ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το Hilton ήταν το πρώτο παράρτημα διεθνούς ξενοδοχειακής αλυσίδας που άνοιξε ποτέ στην Ελλάδα και εξελίχθηκε πολύ γρήγορα σε κεντρικό σημείο συνάντησης σημαντικών ανθρώπων, αλλά και τόπος διεξαγωγής ειδικής σημασίας γεγονότων.
Τα πρώτα επίσημα εγκαίνια του Hilton έγιναν στις 20 Απριλίου 1963 και αυτό αποτέλεσε ένα σπουδαίο γεγονός για την πόλη, καθώς αποτελούσε ένα πρωτοφανές γεγονός για τα δεδομένα της Αθήνας εκείνης της εποχής.
To Hilton αποτελούσε το πρώτο παράρτημα αλυσίδας ξενοδοχείων διεθνούς βεληνεκούς που άνοιγε στην Ελλάδα και το μέγεθος, αλλά και η πολυτέλεια που το χαρακτήριζε ήταν κάτι που η χώρα δεν είχε δει ποτέ ξανά στο παρελθόν.
Ακόμη και σήμερα, η συγκεκριμένη ξενοδοχειακή μονάδα αποτελεί μία από τις κορυφαίες στην Ελλάδα, ξεχωρίζοντας για την πολυτέλειά της, ενώ στέκει επιβλητική στο κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα, στην κορυφή του ψηλού κτηρίου βρίσκεται ένα από τα πιο φημισμένα μπαρ της πόλης, ανοιχτό στο κοινό, που θέλει να πάρει μια γεύση από το ιστορικό αυτό ξενοδοχείο.
Γιατί το εμβληματικό ξενοδοχείο δεν είναι απλά ένα από τα κορυφαία της χώρας, κουβαλά επιπλέον και μια σπουδαία και «βαριά» ιστορία. Το ξενοδοχείο που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1963, έμελλε να αποτελέσει ορόσημο για την κοινωνική και πολιτιστική ιστορία της Αθήνας.
Ήδη από την έναρξη της λειτουργίας του, το Hilton λειτούργησε ως σύμβολο μιας νέας εποχής ευημερίας και ανάπτυξης για τα ελληνικά δεδομένα, ειδικότερα σε ό,τι αφορούσε στον κλάδο του τουρισμού.
Το Hilton ξεκίνησε πανηγυρικά την λειτουργία του, διοργανώνοντας τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις που συγκέντρωσαν εκλεκτούς καλεσμένους απ’ όλον τον κόσμο. Τα επίσημα εγκαίνια της πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας αποτέλεσαν ένα πρωτοφανές γεγονός για τα κοσμικά δεδομένα της πόλης.
Στην τελετή των εγκαινίων, το παρών έδωσε και ο ιδρυτής της γνωστής ξενοδοχειακής αλυσίδας, Conrad Hilton, ο οποίος, μάλιστα, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Συμφωνώ με όσους πιστεύουν ότι το ξενοδοχείο Hilton Αθηνών είναι το ωραιότερο Hilton του κόσμου».
Γεγονός είναι ότι επρόκειτο για ένα σπουδαίο αρχιτεκτόνημα για τα δεδομένα της εποχής, όντας πρωτοφανές σε μέγεθος και πολυτέλεια για την Ελλάδα, ενώ από αρχιτεκτονικής άποψης συνδύαζε την επιβλητική μεγαλοπρέπεια με την αρχαιοελληνική λιτή γραμμή. Τον σχεδιασμό του κτηρίου υπογράφουν οι αρχιτέκτονες Εμμανουήλ Βουρέκας, Προκόπης Βασιλειάδης, Σπύρος Στάικος και Αντώνης Γεωργιάδης.
Το Hilton Αθηνών αποτέλεσε ορόσημο στην αρχιτεκτονική της εποχής, καθορίζοντας τις τάσεις στην αρχιτεκτονική αισθητική της δεκαετίας του ’60. Το ξενοδοχείο χαρακτηρίζεται για τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του, χωρίς ωστόσο το στοιχείο αυτό να «κρύβει» τα έντονα ελληνικά στοιχεία που υπάρχουν στην ξενοδοχειακή μονάδα, τα οποία αποδίδονται κυρίως χάρη στη χρήση του Πεντελικού μαρμάρου, αλλά και στις μνημειώδεις ανάγλυφες συνθέσεις του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη, με την αρχαϊκή τους θεματολογία.
