• LIFE&STYLE

    Γιατί οι στίχοι γνωστών τραγουδιών γίνονται όλο και πιο χαζοί;

    • NewsRoom


    Αυτό που είχαν πάντα οι μεγάλες, εμπορικά, μουσικές επιτυχίες ήταν η σωστή μελωδία που είχαν οι περισσότερες και τις έκαναν να μην ξεκολλάει από το μυαλό των ακροατών. Αυτό όμως που πάντα τους έλειπε ήταν οι βαθυστόχαστοι και γεμάτοι νόημα στίχοι. Οι περισσότεροι από εμάς για παράδειγμα τραγουδάμε μιμητικά τα περισσότερα τραγούδια χωρίς να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στους στίχους των τραγουδιών.

    Σύμφωνα με λεγόμενα του Andrew Powell-Morse, υπαλλήλου του SeatSmart, αφού ανέλυσε το αναγνωστικό επίπεδο 225 τραγουδιών από τις κατηγορίες της, τα οποία βρέθηκαν στο Νο1 των αμερικανικών charts τουλάχιστον από 3 εβδομάδες και πάνω, ανακάλυψε την κατακόρυφη πτώση που έχουν σημειώσει στιχουργικά τα τραγούδια της τελευταίας δεκαετίας.

    Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος αναφέρει ότι οι στίχοι που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν έφταναν στιχουργικά στο μορφωτικό επίπεδο τρίτης με τετάρτης Δημοτικού, επίπεδο το οποίο έχει αλλάξει αισθητά καθώς πλέον οι στίχοι των τραγουδιών “ακούγονται” σαν να είναι γραμμένα από παιδιά δευτέρας με τρίτη δημοτικού.

    Το φαινόμενο αυτό όπως πολλοί θα φανταζόμασταν δεν συμβαίνει μόνο στα τραγούδια της Pop που ξέρεις πως θα ακούσεις την Lady Gaga να τραγουδάει για πράγματα, τα οποία δεν μπορείς να καταλάβεις, ωστόσο δεν είναι μόνο τα τραγούδια της pop που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα. Όπως δείχνουν τα στοιχεία ακόμη και τραγούδια της Rock ,όπως αυτού το Dani California των Red Hot Chili Peppers μάζεψαν πολύ υψηλές βαθμολογίες στην λίστα με τα πιο “χαζούς” στίχους που υπάρχουν σε τραγούδια. Ακόμη από τα τέσσερα είδη που αναλύθηκαν στην λίστα με τα “χαζά” τραγούδια προηγείται η Country, ακολουθεί η Pop και η Rock και τελευταίο είναι το Hip-Hop.

    Σύμφωνα με την συγκεκριμένη μεθοδολογία ο Eminem φαίνεται να είναι ο ο πιο έξυπνος στιχουργικά καλλιτέχνης της Hip-Hop, ενώ από την άλλη σύμφωνα με την λίστα ο διάσημος rapper Kanye West μπορεί να λέει πολλά στα τραγούδια του χωρίς όμως να σημαίνουν στην ουσία τίποτα.

     

    Τέλος στην λίστα με τα 10 πιο “χαζά” τραγούδια της τελευταίας δεκαετίας παίρνει την πρώτη θέση το τραγούδι “The Good Life” από τους Three Days Grace’s, στο οποίο ο τραγουδιστής μιλάει για το πόσο καλή και όμορφη είναι η ζωή, ενώ την λίστα συμπληρώνει και το τραγούδι των Maroon 5 “Moves like Jagger” στο οποίο δεν εξηγείται ποτέ για κάποιον που πιθανόν να μην γνωρίζει ποιος είναι ο Jagger και που ομολογουμένως δεν ταιριάζει σχεδόν καθόλου με τους υπόλοιπους στίχους του τραγουδιού.

     



    ΣΧΟΛΙΑ