ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Σωτήριος Βούλγαρης, (Βulgaris στα ιταλικά), με μία ζωή μυθιστορηματική, κινηματογραφική, πέρα για πέρα αληθινή, (based on a true story, που λένε και στο Χόλιγουντ), ο ιδρυτής του διεθνούς οίκου πολυτελών προϊόντων Bulgari με έδρα τη Ρώμη, αποτελεί ακόμη και σήμερα πρότυπο, για έναν σούπερσταρ της υψηλής κοσμηματοποιίας, που έντυσε τον λαιμό, το πρόσωπο, τα χέρια, διάσημων γυναικών, όπως ήταν η Elizabeth Taylor και η Claudia Cardinale, χτίζοντας μια αυτοκρατορία από την Ελλάδα στην Ιταλία και τον υπόλοιπο κόσμο.
Λίγοι γνωρίζουν πως πίσω από ένα τόσο αναγνωρίσιμο brand, όπως είναι ο οίκος Bulgari, που συνηθίζουμε να βλέπουμε σε πολυφωτογραφημένες διοργανώσεις, κρύβεται η ασπρόμαυρη ιστορία ενός Έλληνα που ήθελε να κατακτήσει τον κόσμο.
Και πώς έφτασε ο Σωτήριος Βούλγαρης από την Παραμυθιά Θεσπρωτίας, έχοντας χάσει και τα 10 αδέρφια του, το 1881 στη Ρώμη για να ακολουθήσει το ένστικτο του, να μην φοβηθεί τίποτα, να δημιουργήσει έναν ιστορικό οίκο κοσμημάτων που παραμένει ζωντανός ακόμη και σήμερα, για να παραμείνει ζωντανός από γενιά σε γενιά, με περισσότερα από 100 καταστήματα στον σύγχρονο χάρτη;
H ιστορία γράφεται με αντιθέσεις. Από μαυρόασπρη, γίνεται technicolour. Γονείς του πρωταγωνιστή της ιστορίας, ο Γιώργος Βούλγαρης και η Ελένη Στρουγγάρη.
Η αγάπη του για το κόσμημα όμως οφείλεται αποκλειστικά στον παππού του, Κωνσταντίνο, ο οποίος, υπήρξε πλανόδιος πωλητής κοσμημάτων στα χωριά της Ηπείρου.
Αν και ο Σωτήριος άνοιξε κατάστημα χρυσαφικών στη γενέτειρα του με τον πατέρα του, μετά τις πυρπολήσεις του χωριού από τους Τούρκους και τις σοβαρές ζημιές στο μαγαζί τους, αναγκάστηκαν να μετακομίσουν οικογενειακώς στην Κέρκυρα, για να ανοίξουν στο ισόγειο ενός σπιτιού το μαγαζί τους και πάλι με κοσμήματα αφού αυτό ήξεραν μόνο να κάνουν.
Στο νησί, ο Σωτήριος Βούλγαρης γνώρισε έναν Μακεδόνα αργυροχόο και μετέπειτα συνεργάτη του, τον Δημήτριο Κρέμο, με τον οποίο, βρέθηκαν το 1880 στην Ιταλία, ως μετανάστες.
Ο Σωτήρης Βούλγαρης είχε πάθος και όραμα. Υπήρξε διορατικός. Δεν τα παρατούσε εύκολα. Ήταν επίμονος και διορατικός. Θαρραλέος. Τα πρώτα του σχέδια; Zώνες και ύστερα σκουλαρίκια, όπως και θήκες για σπαθιά και κουμπιά φτιαγμένα αποκλειστικά από ασήμι. Στη Νάπολη θα συναντήσουμε το πρώτο του κατάστημα, με τον Έλληνα συνέταιρο του, αν και μετά από συχνές διαρρήξεις, αποδείχτηκε ότι δεν ήταν και τόσο καλή ιδέα η επιλογή της Νάπολης. Γρήγορα μεταφέρθηκαν στη Ρώμη. Πρώτοι πελάτες; Oι επισκέπτες στο Βατικανό. Μετά από αρκετές διαφωνίες, ο Έλληνας κοσμηματοπώλης αποφάσισε να αυτονομηθεί.
«S.Bulgari. Argenteria Artistica», η επιγραφή στο προσωπικό του στοίχημα πλέον. Μόλις τοποθέτησε τα πολύτιμα κοσμήματα στη βιτρίνα της Via Dei Condotti, στον αριθμό 28, κυρίως κοσμήματα και γούρια, όλα άλλαξαν. Επίσημη ημερομηνία, σαν έτος ίδρυσης, το 1884, με αφετηρία την Ρώμη. Και να σκεφτεί κανείς πως όταν έφτασε στην Ιταλία δεν είχε καθόλου χρήματα.
