Randa Ghandour – photo credit: Ιωάννα Τζετζούμη
Το 1983, η Randa Ghandour και ο επιχειρηματίας σύζυγός της, Hassan, αποχαιρετούν μαζί με τα παιδιά τους το Λίβανο και εγκαθίστανται μόνιμα στην Ελλάδα. Ο πόλεμος και τα προβλήματα που προκύπτουν εκεί τους αναγκάζουν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να αναζητήσουν αλλού τόπο για να στεγάσουν τη ζωή και τα όνειρά τους. Η χώρα μας φαντάζει ιδανική επιλογή. Και φαίνεται τελικά ότι είναι, καθώς ενσωματώνονται γρήγορα στην ελληνική πραγματικότητα και διάγουν μια ευτυχισμένη ζωή.
«Ζούμε στην Ελλάδα με την οικογένεια μου 36 χρόνια και τη νιώθουμε πια σαν δεύτερη πατρίδα μας. Και η Ελλάδα και οι άνθρωποί της μας αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή και πλέον τους νιώθουμε σαν φίλους, μοιραζόμαστε κοινές αξίες και συνήθειες», λέει μιλώντας στο mononews.gr η Randa Ghandour.
Η οικογένεια διαγράφει μια αξιοζήλευτη επιχειρηματική πορεία και καταλαμβάνει τον δικό της χώρο στους κοσμικούς κύκλους της Αθήνας. Η ζωή κυλάει όμορφα, μέχρι τη στιγμή που η Randa Ghandour διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού.
Τα χαμόγελα «παγώνουν» και ξεκινά ο αγώνας για τη ζωή. Με πίστη, πείσμα, θάρρος και την οικογένειά της «άγρυπνο φρουρό» στο πλευρό της, η Randa Ghandour στέφεται νικήτρια στη μάχη με τη νόσο και κερδίζει το «τρόπαιο» της ζωής.
Μετουσιώνοντας την περιπέτειά της σε αγάπη και αλληλεγγύη προς τις γυναίκες που βιώνουν την ίδια εμπειρία, τον Ιανουάριο του 2018, ιδρύει τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό ΜΑΝΑ, με όραμα να εμπνεύσει την ελπίδα σε κάθε γυναίκα που μάχεται ή έχει κερδίσει τη μάχη με τον καρκίνο, καθώς και να εμφυσήσει τη θετική σκέψη και τη δύναμη της ζωής, μέσα από την αγάπη του εαυτού της και του δεσμού της με την οικογένειά της. Ένα χρόνο μετά, δηλώνει περήφανη για το έργο που παράγεται στο ιδιόκτητο νεοκλασικό κτίριο της οδού Ρηγίλλης.
Η Randa Ghandour είναι μια όμορφη, δυνατή και ταυτόχρονα ευαίσθητη γυναίκα. Μια νικήτρια της ζωής, που με την πολύτιμη συνδρομή μιας ομάδας εθελοντών, συνεχίζει να αγωνίζεται προκειμένου να ενισχύσει και άλλες μάχες. Μάχες άλλων γυναικών, στις οποίες στέλνει ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας.
Κυρία Ghandour, πρόσφατα γιορτάσατε τον 1ο χρόνο λειτουργίας του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού ΜΑΝΑ. Πώς «γεννήθηκε» αυτή η ιδέα;
H ιδέα του «ΜΑΝΑ» ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια όταν συμμετείχα στον αγώνα “Race for the Cure”, όπου φτάνοντας θαύμασα το πλήθος των γυναικών- “survivors” που συμμετείχαν, άλλες με ευκολία και άλλες με δυσκολία. Και αυτό με συγκίνησε, διότι αντελήφθην ότι οφείλω να νιώθω ευγνώμων που είμαι καλά στην υγεία μου και αποφάσισα ότι πρέπει να βοηθήσω όσο και όπως μπορώ. Το πρώτο βήμα ήταν να δωρίσω δύο φορητούς μαστογράφους στην «Ομάδα Αιγαίου» και κατόπιν επέλεξα να αξιοποιήσω το πανέμορφο ακίνητο που είχα στο κέντρο της Αθήνας, ως δωρεά για καλό σκοπό.
Πριν και μετά τον καρκίνο: Τι ρόλο έχει παίξει η εμπειρία αυτή στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε σήμερα τη ζωή;
Η εμπειρία μου με δίδαξε να εκτιμώ περισσότερο την κάθε μέρα και να προσπαθώ να μεταδίδω θετική ενέργεια προς τους άλλους. Πιστεύω πολύ στη δύναμη των ανθρώπων, πάντα το πίστευα και αυτή μου η πεποίθηση δυνάμωσε περισσότερο μετά την περιπέτεια της υγείας μου. Όλοι είμαστε ικανοί για το καλύτερο, αρκεί να το τολμήσουμε!
