Τις τελευταίες ημέρες το Νetflix ακούγεται πολύ. Και δεν είναι επειδή ανταλλάσσουμε ιδέες για σειρές που θέλουμε να παρακολουθήσουμε ή ταινίες που προτείνουμε και θα θέλαμε να ανακαλύψουμε κι άλλες αντίστοιχες αλλά φαίνεται πως η πανδημία τελικά δεν έχει ωφελήσει τόσο τη δημοφιλή πλατφόρμα.

Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση «ματ» μετά την επιτυχία του Netflix με δικές του παραγωγές στην απονομή των Όσκαρ; Να σταματήσουν οι «κωδικοί» που μπορούν να μοιράζονται τα μέλη μιας οικογένειας ή φίλοι μεταξύ τους.

1

Και ποιος είναι υπεύθυνος για όλες αυτές τις αλλαγές στην κατ ‘οίκον ψυχαγωγία; Ένας Ελληνοαμερικάνος, ο Τεντ Σαράντος, ο οποίος θεωρείται για πολλούς ο άνθρωπος που έφερε την επανάσταση στην ψηφιακή τηλεόραση.

Είναι ένας από τους βασικούς CEO του Νetflix. Βρέθηκε στην εταιρία του 2000, μια εταιρία που ιδρύθηκε το 1997 για να μπορεί κανείς να νοικιάζει dvd μέσω email.

Αυτή ήταν η αρχική ιδέα που ξεκίνησαν ο Ριντ Χάστινγκς και ο Μαρκ Ράντολφ. Το βλέμμα τους όμως ήταν στραμμένο στο μέλλον και στη δυνατότητα να μπορεί κανείς να «κατεβάζει» τηλεοπτικές σειρές και φιλμ για να τα παρακολουθεί όποτε εκείνος το επιθυμεί.

Και ήταν τότε ακριβώς η στιγμή που προστέθηκε ο «δικός μας» Τεντ Σαράντος.

Η πρώτη απόπειρα «δειγματισμού» έγινε με τη σειρά «House of Cards» το 2013 και ήταν η πρώτη φορά που μπορούσε κανείς να δει μια σειρά μόνο στη συγκεκριμένη πλατφόρμα, ολοκληρωμένη, με όλα τα επεισόδια μιας σεζόν.

Αυτό δεν σημαίνει ότι μέχρι τότε δεν μπορούσε κανείς να παρακολουθήσει ντοκιμαντέρ, σειρές, ταινίες, σε μια πλατφόρμα που προσπαθούσε να καλύπτει τις προτιμήσεις και των πιο απαιτητικών σινεφίλ.

Με τους πρωταγωνιστές της σειράς House of Cards

Ο Τεντ Σαράντος, ο οποίος, περηφανεύεται στις συνεντεύξεις του για την καταγωγή του από τη Σάμο, ήταν εκείνος που πρότεινε, σαν υπεύθυνος περιεχομένου τότε, να δοκιμάσουν να φιλοξενήσουν στην πλατφόρμα, αποκλειστικά, μία πετυχημένη σειρά, ολοκληρωμένη, μόνο για τους συνδρομητές του Netflix.

Όλα είχαν να κάνουν με το τάιμινγκ, την εποχή, τη δημοτικότητα των πολιτικών θρίλερ, την παρουσία του Κέβιν Σπέισι (προτού εμφανιστεί ως πρωταγωνιστής σκανδάλου στην αληθινή ζωή), και την απευθείας ανάθεση.

Ο Τεντ Σαράντος

Ο Τεντ Σαράντος ήταν τόσο σίγουρος για το τελικό προϊόν που δεν ζήτησε να δει καν πιλότο, έκανε την παραγγελία για την σειρά και υπέγραψε μια συμφωνία που λέγεται ότι ξεπέρασε τα 100 εκ. δολάρια.

Για δύο σεζόν. Και να αποδείξει ότι στη ζωή πετυχαίνουν τελικά μόνο όλοι όσοι ρισκάρουν, λάνσαρε και τα 13 επεισόδια της σειράς την ίδια κιόλας ημέρα.

Αδιαφορώντας για την μανιέρα που θέλει τηλεοπτικά δίκτυα και ψηφιακές πλατφόρμες να διατηρούν το σασπένς και να παρουσιάζουν κάθε νέο επεισόδιο, μία φορά την εβδομάδα, για να κρατούν τους θεατές σε εγρήγορση.

Το αποτέλεσμα; Eφτά βραβεία Έμμι και 56 υποψηφιότητες για τις επόμενες πέντε σεζόν.

Στον Ελληνοαμερικανό Mr Netflix έχουν «χρεωθεί» και άλλες επιτυχίες, όπως η σειρά «Orange is the new black«, το Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ «Icarus», και πάλι ως απευθείας ανάθεση με ένστικτο και σιγουριά, με θέμα το ντόπινγκ στον αθλητισμό, αλλά και οι 36 εκατομμύρια νέοι συνδρομητές μέσα στο 2020 και οι 18 εκ το 2021.

Με τους πρωταγωνιστές της σειράς Ozark

Αν θα του χρεωθούν και τα σημερινά προβλήματα; Ως ένας από τους βασικούς «αρχιτέκτονες» του οικοδομήματος, ο άνθρωπος που γεννήθηκε το 1964 στην Αριζόνα, με παππού μετανάστη από την Σάμο στην Αμερική, κι έχοντας μεγαλώσει σε ένα σπίτι που μπορεί να μην μιλούσαν ελληνικά αλλά η Ελλάδα υπήρχε πάντα στην κουλτούρα της οικογένειας, ο Τεντ Σαράντος θα είναι το πρόσωπο των ημερών.

Και θα πρέπει να ανοίξει τις …κάρτες του στην επόμενη «σεζόν» του House of Cards, γιατί μπορεί τελικά το πορτοκαλί να μην είναι πλέον το …νέο μαύρο.

Σε πρόσφατη συνέντευξη του πάντως στην Der Spiegel δήλωσε πως δεν αποκλείει το γεγονός το Νetflix να επενδύσει και στις λάιβ αναμεταδόσεις σημαντικών αθλητικών διοργανώσεων.

Ποια θα ήταν η πρώτη επιλογή; H Φόρμουλα 1. Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο;

Διαβάστε επίσης:

Πώς ξαναζωντανεύει ο μύθος της Σοφίας Κοκοσαλάκη, του «χρυσού» κοριτσιού της ελληνικής μόδας;

Από πότε ο Εμανουέλ Μακρόν έβγαλε την …φανέλα;

Ο Σταύρος Νιάρχος, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, οι γυναίκες της ζωής του(ς) και το «Ηappily ever after»