Το 1897 είχε δημιουργήσει ακόμη τέσσερα σημεία πώλησης στην Ιταλία, με συμμάχους και συνεργάτες, τα παιδιά του, σε μια αυτοκρατορία που μεγάλωνε διαρκώς. Για να ανήκει σήμερα στην LVMH, γιατί λίγες οικογένειες αντέχουν στην εξαγορά από κολοσσούς. Αν δεν υπάρχει μαγική νεράιδα, δύσκολα επιβιώνεις.
Ο Σωτήριος Βούλγαρης έφυγε από τη ζωή το 1932, στα 75 του χρόνια, για να αναλάβουν τα ηνία ως άξιοι συνεχιστές τα φιλόδοξα παιδιά του, ο Γεώργιος και ο Κωνσταντίνος. Σήμερα συναντά κανείς στον οίκο Βulgari συλλογές με κοσμήματα, ρολόγια, ρούχα, αξεσουάρ, αρώματα, ακόμη και νυφικά, αλλά και ξενοδοχεία, έναν ολόκληρο τρόπο ζωής.
Οι αυτοκρατορίες όμως δεν χτίζονται σε μια νύχτα. Η ιστορία του παραμυθιού θέλει τον Έλληνα οραματιστή να εμπνέεται από τον Charles Dickens και να φτιάχνει ένα concept store για την εποχή, σίγουρα μπροστά από την εποχή του, με την ευφάνταστη ονομασία «Οld Curiosity Shop», το οποίο, στεγαζόταν για χρόνια στο ξενοδοχείο της Ιταλίας, Palazzo Lepri, στον αριθμό 10, της Via Dei Condotti, με βασικούς πελάτες Αμερικανούς και Βρετανούς που προσπαθούσαν να μάθουν τι σχέση μπορεί να έχει ένας Έλληνας στην Ιταλία που ξεσπά με χρυσά κοσμήματα για να σκηνοθετήσει χρυσές ιστορίες με πολύτιμους λίθους, μιας άλλης περιόδου, με κάτι από το παρελθόν και κάτι από το μέλλον.
Ιταλική αναγέννηση, παράδοση, κλασικισμός, γεωμετρία, αρχαία Ελλάδα… Dolce Vita και δεκαετία του 50. Για να προστεθούν αργότερα και τα swinging sixties. Είναι η στιγμή που η ελίτ του κινηματογράφου ανακαλύπτει τα σμαράγδια, τα ρουμπίνια και τα μαργαριτάρια και το Χόλιγουντ επιμένει να γυρίζει ταινίες στον Τίβερη με πανάκριβες υπερπαραγωγές, κοστούμια υψηλής ραπτικής και μυθικά κοσμήματα για πριγκίπισσες.
Έπρεπε να φτάσουμε τελικά στη δεκαετία του 70 για να δούμε τον οίκο Βulgari στις πιο σημαντικές μητροπόλεις του πλανήτη, και ζωντανούς μύθους της εποχής, όπως η Marilyn Monroe, η Lauren Bacall, η Αudrey Hepburn, η Anita Ekberg, η Sophia Loren και να προστεθούν αργότερα στη λίστα σταρ όπως η Angelina Jolie, η Charlize Theron, η Nicole Kidman…
Η Gina Lollobrigida μάλιστα είχε φορέσει λευκή, μεταξωτή δημιουργία σε μια ταινία, στην οποία, χόρευε τρυφερά με τον Frank Sinatra που δεν είχε ανάγκη από άλλα κοσμήματα, εκτός από σκουλαρίκια, αφού ήταν «ενσωματωμένα» στη μέση, σαν ζώνη. 1959 και «Never so few.»
Δύσκολα μπορεί κανείς να ξεχάσει και την Ingrid Bergman έναν χρόνο πριν, στο φιλμ, «Η εκδίκηση της κυρίας», με ένα κολιέ με πλατίνα και διαμάντια που διεκδικεί μια θέση στο μουσείο εδώ και δεκαετίες, μαζί με ασορτί σκουλαρίκια, και κόσμημα ακόμη και στην κουάφ, σε μια εποχή που όλα ήταν σετ.
Και η λάμψη προϋπήρχε των φίλτρων και των ινφλουένσερ, παράγοντας εικόνες για πολλά likes.
Ακόμη και η Jessica Lange ως η μικροκαμωμένη ηρωίδα στον «King Kong», εμφανίστηκε ημίγυμνη, «ντυμένη» με ατέλειωτες σειρές από διαμάντια με την υπογραφή του αναγνωρίσιμου οίκου, αλλά και η Madonna ως «Εβίτα» ήθελε να φοράει κάτι μαγικό, όπως και η Sharon Stone στο κινηματογραφικό «Casino.»
