Η Vanessa Pappas έχει ελληνικό όνομα, κι ας είναι μισή Αυστραλή, μισή Ελληνίδα.

Είναι η Mrs TikTok, η γυναίκα που κατόρθωσε να «μεταλλάξει» μία κινέζικη εφαρμογή με αστείο όνομα, σε ένα από τα πιο πετυχημένα apps της εποχής, χωρίς ημερομηνία λήξεως από ότι φαίνεται, όπως θα περίμενε κανείς, πιο πετυχημένο ακόμη (εμπορικά και εισπρακτικά) και από το SnapChat και το Ιnstagram.

Eίναι εθιστικό. Και η ελληνικής καταγωγής, εκτελεστική διευθύντρια Vanessa Pappas, μοιάζει να γνωρίζει καλά τη συνταγή. Διαφορετικά δεν θα βρισκόταν στην πρώτη θέση των 50 κορυφαίων προσωπικοτήτων και ιδεών που καθόρισαν το παγκόσμιο επιχειρηματικό τοπίο στη διάρκεια της χρονιάς, σύμφωνα με το Bloomberg.

Γιατί δεν είναι εύκολο να καταφέρεις μέσα σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα να «χτυπήσεις» τους ανταγωνιστές σου και να συγκεντρώσεις περισσότερα downloads, σχεδόν διπλάσια, από άλλες δημοφιλείς εφαρμογές. Γιατί αν κατεβάζουν περισσότερα από 34.6 εκ. μικρής διάρκειας βίντεο οι φαν του TikTok, στο Instagram δεν ξεπέρασαν μέσα στην χρονιά που πέρασε τα 17.7 εκ. και στο SnapChat (δημοφιλές app για τους εφήβους) τα 14.2 εκ.

Και η γυναίκα πίσω από τους αριθμούς; H ιστορία της Vanessa Pappas που φωτογραφίζεται στα μπλε, με τζιν, και σταυρωμένα χέρια, σαν τη γυναίκα της διπλανής πόρτας, δείχνει γιατί ισχύει τελικά όλο περισσότερο πως «women have the power».

Είναι 41 χρονών. Δηλώνει Ελληνίδα, (κατά το ήμισυ), μεγάλωσε στην Αυστραλία και όταν μιλάει, έχει τη δική της αναγνωρίσιμη προφορά. Μετακόμισε στο Λονδίνο στα 20 της, για να βρεθεί τελικά στη Νέα Υόρκη, τραγουδώντας «New York, New York», με τον δυναμισμό του Frank Sinatra.

Δεν προκαλεί, δεν της αρέσει να μιλάει για την προσωπική της ζωή, αλλά φωτογραφήθηκε πριν από δύο χρόνια για τους New York Times, με τη σύντροφο της, για να μιλήσουν για το σπίτι που αγόρασαν και ανακαίνισαν στο Μπρούκλιν, προκειμένου να ζήσουν ως μία σύγχρονη οικογένεια με παιδιά, σκυλιά, απαιτητικό ωράριο, μινιμαλισμό και πολυτέλεια. Πώς λέγεται η κόρη τους; Poppy (όπως Πόπη). Απέκτησαν μαζί κι έναν γιο, τον Javier. Και ποιος είναι ο τίτλος του άρθρου; «Το σπίτι που βρήκε ένας σκύλος.»

Vanessa Pappas

Μάλλον και η ίδια δεν θα μπορούσε να έχει φανταστεί πριν από χρόνια την εξέλιξη της ιστορίας. Το 2007 η Vanessa Pappas ξεκίνησε να εργάζεται για την εταιρία οικονομικής ενίσχυσης δημιουργών βίντεο στο Ίντερνετ, Next New Networks, εταιρία που εξαγοράστηκε από το ΥοuTube το 2011, με την ίδια να ανεβαίνει διαρκώς στην ιεραρχία, και να αλλάζει τμήμα και ρόλο.

Θεωρείται ειδική στη δημιουργία πετυχημένων βίντεο, ενώ έχει γράψει και βιβλίο με τίτλο «The YouTube Creator Playbook» με όλα τα μυστικά για να θησαυρίσει κανείς από όπου βρίσκεται, σκηνοθετώντας τη ζωή του με ένα ελκυστικό περιτύλιγμα. Και δημιούργησε και Ακαδημία για να εκπαιδεύσει όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν το YouTube σαν επάγγελμα. Γνωρίζοντας όλες τις παγίδες, τα δικαιώματα, τα στάδια για την καταξίωση και την επιτυχία.

Το 2019 η Vanessa Pappas ζούσε στη Νέα Υόρκη. Σήμερα μένει στο Λος Άντζελες. Οι ανατροπές είναι στο πρόγραμμα. Με την ένταση ανάμεσα στην Αμερική και την Κίνα, τα διευθυντικά στελέχη του ΤikTok έπρεπε να βρουν λύσεις. Όπως κάθε φορά που η πολιτική αγγίζει την καθημερινότητα, την απόδραση, το lifestyle.

Όταν ο Donald Trump είχε απειλήσει ότι θα κλείσει το TikTok, η Vanessa Pappas μαγνητοσκόπησε ένα βίντεο από το σπίτι της στο Λος Άντζελες, διάρκειας μόλις 59 δευτερολέπτων, (ο χρόνος είναι χρήμα και στο ΤikTok), για να καθησυχάσει τους ΤικΤόκερς ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, να τους ευχαριστήσει, και να τους παροτρύνει να την υποστηρίξουν με το hashtag, #SaveTikTok. Αν το έσωσε; Ναι. Αν είναι τόσο απλό; Δεν θα μάθουμε ποτέ τι γίνεται με τους αλγόριθμους και το σκοτάδι. Ή πως μια γυναίκα αποφασίζει μια μέρα να πολεμήσει τον Πρόεδρο της Αμερικής.

Η ελληνικής καταγωγής Vanessa Pappas είναι δυναμική, άμεση και επικοινωνιακή. Μητέρα, σύντροφος, στέλεχος σε νευραλγική θέση, αποφεύγει να απαντάει σε ερωτήσεις που μπορεί να θεωρηθούν παγίδες, προτιμά να κοιτάει μπροστά και να δίνει λύσεις. Σε εποχή κρίσης; Ειδικά σε περίοδο κρίσης. Και να προσπαθεί να προβλέψει το μέλλον.

Το μέλλον χτίζεται από τώρα. Και κάπως έτσι σκέφτηκε να ενισχύσει την κοινότητα του TikTok και να δώσει τη δυνατότητα σε όσους ανεβάζουν βίντεο, αυτοσχέδια, ερασιτεχνικά, επαγγελματικά, φιλόδοξα, -δεν έχει και τόση σημασία-, αγόρια και κορίτσια, άνδρες και γυναίκες, που χορεύουν, μαγειρεύουν, ονειρεύονται, αστειεύονται, αυτοσαρκάζονται, τραγουδούν, να μπορούν να βγάλουν και χρήματα για το χόμπι τους, το ψώνιο τους, τη διάθεση τους να μοιράζονται το ταλέντο τους με ένα άγνωστο, επίμονο, δύσκολο κοινό.

Γιατί αν δεις τα σχόλια που συνοδεύουν κάθε ανάρτηση στο ΤikTok θα καταλάβεις πως το κοινό δεν αστειεύεται. Κάπως έτσι γεννήθηκε το CreatorFund για να μπορούν οι χρήστες να εξαργυρώνουν την φήμη τους, ανάλογα με τις φορές που κάποιος θα τους δει, θα τους αναζητήσει, θα τους «κατεβάσει» για να τους βλέπει ξανά και ξανά.
Και με την πρόβλεψη ότι τώρα με την πανδημία, θα μένουμε όλο και περισσότερο στο σπίτι, η Vanessa Pappas με την ομάδα της επιχειρούν να φτιάξουν έναν διαδικτυακό τόπο που θα σε ανεβάζει και θα σου φτιάχνει τη διάθεση, θα σου κρατάει συντροφιά και δεν θα σε προβληματίζει, αλλά το αντίθετο θα σε βοηθήσει να αποδράσεις, όλες τις ώρες της ημέρας. Και της νύχτας.

Vanessa Pappas

Η επικοινωνία είναι το παν. Το μάρκετινγκ δηλαδή. Και κάπως έτσι 30 δημιουργοί του ΤikTok, όλοι με διαφορετικό background και ιστορία, σκηνοθέτησαν ένα διαφημιστικό βίντεο για να προβληθεί στην αμερικανική τηλεόραση με την φράση «Όλα ξεκινούν από εδώ…»

Και πώς ξεκίνησε η «δική μας» Vanessa Pappas; Από το YouTube που είναι σίγουρα πιο απρόσωπο, και πιο μαζικό. Με τόσα χρόνια προϋπηρεσίας στον χώρο, η ίδια δηλώνει με κάθε ευκαιρία πως δεν ανησυχεί (πλέον) για τίποτα. Όσο κι αν εμφανίζονται κλωνοποιημένες εφαρμογές με στόχο την διεκδίκηση ενός μεριδίου της διαφημιιστικής πίτας, εκείνη επιμένει ότι τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με το αυθεντικό, ειδικά όταν υπάρχει μια δοκιμασμένη συνταγή, και «κανείς δεν μπορεί να αντιγράψει μια ολόκληρη κοινότητα».