Λέγεται ότι ακόμα και αυτά που κάνουμε για τους άλλους, τελικό αποδέκτη έχουν τον εαυτό μας. Τι σημαίνει για τη Randa Ghandour η πολύτιμη προσφορά του ΜΑΝΑ;
Το ΜΑΝΑ για μένα συμβολίζει τη δύναμη και τη θέληση να κάνουμε τα πάντα για να πετύχουμε το στόχο μας. Όταν νιώθουμε δυνατές και με θετική διάθεση, όλα συγκλίνουν ώστε να φτάσουμε στην επιτυχία.
Πόσο σημαντική είναι η στήριξη των ασθενών, ψυχολογική και άλλη, πριν και μετά τη νόσο; Θεωρείτε πως οι ασθενείς έχουν τη στήριξη, τη φροντίδα και τη μέριμνα που χρειάζονται;
Είναι το Α και το Ω. Στο «Σπίτι του ΜΑΝΑ» λειτουργούμε επικουρικά στο κομμάτι της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, προσφέροντας δωρεάν εξατομικευμένες υπηρεσίες υποστήριξης και φροντίδας σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού ή γυναικολογικό καρκίνο από ειδικούς θεραπευτές. Εστιάζουμε σε μια ολιστική εμπειρία από φροντίδα σώματος με πιλάτες και γιόγκα μέχρι ψυχολογική υποστήριξη και βόλτα σε μουσεία ή μαθήματα μαγειρικής – ό,τι χρειάζονται οι γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους, να ξανανιώσουν ευτυχισμένες να κερδίσουν πάλι το νόημα για ζωή.
Παγκόσμιες έρευνες μάλιστα, έχουν δείξει ότι τέτοιου είδους δραστηριότητες μειώνουν την πιθανότητα της εμφάνισης κατάθλιψης καθώς και της επανεμφάνισης της νόσου και αυξάνουν τα επίπεδα χαράς και ευεξίας.
Πρόσφατα διοργανώσατε στο Ζάππειο μία συνάντηση για την ενίσχυση του ΜΑΝΑ. Πώς αντιμετωπίζει το περιβάλλον σας αυτήν την πρωτοβουλία σας;
Νιώθω πολύ συγκινημένη, καθότι αυτή την πρωτοβουλία αγκάλιασαν πλήθος κυριών, οι οποίες ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα μας, δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ότι είμαστε ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ.
Είναι πολύ σημαντικό που με τη βοήθεια φίλων έχουμε κατορθώσει τον πρώτο χρόνο να προσφέρουμε στο «Σπίτι του ΜΑΝΑ» ένα καταφύγιο, όπου οι γυναίκες νιώθουν ασφάλεια και θαλπωρή, αισθάνονται δυνατές και με αυτοπεποίθηση.
133 γυναίκες δέχθηκαν συνολικά 2.325 ώρες υπηρεσιών, 1-2 επισκέψεων την εβδομάδα, ενώ πάνω από 20 εθελοντές είναι μαζί μας σε βάρδιες για να συνδράμουν το έργο μας, απρόσκοπτα – στις οποίες οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!
Έχοντας έρθει σε επαφή με τις ασθενείς που βρίσκουν καταφύγιο στο Σπίτι του ΜΑΝΑ ποια είναι η γνώμη που έχετε διαμορφώσει για το σύστημα Υγείας στη χώρα μας;
Ζούμε σε μια ευρωπαϊκή χώρα και έχουμε την τύχη να έχουμε στη διάθεση μας εξαιρετικούς επιστήμονες, ιατρούς καθώς και νοσοκομεία. Ειδικότερα για τις γυναίκες ασθενείς, το επίπεδο περίθαλψης είναι πολύ υψηλό. Εμείς από την πλευρά μας, «ερχόμαστε» συμπληρωματικά να καλύψουμε το κενό που αφορά στον τομέα της προσωπικής περιποίησης, της αισθητικής και της φροντίδας, κομμάτι ιδιαίτερα σημαντικό για μια ολοκληρωμένη θεραπεία.
Ποιο ήταν το βασικό “όπλο” στη δική σας μάχη με τη νόσο;
Η δύναμη που εισπράττω από την οικογένεια μου και η μεγάλη μου πίστη. Έχω θετική ενέργεια και είμαι ιδιαίτερα τυχερή, καθώς τα μέλη της οικογένειας μου με στήριξαν πολύ στη μάχη που έδωσα με την ασθένεια.
Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στις γυναίκες που μάχονται ή έχουν κερδίσει τη μάχη με τον καρκίνο;
Όταν προσφέρεις αγάπη και βλέπεις τη ζωή με θετικό μάτι, βρίσκεις τη δύναμη για να ξεπεράσεις τις δυσκολίες που θα παρουσιαστούν. Η συμβουλή που θα έδινα στις γυναίκες είναι να ζήσουν την κάθε μέρα, αναζητώντας τις μικρές χαρές που μας γεμίζουν ελπίδα και αισιοδοξία!