Η ανέγερση του Hilton Aθηνών ξεκίνησε το 1959 σε ένα οικόπεδο εκτάσεως 17.011,50 τετραγωνικών μέτρων και θεωρείται ένα πρωτόγνωρο σε έκταση, αλλά και ιδιαίτερα φιλόδοξο, για την εποχή, εγχείρημα, που ξεκίνησε η οικογένεια Πεζά.
Στην πορεία της κατασκευής της ξενοδοχειακής μονάδας, ωστόσο, η οικογένεια Πεζά δήλωσε ότι αδυνατεί να αποπερατώσει το έργο και αποχώρησε από αυτό.. Τότε η κυριότητα των μετοχών της εταιρείας περιήλθε στην Ιονική τράπεζα, η οποία χρηματοδότησε την υπόλοιπη κατασκευή του έργου. Σύμβουλοι αρχιτέκτονες, τότε, ήταν οι κ.κ. Warners, Burus, Ioan και Lunde από την Νέα Υόρκη, σε συνεργασία με το Αρχιτεκτονικό Τμήμα της Hilton International.
Επικεφαλής αρχιτέκτων του έργου ήταν ο κ. Α. Γεωργιάδης. Το κόστος κατασκευής, συμπεριλαμβανομένης και της αξίας του οικοπέδου, βάσει των οικονομικών δεδομένων της εποχής εκείνης ανήλθε σε 15.000.000 εκατ. αμερικανικά δολάρια.
Το Hilton αποτέλεσε εξαρχής σημείο συνάντησης σπουδαίων προσωπικοτήτων, μεταξύ των οποίων αρχηγοί κρατών, διάσημοι καλλιτέχνες και επιστήμονες διεθνούς κύρους. Το εμβληματικό ξενοδοχείο ήταν πάντοτε σημείο αναφοράς για το διεθνές jet set, ενώ αποτέλεσε πολλές φορές το μέρος όπου επέλεγε ο Αριστοτέλης Ωνάσης να περνά τον χρόνο του, να κανονίζει τα ραντεβού του και να απολαμβάνει ξεχωριστές εκδηλώσεις που διοργανώνονταν σε αυτό.
Για τους ίδιους λόγους, το Hilton ήταν αγαπημένο μέρος και ονομάτων διεθνούς βεληνεκούς, σπουδαίων καλλιτεχνών της εποχής, όπως οι Frank Sinatra, Ingmar Bergman και Anthony Quinn.
Στην πορεία της λειτουργίας του, το Hilton εξελίχθηκε σε προτιμητέο τόπο συνάντησης και των ίδιων των Αθηναίων, οι οποίοι δοκίμασαν για πρώτη φορά εκεί τα αμερικάνικα hamburger και club sandwich στο Βυζαντινό, αλλά και πρωτότυπα κοκτέιλ στο Galaxy Bar.
Από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, το Hilton Αθηνών είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης, εγκαινιάζοντας τη συνεργασία του με τη Μαριλένα Λιακοπούλου, η οποία ίδρυσε τη γκαλερί «Χίλτον», οργανώνοντας μια σειρά από ιστορικές εκθέσεις την περίοδο 1968-1972.
Η ξεχωριστή σημασία της παρουσίας της ξενοδοχειακής μονάδας στην ελληνική πρωτεύουσα συνεχίστηκε έως τη σύγχρονη εποχή, αφού το 2004 το Hilton Αθηνών έγινε η επίσημη έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ το 2011 ήταν η έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics, που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα.
Σήμερα, το Hilton ενσωματώνει στην ίδια του την υπόσταση μια σειρά εξαιρετικών έργων τέχνης μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως η Chryssa, η Αφροδίτη Λύτη, ο Stephen Antonakos κ.α., ενώ διοργανώνει συχνά εκθέσεις νέων, ανερχόμενων καλλιτεχνών στο χώρο του lobby, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Το Hilton Αθηνών μέσα και από την αντοχή του στο χρόνο, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής, επιχειρηματικής, αλλά και πολιτιστικής ζωής της πόλης. Τα τελευταία χρόνια, επιπλέον, έγινε τόπος συνάντησης των δανειστών με την ελληνική κυβέρνηση.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ – Νάσβιλ: Μαθητής άνοιξε πυρ σε καφετέρια λυκείου – Τουλάχιστον δύο τραυματίες
- Νορβηγία: Όσλο και Βαρσοβία θα εδραιώσουν στρατηγική εταιρική σχέση στον ενεργειακό τομέα
- Metron Analysis: Άνω των 11 μονάδων το προβάδισμα ΝΔ, πτώση για Ανδρουλάκη, στο 7,1% η Λατινοπούλου
- Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή: Ο Αρχηγός, Γεώργιος Αλεξανδράκης συναντήθηκε με την Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Δανίας