Πριν από έναν αιώνα, η διγλωσσία στο παιδί είχε κατηγορηθεί ακόμα και ως ένδειξη χαμηλού δείκτη νοημοσύνης. Ο ένοχος ωστόσο ήταν οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης και η έλλειψη καλλιέργειας ορισμένων παιδιών, όχι η διγλωσσία.
Είναι πιθανό πολλοί ερευνητές του παρελθόντος να ήταν επηρεασμένοι από τη θεωρία πως η γλωσσική πολυμορφία θα επηρέαζε αρνητικά στην οικοδόμηση -ή ακόμα και την καθαρότητα- του έθνους. Όσον αφορά μάλιστα στην Αμερική, ίσχυε πως για να θεωρείται κάποιος “καλός” Αμερικάνος έπρεπε να μιλάει μόνο αγγλικά. Βάσει αυτού του λανθασμένου συλλογισμού, μία δεύτερη γλώσσα θα καθιστούσε τον πολίτη “κακό”, με αποτέλεσμα η εκπαιδευτική πολιτική να μην προωθεί την εκμάθηση ξένων γλωσσών.
Σήμερα, η παραπάνω θεωρία έχει αλλάξει με τους ερευνητές να προτείνουν τη διγλωσσία ως μέσο για την πρόοδο. Η εκπρόσωπος αυτού του κλάδου είναι η Ellen Bialystok, μία ερευνήτρια από το Πανεπιστήμιο York του Καναδά. Μέσα από την έρευνά της ανακάλυψε πως όσοι έχουν δύο μητρικές γλώσσες (και όχι όσοι μαθαίνουν μία ξένη γλώσσα στην πορεία) υπερέχουν πνευματικά των υπολοίπων. Πιστεύει πως αυτό το όφελος είναι αποτέλεσμα της συνεχούς ψυχικής άσκησης του ατόμου που προκύπτει από την εξίσου συνεχή εναλλαγή των γλωσσών στην καθημερινότητα. Επιπλέον βρήκε πως οι δίγλωσσοι άνθρωποι παρουσιάζουν άνοια, κατά μέσο όρο, τέσσερα χρόνια αργότερα συγκριτικά με τους μονόγλωσσους.
Άλλοι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι δίγλωσσοι μπορούν να ανακτήσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου γρηγορότερα και καλύτερα ύστερα από εγκεφαλικά επεισόδια. Όμως και για τους γονείς, οι οποίοι ανησυχούν για τα πρώτα χρόνια των παιδιών τους, υπάρχει κι άλλο ένα όφελος. Η Bialystok διαπίστωσε πως τα δίγλωσσα παιδιά φαίνεται να έχουν καλύτερες εκτελεστικές λειτουργίες, την ικανότητα δηλαδή να σχεδιάζουν και να εκτελούν πολύπλοκα καθήκοντα.
Από την άλλη πλευρά, η ατελής εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας στην ενήλικη ζωή δεν έχει δείξει τα ίδια αποτελέσματα. Μία δεύτερη γλώσσα λειτουργεί ως μία συνεχής υπενθύμιση πως κάποιοι άλλοι άνθρωποι έχουν κάποιες άλλες γνώσεις, μία διαφορετική οπτική από εμάς τους ίδιους. Σίγουρα προσφέρει νέες γνώσεις και νέες προοπτικές σε κάθε ηλικία, όμως τίποτα δεν συγκρίνεται με το να δέχεσαι διορθώσεις από ένα τρίχρονο που μιλάει την ίδια γλώσσα ως μητρική!
Διαβάστε ακόμη: Μισείς τη δουλειά σου; Να γιατί είναι χειρότερο από το να είσαι άνεργος!
Διαβάστε επίσης: Δεν θέλει χρήμα, θέλει τρόπο! Πώς θα κλείσετε σούπερ τριήμερα σε απίστευτους προορισμούς με λιγότερα από 1.000 ευρώ!
Μη χάσετε:
http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononews-dinoume-5-doroepitages-apo-ta-attica-axias-1000-evro/82999