Mε μια εντυπωσιακή εορταστική συναυλία αφιερωμένη στα εκατό χρόνια από την γέννηση της θρυλικής σοπράνο Μαρία Κάλλας, παρευρέθηκε το πριγκιπικό ζεύγος, Αλβέρτος και Σαρλίν, στην Όπερα του Μόντε Κάρλο. Το μεγαλοπρεπές γκαλά, συνοδεύτηκε από ιστορικές βραβεύσεις για το πριγκιπικό ζεύγος του Μονακό και φιλανθρωπικό δείπνο στο Hotel de Paris.

Το γκαλά και τα βραβεία Maria Callas Monaco, που πρωτοεμφανίστηκαν το 2021, είναι εμπνευσμένα από το θρυλικό γκαλά που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Μονακό το 1960, όπου η μεγάλη Diva της Όπερας, που χαιρετίστηκε ως «La Divina» (η Θεϊκή), μάγεψε τον Πρίγκιπα Ρενιέ. και την πριγκίπισσα Γκρέις του Μονακό με τη μοναδική φωνή της.

1

Η αμερικανικής καταγωγής Ελληνίδα σοπράνο περνούσε συχνά χρόνο στο Μονακό με τον αγαπημένο της, Έλληνα μεγιστάνα της ναυτιλίας Αριστοτέλη Ωνάση. Κατά τη διάρκεια του γκαλά και των βραβείων το βράδυ του Σαββάτου εκτέθηκαν τα προσωπικά της αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητάς της και μιας τσάντας Gucci που της είχε χαρίσει η πριγκίπισσα Γκρέις.

Ο πρίγκιπας Αλβέρτος και η πριγκίπισσα Σαρλίν, συναντήθηκαν με περισσότερους από 300 καλεσμένους, μεταξύ των οποίων η διάσημη Ελληνίδα τραγουδίστρια Νάνα Μούσχουρη. Η Ιωάννα Ευθυμίου, πρόεδρος και ιδρύτρια του Monaco Gala and Awards, ανέφερε ότι ήθελε να αποτίσει φόρο τιμής στην αξιοθαύμαστη καριέρα της Κάλλας.

Έμη Ζησιοπούλου-Λιβανίου, Νάνα Μουσχούρη, Ιωάννα Ευθυμίου, Γιώργος Ντάβλας (Eric Mathon/Prince’s Palace)
Έμη Ζησιοπούλου-Λιβανίου, Νάνα Μουσχούρη, Ιωάννα Ευθυμίου, Γιώργος Ντάβλας (Eric Mathon/Prince’s Palace)

«Θέλω να φέρω τον θρύλο πίσω στο Μονακό, στον τόπο που αγκάλιασε, αγάπησε και θαύμασε περισσότερο την Κάλλας», τόνισε η Ιωάννα Ευθυμίου, μια διεθνούς φήμης σύγχρονη καλλιτέχνιδα. «Θέλω οι λάτρεις της Κάλλας να αναβιώσουν αυτή τη μυθική και ιστορική εποχή προσφέροντάς τους την ευκαιρία να ζήσουν ένα ταξίδι στον κόσμο της τέχνης, της φινέτσας και πολυτέλειας, εμπνευσμένο από τον μαγικό κόσμο της Όπερας».

Τα βραβεία Maria Callas, σχεδιασμένα από τον Βραζιλιάνο καλλιτέχνη στο Μονακό Marcos Marin, απονεμήθηκαν σε ανθρώπους για το έργο τους στην όπερα, το περιβάλλον, την υγεία και την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

Περιλάμβαναν την Ελληνίδα τραγουδίστρια Νάνα Μούσχουρη, την Ελληνίδα ηθοποιό Μιμή Ντενίση και τις τραγουδίστριες της όπερας Βασιλική Καραγιάννη, Victoria Buleeva και Kristine Opolais, που έπαιξαν για καλεσμένους με την Orchester de Paris στη Salle Garnier της Όπερας του Μόντε Κάρλο.

Η βραδιά κορυφώθηκε με ένα δείπνο στο Salle Empire του Hôtel de Paris, όπου πραγματοποιήθηκε επίσης δημοπρασία τέχνης από την Art Curial Monaco, με έργα διεθνών καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένου του Jacob Vilato, του ανιψιού του Pablo Picasso.

Ο πρίγκιπας Αλβέρτος και η πριγκίπισσα Σαρλίν (Eric Mathon / Prince’s Palace)
Ο πρίγκιπας Αλβέρτος και η πριγκίπισσα Σαρλίν (Eric Mathon / Prince’s Palace)

Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τη δημοπρασία διατέθηκαν στο Ίδρυμα της Πριγκίπισσας Σαρλίν του Μονακό. Πριν από το γκαλά, ο πρίγκιπας Αλβέρτος και η πριγκίπισσα Σαρλίν εγκαινίασαν την έκθεση «Μαρία Κάλλας – 100 χρόνια» στο καζίνο του Μόντε Κάρλο. Την ίδια ώρα, μια σειρά από εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο για την αναγνώριση μίας από τις πιο γνωστές και σημαντικές  σοπράνο του 20ου αιώνα.

Υπενθυμίζεται ότι η Μαρία Κάλλας γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1923 και πέθανε από καρδιακή προσβολή στο Παρίσι στις 16 Σεπτεμβρίου 1977 σε ηλικία μόλις 52 ετών.

Διαβάστε επίσης: 

Βρετανία: Πόσο κόστισε τελικά η κηδεία της Ελισάβετ