ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Σαν σήμερα, στις 30 Ιανουαρίου το 2007, έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Κούρκουλος, Έλληνας ηθοποιός, που υπηρέτησε το Εθνικό Θέατρο
Ο Νίκος Κούρκουλος γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 1934 στην Αθήνα.
Σε νεανική ηλικία υπήρξε ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού και όπως έλεγε και ο ίδιος, συμπτωματικά πήρε την απόφαση να γίνει ηθοποιός.
Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου πλάι στον Μάνο Κατράκη και αποφοίτησε το 1958.
O Νίκος Κούρκουλος ήταν το αγαπημένο «παιδί» του κινηματογράφου και του θεάτρου, που κέρδιζε αμέσως την αγάπη όλων τόσο για την υποκριτική του ικανότητα όσο και για το σπάνιο χαρακτήρα του.
Η πρώτη του εμφάνιση στο θεατρικό σανίδι ήταν στο έργο «Η κυρία με τις καμέλιες» με τον θίασο Λαμπέτη – Xορν.
Η συνέχεια της πορείας του αποδείχθηκε λαμπρή καθώς συμμετείχε σε θιάσους και υποκρίθηκε πολλούς ρόλους σε έργα όπως «Nίκη χωρίς φτερά», «Πύργος» του Φραντς Kάφκα, «Iούλιος Kαίσαρ» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, «H Δίκη» του Φραντς Kάφκα, «Ποτέ την Kυριακή» («Ίλια Nτάρλιγκ») στις H.Π.A., σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασέν με τη Μελίνα Μερκούρη, παράσταση για την οποία κέρδισε την υποψηφιότητα για το Βραβείο Tony.
Το 1972, ο Νίκος Κούρκουλος, συγκροτεί τον δικό του θίασο και ανεβάζει το «Tάνγκο» του Σλ. Mρόζεκ.
Στη συνέχεια δημιουργεί το θέατρο ΚΑΠΠΑ για να στεγάσει τον θίασό του και ανεβάζει τα έργα: «Όπερα της πεντάρας» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, «O Γλάρος» του Άντον Tσέχοφ, «Oιδίποδας τύραννος» του Σοφοκλή, «Aνταπόκριση» του Oύγκο Mπέτι, «Ψηλά από τη Γέφυρα» του Άρθουρ Mίλερ, «Στη Φωλιά του Kούκου» του Nτέιλ Bάσερμαν.
Το 1988 σκηνοθέτησε το «Φτωχέ μου φονιά» του Πάβελ Kόχουτ.
Στη θεατρική του διαδρομή υπηρέτησε το αρχαίο δράμα παίζοντας στην Επίδαυρο τον «Ορέστη» του Ευριπίδη το 1971 (σκηνοθεσία Αλέξη Σολωμού) αλλά και τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή το 1982 (στην πρώτη σκηνοθεσία του Μίνου Βολωνάκη με το Εθνικό Θέατρο).
Η τελευταία θεατρική εμφάνιση του Νίκου Κούρκουλου ήταν το 1991 με αρχαία τραγωδία, όταν υποδύθηκε τον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή στο αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου).
Από το 1995 και ως το θάνατό του, το 2007, διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου στο οποίο προσέφερε ανεκτίμητες και ουσιαστικές υπηρεσίες: Δημιούργησε το «Παιδικό Στέκι», τη «Διεθνή Σκηνή», τη «Θερινή Ακαδημία Θεάτρου», την «Πειραματική Σκηνή», το «Εργαστήρι των Ηθοποιών», ενώ αναβάθμισε και τη Δραματική Σχολή του Εθνικού. Ίδρυσε ακόμη τον θίασο «Περιοδειών Αρχαίου Δράματος», με τον οποίο παρουσίασε πολλά έργα σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, και υλοποίησε το όραμα του υπογράφοντας εκ μέρους της πολιτείας, την ανάθεση του έργου για αποκατάσταση και εξοπλισμό του κτιριακού συγκροτήματος του Εθνικού Θεάτρου (Κτήριο Τσίλλερ).
