Η ευρωπαϊκή εκδοχή του Politico (politico.eu) έδωσε στη δημοσιότητα τους 28 ανθρώπους που αυτή τη στιγμή καθορίζουν, αλλάζουν ή και επηρεάζουν με τη στάση τους τα δεδομένα στην Ευρώπη, μέσα από τη δουλειά και τη στάση ζωής τους γενικότερα. Από τον συντηρητικό Ούγγρο πρωθυπουργό Victor Orban μέχρι τον ποπ καλλιτέχνη Stromae. Και από την εκρηκτική 33χρονη Ιταλίδα υπουργό Maria Elena Boschi, μέχρι τον αυστριακό Thomas Wieser.
Στη λίστα υπάρχουν ακόμη και ο Χάρης Γεωργιάδης, υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, και ο Ελληνας διευθυντής της «Καθημερινής» Αλέξης Παπαχελάς.
«Ο έντιμος Έλληνας»
Αυτός είναι ο τίτλος που δίνει το Politico στον διευθυντή της «Καθημερινής», Αλέξη Παπαχελά, σημειώνοντας παράλληλα την ιστορικότητα της ίδιας της εφημερίδας και του σεβασμού που απολαμβάνει στην Ευρώπη. Στο άρθρο γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην αγωνία του δημοσιογράφου όπως αυτή εκδηλωνόταν μέσα από τα άρθρα του τις ημέρες που η Ελλάδα έφτασε κοντά στην έξοδο από την Ευρωζώνη, καθώς και η κριτική που άσκησε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
«Έχουμε μόνο λίγες μέρες ώστε να διασφαλίσουμε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας δεν θα κινδυνεύσει» είχε γράψει τότε, μεταξύ πολλών άλλων, ο κ. Παπαχελάς, «όταν η Ευρώπη στεκόταν έκπληκτη μετά το κάλεσμα για δημοψήφισμα από τον Αλέξη Τσίπρα», σημειώνει το άρθρο.
«Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι να πηγαίνει αντίθετα στο ρεύμα. Δεν γράφω ή δεν κάνω τηλεοπτικά προγράμματα για να είμαι αρεστός. Μου αρέσει να λέω αυτό που σκέφτομαι, έστω και αν αυτό πάει αντίθετα στο ρεύμα», είχε δηλώσει κάποτε ο κ. Παπαχελάς – και αναμεταδίδεται στο Politico. Δηλώνει πως θαυμάζει περισσότερο από όλες τις ιστορικές προσωπικότητες τον Ουίνστον Τσώρτσιλ, ενώ περιγράφει τα χαρακτηριστικά της Ενιαίας Ευρώπης ως εξής: «Η δύναμη της ανεκτικότητας, του συμβιβασμού, ο πολιτισμός και η ισόρροπη ανάπτυξη».
Γεωργιάδης: Ο υπεύθυνος
Για τον Χάρη Γεωργιάδη, το politico.eu σημειώνει ότι έλαβε λίγη υποστήριξη από έτερους ΥΠΟΙΚ στην Ευρωζώνη όταν ζήτησε την επέκταση της βοήθειας προς την Ελλάδα και πως είχε αμφισβητήσει τις διαπραγματευτικές τακτικές του τότε ΥΠΟΙΚ της χώρας, Γιάνη Βαρουφάκη.
Όπως σημειώνεται, «η οικονομική ανάκαμψη (στην Κύπρο) επήλθε μέσω της πειθαρχημένης τακτικής του Γεωργιάδη, του οποίου οι στενοί συνεργάτες τού πιστώνουν σταθερότητα και ετοιμότητα ώστε να εκπληρωθούν αλλά και να ξεπεραστούν οι απαιτήσεις των δανειστών».
Το άρθρο για τον ΥΠΟΙΚ της Κύπρου, ως μέλος των 28 όπως τους αναγιγνώσκει το Politico, επισημαίνει ότι κανείς από τους προκατόχους του δεν άντεξε παραπάνω από 11 μήνες, ενώ σημειώνει πως ο ίδιος, αν και αντιμετώπισε κριτική, ανταπεξήλθε με επιτυχία.
«Παρόλο που οι δείκτες της ανεργίας και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δείχνουν πως υπάρχει ακόμη δουλειά για να γίνει, η επόμενη χρονιά θα είναι η τελευταία για την Κύπρο υπό το άγρυπνο βλέμμα της Τρόικας», καταλήγει το άρθρο.