Σκεφτείτε περισσότερες από 40 ταινίες. Ακόμη και «Επικίνδυνες αποστολές» με τον Tom Cruise. Όσκαρ και Χρυσές Σφαίρες, Κινηματογραφικά Φεστιβάλ των Καννών και της Βενετίας.
Η Elizabeth Taylor πάντως με το πάθος που είχε για τα υπερμεγέθη κοσμήματα, κάθε φορά που βρισκόταν για γύρισμα στη Ρώμη, κυρίως ως «Κλεοπάτρα», ζούσε τον έρωτα της με τον Richard Burton με σαμπάνια και μαργαριτάρια. Εκείνος της έκανε δώρα. Τον συναντούσε κρυφά στη μυστική είσοδο της Via Condotti κι εκείνος της αγόραζε διαμάντια και σμαράγδια.
Δεν είναι τυχαίο πως η δημοπρασία του οίκου Christie’s το 2011 με τα κοσμήματα της λαμπερής ηθοποιού, σημείωσε ρεκόρ στις πωλήσεις. Και ο οίκος Bulgari επένδυσε σε εννιά ιστορικά κομμάτια που δεν έπρεπε να χαθούν από τη συλλογή, την ιστορία, την μνήμη, διεκδικώντας μια θέση ψηλά στην Heritage Collection.
Οι οικογένειες της μόδας αντέχουν στον χρόνο, αν και όχι πάντα. To 1984, τα εγγόνια του Σωτήρη Βούλγαρη, Paolo και Νicola Bulgari, εξελέγησαν στους ρόλους του Προέδρου και Αντιπροέδρου του οίκου, ενώ ο ανιψιός του, Francesco Trapani, βρέθηκε στον ρόλο του CEO.
Στη δεκαετία του ’90, κυκλοφόρησε το πρώτο άρωμα. Στις 6 Μαρτίου του 2011 ο Louis Vuitton ανακοίνωσε την εξαγορά του ιστορικού οίκου κοσμημάτων Bulgari για 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό που έχει δώσει η LVMH για εξαγορά εταιρίας.
Τα μέλη της οικογένειας Bulgari πούλησαν το 50.4% των μετοχών τους για να αποκτήσουν το 3% της LVMH, ως η δεύτερη οικογένεια μετά τους Αrnault που ελέγχουν την αυτοκρατορία.
Μια φορά κι έναν καιρό λοιπόν ήταν ο Σωτήριος Βούλγαρης που ξεκίνησε από την Παραμυθιά για να κατακτήσει σαν άλλος Frank Sinatra τη Νέα Υόρκη, και μετά το Παρίσι, τη Γενεύη, το Μόντε Κάρλο…
Δεν έχει σημασία που γεννιέσαι. Ούτε τι εμπόδια θα συναντήσεις. Έχεις τη δύναμη να κατακτήσεις τον κόσμο αν κυνηγάς το όνειρο σου, αν ακολουθείς το ένστικτο σου.
Ο Αndy Warhol είχε πει πως κάθε φορά που πήγαινε σε ένα κατάστημα Βulgari ένιωθε «σα να επισκέπτομαι την καλύτερη έκθεση σύγχρονης τέχνης.»
Kι ο εγγονός Nicola Bulgari είπε χρόνια μετά: «Aισθανόμαστε τεράστια περηφάνια για το παρελθόν και οτιδήποτε έγινε από τις προηγούμενες γενιές για να βρισκόμαστε εδώ τώρα», αναφερόμενος στον πατέρα του Giorgio, στον θείο του Κωνσταντίνο και φυσικά στον παππού του, Σωτήριο.
«Όλα γεννήθηκαν στη Ρώμη. Η Ρώμη είναι συναίσθημα, αισθητική, στοργή, τόσα πολλά διαφορετικά πράγματα.» «Start spreading the news, I’m leaving today, I want to be a part of it, New York, New York», που λέει και το τραγούδι… Ή μήπως καλύτερα «Ι did it my way»;
Διαβάστε επίσης:
Bvlgari: Η άγνωστη ιστορία του Ηπειρώτη που έχτισε μια παγκόσμια αυτοκρατορία
Ποιοι Ρώσοι ολιγάρχες βρέθηκαν από τη «χρυσή» στη «μαύρη» λίστα;
Πόσα δισεκατομμύρια δολάρια έχουν όλοι μαζί οι 10 πλουσιότεροι Ρώσοι σήμερα;
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Εντάλματα σύλληψης κατά Νετανιάχου, Γκάλαντ, στρατιωτικού διοικητή της Χαμάς
- ΕΕ: «Σαφής κλιμάκωση» μια ρωσική επίθεση με διηπειρωτικό πύραυλο εναντίον της Ουκρανίας
- Κύπρος: Υποψήφια για το Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού
- «Έξυπνη Μεταποίηση»: Με 102,5 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούνται συνολικά 151 επενδυτικά σχέδια