Vanessa Pappas

Για την ίδια το μυστικό είναι να πιστεύεις στον εαυτό σου. Στο προϊόν σου. Να μην το βάζεις κάτω, όσους ακόλουθους κι αν έχεις. Γιατί μπορεί ακόμη κι αν η αναγνωρισιμότητα να είναι σταθερά χαμηλή, να ανεβάσει κανείς ένα βίντεο και να γίνει viral μέσα σε μία νύχτα. Γιατί οι αλγόριθμοι στο ΤikTok, λειτουργούν διαφορετικά, όπως εξηγεί, από ότι στο Facebook και στο Τwitter. «Όλοι αισθάνονται τώρα ότι μπορούν να γίνουν δημιουργοί», θα πει. «Και είναι κάτι που επιτέλους δεν έχει να κάνει με την εξωτερική τους εμφάνιση.»

Δεν είναι τυχαίο πως ξαφνικά ατζέντηδες στο Χόλιγουντ, υπεύθυνοι πρακτορείων μοντέλων, αλλά και για το καστ φιλόδοξων παραγωγών, αναζητούν πλέον το επόμενο αστέρι στο ΤikTok, έναν εκπρόσωπο της διαφορετικότητας και της απελευθέρωσης προτύπων. Εταιρίες επενδύουν εκατομμύρια δολάρια στην εφαρμογή, τόσο για να έχουν μία αξιοπρεπή θέση ανάμεσα σε μικρούς και μεγάλους ινφλουένσερ της εποχής, όσο και για να προμοτάρουν πρόσωπα που θεωρούν ότι ταιριάζουν με το image του brand τους για να αυξήσουν τις πωλήσεις τους.

Vanessa Pappas

«Η πανδημία δυνάμωσε τη σχέση ανάμεσα στα μέλη της κοινότητας», λέει η Vanessa Pappas. Με το #HappyAtHome, όλοι ήθελαν και θέλουν να φτιάξουν κάτι ευχάριστο, χαριτωμένο, αστείο, λιτό αλλά πρωτότυπο, για να το μοιραστούν, με το ανάλογο σάουντρακ, με γνωστούς και αγνώστους, νέους και παλιούς «φίλους». Να μην αισθάνονται πια μόνοι.

Παρόλ’ αυτά η καθημερινότητα της δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι είναι εκείνο που μπορεί να γίνει viral, μόνο και μόνο για να προκαλέσει. Όπως συνέβη πρόσφατα όταν κάποιος θέλησε να ανεβάσει μία κακόγουστη παρωδία για άτομα με αναπηρία, εξοργίζοντας χιλιάδες χρήστες, ανάμεσα τους, και γονείς και παιδιά με κινητικά προβλήματα. Για να βγει η ανακοίνωση ότι το TikTok είναι ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή bullying και παρενόχλησης. Το αυτονόητο δηλαδή.

Και η επόμενη μέρα; Ένας 22χρονος ΤικΤόκερ, με 1.2 εκ. ακόλουθους, λέει πως έχει γνωρίσει από κοντά την εκτελεστική διευθύντρια του app, και είναι ίσως η μοναδική γυναίκα στον χώρο που μοιάζει να γνωρίζει τόσο καλά τις ανάγκες των δημιουργών-πρωταγωνιστών του Διαδικτύου. Φανταστείτε ότι μιλάμε για 2 δις χρήστες μόνο στη συγκεκριμένη εφαρμογή made in China (ιδιοκτησίας της κινεζικής εταιρίας τεχνολογιών ByteDance), αλλά παγκόσμιας πλέον αναγνωρισιμότητας. Για όλες τις ηλικίες. Και τις γλώσσες.

Ποια είναι η φιλοσοφία της ζωής της Vanessa Pappas; To προσωπικό της μόττο; Η διαφορετικότητα είναι άποψη. «Δεν χρειάζεται να είσαι τέλειος, για να είσαι αρεστός. Δεν χρειάζεται πλέον να προσποιείσαι ότι περνάς καλά, γιατί έχεις τον τρόπο να περνάς καλά.» Ακόμη και μόνος σου; Παρέα με το κινητό σου;

Δείτε τον sir Anthony Hopkins να χορεύει και να τραγουδάει στα φυτά του, ως ο πιο δημοφιλής σταρ του TikTok μέσα στην πανδημία, για να βρείτε την απάντηση και να δείτε γιατί η ζωή μπορεί να ξεκινά στα 82. Lip-syncing ή συγχρονισμός χειλιών σαν μέσο εκτόνωσης; Γιατί όχι;

Anthony Hopkins

Οι αυθόρμητες στιγμές της καθημερινότητας είναι το ζητούμενο. Ακόμη κι αν απαιτείται μόνο να ανοιγοκλείνεις το στόμα σου. Τικ-τοκ, ο χρόνος σας αρχίζει από τώρα.