Η πορεία του στον κινηματογράφο
Όμως, εκτός από σπουδαίος πρωταγωνιστής του θεάτρου, ο Νίκος Κούρκουλος υπήρξε κι ένας από τους μεγαλύτερους ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου. Πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 30 ταινίες, μεταξύ των οποίων «Ο κατήφορος», «Κοινωνία ώρα μηδέν», «Η κυρία δήμαρχος», «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», «Αδίστακτοι», «Ορατότης μηδέν», «Ο Αστραπόγιαννος», «Γυμνοί στο δρόμο» κ.ά.
Τιμήθηκε δύο φορές με το Α’ Βραβείο Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: το 1965 για τους «Αδίστακτους» και το 1970 για τον «Αστραπόγιαννο».
https://www.youtube.com/watch?v=KgL4h4LFGNQ
Η μόνη του τηλεοπτική δουλειά ήταν το 1992 με το «13ο Κιβώτιο» (ΑΝΤ1) σε σκηνοθεσία Τάσου Ψαρρά.
Η προσωπική ζωή
Ο Νίκος Κούρκουλος παντρεύτηκε δυο φορές.
Πρώτη σύζυγός του ήταν η Μελίτα Κουτσογιάννη – Κούρκουλου, βοηθός σκηνοθέτη, με την οποία δούλεψαν μαζί στο θέατρο – και δημιούργησαν το Θέατρο ΚΑΠΠΑ. Ο Νίκος Κούρκουλος και η Μελίτα παντρεύτηκαν το 1966, την περίοδο που ξεκίνησε να γυρίζεται η ταινία «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο». Κουμπάρος ήταν ο ηθοποιός και συγγραφέας Νότης Περγιάλης. Απέκτησαν δύο παιδιά, τον Άλκη Κούρκουλο (Αλκίνοος), ο οποίος ακολούθησε το δρόμο του πατέρα του, και την Μελίτα Κούρκουλου – Κυριακοπούλου.
Σταθμός στη ζωή του αποτέλεσε και η γνωριμία με την μετέπειτα γυναίκα του Μαριάννα Λάτση το καλοκαίρι του 1986. Απέκτησαν δυο παιδιά, την Εριέττα και τον Φίλιππο.
Το 2001 ο ηθοποιός διαγνώστηκε με καρκίνο στο ρινοφάρυγγα. Παρά τα προβλήματα υγείας, συνέχιζε να αγωνίζεται για το Εθνικό Θέατρο. Απεβίωσε στις 30 Ιανουαρίου 2007 και κηδεύτηκε στις 31 Ιανουαρίου 2007 στο νεκροταφείο Ζωγράφου, στη γειτονιά όπου μεγάλωσε.
Το αφιέρωμα της Finos Film
Με αφορμή τη συμπλήρωση 17 χρόνων από τον θάνατο του Νίκου Κούρκουλου, η Finos Film ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μία φωτογραφία του και έγραψε: «”Το να είσαι ερωτευμένος είναι μια φοβερή έκτη αίσθηση. Είναι η μόνη κατάσταση όπου αρκείσαι στο να δίνεις από τον εαυτό σου χωρίς να σκέφτεσαι να πάρεις τίποτε.” Δεκαεπτά χρόνια μας λείπεις».
Δείτε την ανάρτηση:
«Το να είσαι ερωτευμένος είναι μια φοβερή έκτη αίσθηση. Είναι η μόνη κατάσταση όπου αρκείσαι στο να δίνεις από τον εαυτό σου χωρίς να σκέφτεσαι να πάρεις τίποτε.»
Δεκαεπτά χρόνια μας λείπεις ❤️#ΝίκοςΚούρκουλος pic.twitter.com/Kw2qYpD1pu— Finos Film (@FinosFilm) January 30, 2024
Διαβάστε επίσης:
Βραδινή έξοδος στη Μαρινέλλα για τη Μαριάννα Λάτση και τη Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη (video)
Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση: Νιώθω ενοχές που γεννήθηκα σε οικονομικά εύπορη οικογένεια