ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα προϊόντα-απομιμήσεις αντιστοιχούν στο εντυπωσιακά ανησυχητικό 2,5% του παγκόσμιου εμπορίου, ή μάλλον περί τα 461 δις. δολάρια, προκαλώντας τεράστιες ζημιές στους οίκους μόδας αλλά και στον κρατικό κορβανά, όπως είπε και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD) τη Δευτέρα.
Το εμπόριο απομιμήσεων προϊόντων όπως οι τσάντες Louis Vuitton ή τα αθλητικά παπούτσια Nike, έχει χειροτερέψει την τελευταία δεκαετία σε βαθμό να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με μια προηγούμενη μελέτη του OECD το 2008 να το εκτιμάει γύρω στο 1,9% των παγκόσμιων εισαγωγών ή περίπου στα 200 δις. δολάρια.
Οι επιπτώσεις των απομιμήσεων είναι πολύ μεγαλύτερες για τις πλούσιες χώρες – όπου και οι περισσότεροι μεγάλοι οίκοι κατασκευάζουν τα πολυπόθητα προϊόντα τους – με την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει εισαγωγές απομιμήσεων της τάξης του 5% το 2013 ή αλλιώς αξίας 116 δις. δολαρίων!
Ας μην ξεχνάμε και την εγχώρια περίπτωση της περιβόητης μπουτίκ της Louis Vuitton στην Κηφισιά, η οποία έκλεισε με κρότο τις πόρτες της το 2013 μετά από πολλές καταγγελίες οικονομικά ισχυρών πελατών της ότι πουλάει αν μη τι άλλο υψηλής ποιότητας απομιμήσεις, ρεζιλεύοντας στην ουσία την αξία και το status που κατέχει ο οίκος στην αντίληψη του κόσμου! Βέβαια, η επίσημη δικαιολογία ήταν η οικονομική κρίση αλλά αυτό που συνέβη στ’ αλήθεια αποτελεί κοινό μυστικό στην καλή αθηναϊκή κοινωνία και αντικείμενο συζήτησης μέχρι και σήμερα.
Ο οργανισμός OECD – με έδρα το Παρίσι – αναφέρει ότι η Κίνα αποτελεί το μεγαλύτερο κατασκευαστή αντιγράφων και απομιμήσεων, αλλά ακόμα και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας Κινεζικών εταιρειών αποτέλεσαν αντικείμενο παραβίασης και αντιγραφής!
Ο OECD πιστεύει ότι δύο είναι οι κύριες αιτίες για τη συνεχιζόμενη άνοδο της εμπορίας των απομιμήσεων από το 2008, πρώτον η αναγέννηση του εμπορίου μετά την οικονομική κρίση και δεύτερον η έκρηξη του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Διαβάστε ακόμη: