωνία να ενημερώνετε ο ένας τον άλλον μερικές ώρες πριν για τέτοιες επικείμενες αφίξεις. Επειδή όμως και τα απρόοπτα είναι μέσα στη ζωή,όπως και το να ξεχάσουμε μια φορά να ειδοποιήσουμε εγκαίρως τον άλλον, προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία και το χαμόγελό σας. Το ίδιο δεν θα θέλατε να κάνει και εκείνος σε αντίστοιχη περίπτωση;
5. Οι δουλειές του σπιτιού
Ένα σπίτι για να λειτουργήσει αρμονικά χρειάζεται συνεργασία και από τις δύο πλευρές. Συνεννοηθείτε εγκαίρως για τις δουλειές του σπιτιού που είναι διατεθειμένος να κάνει ο σύντροφός σας και για εκείνες που απεχθάνεται ή δεν γνωρίζει και προσπαθήστε να βρείτε μια συμβιβαστική λύση, μοιράζοντάς τες όσο το δυνατόν πιο δίκαια. Το ίδιο ισχύει και για το λεπτό θέμα των λογαριασμών.
6. Η τάξη
Στον προσωπικό σας χώρο νιώστε ελεύθεροι να κάνετε ό,τι επιθυμείτε. Δεν ισχύει όμως το ίδιο με τους κοινόχρηστους χώρους. Μην αφήνετε τις βρεγμένες πετσέτες σας όπου βρείτε ή τις τρίχες των μαλλιών σας που μόλις ξεμπερδέψατε με τη βούρτσα, στο νιπτήρα του μπάνιου. Ακόμη κι αν σας είναι δύσκολο, προσπαθήστε να δείξετε έναν πιο… συμμαζεμένο εαυτό και το ίδιο ασφαλώς διεκδικήστε από τον σύντροφό σας.
7. Η ιδιωτικότητα
Φαινομενικά μοιάζει το ίδιο με τον προσωπικό χώρο, δεν είναι όμως. Θυμηθείτε, ότι ο άνθρωπος με τον οποίο μένετε μαζί είναι ο σύντροφός σας και όχι ένας απλός συγκάτοικος. Ακόμη και μέσα στα λίγα τετραγωνικά του κοινού σας σπιτιού, μπορείτε να διατηρήσετε το μυστήριο. Μην κυκλοφορείτε με τις μάσκες προσώπου μπροστά στο σύντροφό σας, διαλέξτε να την κάνετε κάποια ώρα που θα λείπει και μην περιορίσετε την γκαρνταρόμπα σας στις… άνετες, χουχουλιαστές πιτζάμες σας. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές στα θέματα υγιεινής και μην αφήνετε τον εαυτό σας να κατρακυλήσει στο – κάθε άλλο παρά ευχάριστο- θέαμα της ατημέλητης και απεριποίητης νοικοκυράς.