ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το να γίνεις συμπαθής είναι πιο εύκολο από ό,τι νομίζεις. Υπάρχουν πολλές έρευνες για τα χαρακτηριστικά και τις συμπεριφορές που κάνουν τους ανθρώπους να συμπαθήσουν κάποιον και, μάλιστα, χωρίς να χρειαστεί αυτοί οι “άλλοι” να μιλήσουν καν. Παρακάτω θα βρείτε τρεις τρόπους που αποκαλύπτονται μέσα από συναρπαστικές έρευνες σχετικές με το θέμα. Οι τρόποι αυτοί δεν προϋποθέτουν να πείτε ούτε μια λέξη!
1. Όταν το άτομο με το οποίο είστε μαζί κρατά στα χέρια του κάτι ζεστό, τότε είναι πιο εύκολο να σας συμπαθήσει
Ένα συχνά αναφερόμενο έγγραφο του 2008, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, δείχνει ότι η φυσική ζέστη σχετίζεται με τις αντιλήψεις της διαπροσωπικής ζεστασιάς.
Σε μια μικρή μελέτη που περιγράφηκε στην εφημερίδα, ζητήθηκε από 41 μαθητές να κρατήσουν είτε ένα φλιτζάνι καυτό καφέ είτε ένα φλιτζάνι παγωμένο καφέ. Στη συνέχεια, όλοι οι συμμετέχοντες διάβασαν μια περιγραφή της προσωπικότητας του υποθετικού ατόμου που θα γνώριζαν και το αξιολόγησαν με πολλαπλά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένης της ζεστασιάς.
Οι συμμετέχοντες που κρατούσαν τον καυτό καφέ, βαθμολόγησαν το άτομο υψηλότερα σχετικά με τη ζεστασιά. Οι συγγραφείς γράφουν: «Οι εμπειρίες της φυσικής θερμοκρασίας επηρεάζουν τις εντυπώσεις και την κοινωνική συμπεριφορά του ατόμου απέναντι σε άλλους ανθρώπους, χωρίς να συνειδητοποιούν οι εν λόγω επιρροές».
2. Όταν αγγίζετε περιστασιακά το άτομο, το οποίο συναναστρέφεστε
Το υποσυνείδητο άγγιγμα είναι όταν αγγίζετε ένα άτομο τόσο ανεπαίσθητα που σχεδόν δεν το καταλαβαίνει καν. Τέτοια παραδείγματα περιλαμβάνουν το απαλό χτύπημα στην πλάτη ή το αυθόρμητο άγγιγμα του χεριού, γεγονός που μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται πιο θερμά προς εσάς.
Σε μια γαλλική μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2007 στην εφημερίδα Social Influence, οι νέοι άνδρες βρίσκονταν σε γωνίες του δρόμου και μιλούσαν με γυναίκες που περπατούσαν. Όπως αποδεικνύεται, οι άνδρες είχαν το διπλάσιο ποσοστό επιτυχίας να κρατήσουν μια συνομιλία με την κοπέλα, όταν άγγιζαν ελαφρώς τα χέρια της καθώς μιλούσαν μαζί της, αντί να μην κάνουν τίποτα.
Επίσης, ένα πείραμα του πανεπιστημίου του Μισισιπή έλεγξε τις επιπτώσεις της διαπροσωπικής επαφής στα εστιατόρια. Δηλαδή, κάποιοι σερβιτόροι και σερβιτόρες άγγιζαν τους πελάτες στο χέρι ή τον ώμο όταν τους έδιναν τα ρέστα τους. Όπως αποδεικνύεται, οι σερβιτόροι/ες που το έκαναν αυτό, πήραν περισσότερα tips.
3. Όταν “υιοθετείτε” χαρακτηριστικά και κινήσεις του ανθρώπου, με τον οποίο συναναστρέφεστε
Αυτή η στρατηγική ονομάζεται κατοπτρισμός και συνεπάγεται τη μίμηση της συμπεριφοράς ενός άλλου ατόμου. Όταν αντιγράφετε τη γλώσσα του σώματος, τις χειρονομίες και τις εκφράσεις του προσώπου.
Το 1999, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης τεκμηρίωσαν το “φαινόμενο του χαμαιλέοντα”, το οποίο συμβαίνει όταν οι άνθρωποι μιμούνται ασυναίσθητα τη συμπεριφορά του άλλου. Αυτός ο μιμητισμός πάντως διευκολύνει τη συμπάθεια ενός ατόμου προς κάποιο άλλο.
Οι ερευνητές είχαν 72 άνδρες και γυναίκες να εργάζονται σε ένα project, μαζί με έναν συνεργάτη. Οι συνεργάτες (που τους είχαν βάλει οι ερευνητές) μιμούνταν τη συμπεριφορά κάποιων συμμετεχόντων, ενώ κάποιοι άλλοι συνεργάτες δεν το έκαναν. Οι ερευνητές μελετούσαν τις αλληλεπιδράσεις. Στο τέλος φάνηκε πως οι συμμετέχοντες, των οποίων η συμπεριφορά είχε μιμηθεί από τους συνεργάτες, δήλωσαν ότι συμπάθησαν πολύ τους συνεργάτες τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έξι χαρακτηριστικά που σας κάνουν αντιπαθείς στους άλλους
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα 10+1 χαρακτηριστικά των βαρετών ανθρώπων
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αυτά είναι τα 8 χαρακτηριστικά που αναζητάμε στο αντίθετο φύλο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κροατία: Μποϊκοτάζ από τους καταναλωτές έριξε στο μισό τον τζίρο των καταστημάτων
- FT: “Άγριο” τηλεφώνημα Τραμπ με Φρεντέρικσεν για την Γροιλανδία – Έρχονται δασμοί αν δεν την δώσετε
- Γαλλία: Ο δήμος της Νίκαιας απαγόρευσε τον ελλιμενισμό μεγάλων κρουαζιερόπλοιων
- Υπουργείο Εσωτερικών: Η 6η Απριλίου, επίσημα Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού