Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Media

TV: Γιατί κάνουν come back οι κωμωδίες – Ποιες μεγάλες παραγωγές έχουν στα «σκαριά» τα κανάλια

Ένας νεαρός άνδρας παρακολουθεί τηλεόραση

Μετά από μια μακρόσυρτη περίοδο όπου οι σειρές «εποχής» και η δραματική θεματολογία κυριαρχούσαν στις οθόνες, τα κωμικά σίριαλ επιστρέφουν δυναμικά. Οι διαφημιστικές εταιρείες, ιχνηλατώντας με έρευνες τις προτιμήσεις των τηλεθεατών, παροτρύνουν τα κανάλια, τους διευθυντές προγράμματος και τους εμπορικούς διευθυντές να στραφούν σε κωμωδίες, επισημαίνοντας ότι η τοποθέτηση προϊόντος (product placement) είναι πιο αποτελεσματική σε κωμικές σειρές.

Έρευνες δείχνουν ότι οι τηλεθεατές βαριούνται τις διαφημίσεις στα διαφημιστικά διαλείμματα των σειρών εποχής – που εκ των πραγμάτων δεν είναι δυνατόν να ενσωματώσουν τοποθέτηση προϊόντων που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά – οδηγώντας τους να αλλάζουν κανάλι όσο προβάλλονται σποτάκια στα breaks.

Η επιστροφή των κωμωδιών δεν είναι τυχαία.

Κάθε βράδυ, το ενδιαφέρον του κοινού μονοπωλούν τα κωμικά σίριαλ, παλιά και νέα, που καταφέρνουν να καθηλώνουν τους τηλεθεατές σε όλες τις ζώνες του προγράμματος. Ενώ οι επαναλήψεις διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον των τηλεθεατών που θέλουν να γελάσουν και να ξεφύγουν από το βαρύ δραματικό πρόγραμμα, τέσσερις μεγάλες παραγωγές έχουν ήδη προγραμματιστεί για το α’ μισό της νέας σεζόν, ενώ ακόμη δύο βρίσκονται στα σκαριά για το β’ μισό, αν όλα πάνε καλά.

Η καλή κωμωδία ευημερεί

Οι κωμωδίες αποδεικνύονται διαχρονικά το πιο αποδοτικό είδος για την τηλεόραση, ειδικά σε περιόδους οικονομικής πίεσης. Τα παραδείγματα του «Σόι σου» στον ALPHA, που σημειώνει ποσοστά τηλεθέασης 22% στο κοινό 18-54 ετών και 23% στο κοινό 15-44 ετών, καθώς και οι «Εντιμότατοι Κερατάδες» με 24% στο κοινό 15-44 ετών, επιβεβαιώνουν ότι το γέλιο είναι πάντα καλή επένδυση.

Στο MEGA, το prime time ανήκει στις κωμωδίες, με σειρές όπως το «Παρά πέντε», το «Πενήντα – Πενήντα», τα «Μαύρα Μεσάνυχτα» και το «Ευτυχισμένοι μαζί» να καταγράφουν ποσοστά τηλεθέασης από 17% έως και 25%, ξεπερνώντας οποιαδήποτε σειρά του χειμώνα.

Δυνατά σενάρια και μεγάλα ονόματα

Η νέα σεζόν φέρνει μια παρέλαση μεγάλων ονομάτων σε όλα τα κανάλια. Στις κωμικές σειρές που θα προβληθούν, θα δούμε τους Γιάννη Στάνκογλου, Εβελίνα Παπούλια, Δημήτρη Πιατά, Ναταλία Δραγούμη, Άννα Κουρή, Καίτη Κωνσταντίνου, Νίκη Λάμη, Μαρία Λεκάκη, Αντώνη Λουδάρο, Ματθίλδη Μαγγίρα, Σπύρο Πούλη, Μιχάλη Ρέππα, Χρύσα Ρώπα, Τάσο Χαλκιά, Λυδία Φωτοπούλου, Δημήτρη Μαυρόπουλο, Χριστίνα Τσάφου και Ευγενία Σαμαρά.

Τέσσερις μεγάλες παραγωγές έχουν προγραμματιστεί για το α’ μισό της σεζόν, ενώ αν πάνε καλά τα πράγματα στο β’ μισό προγραμματίζονται δύο ακόμη.

«Η Κατάρα της Τζέλας Δελαφράγκα» (ALPHA)

Είκοσι τρία χρόνια μετά την ταινία «Το Κλάμα Βγήκε από τον Παράδεισο», έρχεται «Η Κατάρα της Τζέλας Δελαφράγκα», μια σάτιρα από τους Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα. Η σειρά παρωδεί τη σύγχρονη τηλεόραση και υπόσχεται να φέρει ανατροπές και πολύ γέλιο. Η υπόθεση εκτυλίσσεται ανάμεσα σε δύο χωριά, την Άνω και Κάτω Παπαριά, με αδίστακτους επιχειρηματίες, διαπλοκή, εκβιασμούς και απαγωγές. Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφουν οι Παπαθανασίου και Ρέππας, με πρωταγωνιστές τους Αλέξανδρο Αντωνόπουλο, Σοφία Βογιατζάκη, Βάσω Γουλιελμάκη, Τζόυς Ευείδη, Μάνο Ιωάννου, Κώστα Καζάκα και άλλους.

«Καλά Γεράματα» (ANT1)

Η νέα κωμωδία του ΑΝΤ1 διαδραματίζεται σε ένα πολυτελές γηροκομείο, όπου ένας απελπισμένος τυχοδιώκτης πιάνει δουλειά για να αποσπάσει κληρονομιές από ηλικιωμένους, αλλά καταλήγει να ξεσκεπάσει ένα μεγάλο σκάνδαλο. Το σενάριο υπογράφουν οι Γωγώ Φώτου και Μάκης Πιτταράς, ενώ τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο Μιχάλης Βογιατζάκης. Πρωταγωνιστούν οι Τάσος Χαλκιάς, Λυδία Φωτοπούλου, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Χριστίνα Τσάφου, Κώστας Καζάκας και άλλοι.

«Αρχελάου 5» (ΕΡΤ)

Η νέα καθημερινή νεανική κωμική σειρά της ΕΡΤ διαδραματίζεται στο Παγκράτι και εξελίσσεται γύρω από τη ζωή των θαμώνων ενός μπαρ. Οι δημιουργοί της σειράς είναι οι Μαργαρίτα Γερογιάννη, Παναγιώτης Μαρκεζίνης και Θάνος Νασόπουλος, ενώ το σενάριο υπογράφει μια μεγάλη ομάδα. Σκηνοθεσία: Φωτεινή Κοτρώτση και Δημήτρης Τσακαλέας. Πρωταγωνιστούν οι Γιάννης Στάνκογλου, Εβελίνα Παπούλια, Νατάσσα Εξηνταβελώνη, Χάρης Χιώτης, Άλκηστις Ζιρώ και άλλοι.

«Έχω Παιδιά» (MEGA)

Το MEGA αποφάσισε να εντάξει μια ακόμη σειρά στο δυναμικό του από το α’ μισό της σεζόν. Τα γυρίσματα για τη νέα σειρά «Έχω Παιδιά» ξεκινούν τον Αύγουστο και το σενάριο υπογράφει ο Λάμπρος Φισφής, ενώ τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο Διονύσης Φερεντίνος. Πρωταγωνιστούν η Ευγενία Σαμαρά και ο Βασίλης Μαυρογεωργίου, ενώ πιθανές είναι οι συμμετοχές του Αιμίλιου Χειλάκη και της Αθηνάς Οικονομάκου.

Ο ΣΚΑΪ, όπως φαίνεται, δε θα συμμετέχει στον ανταγωνισμό των ελληνικών σειρών για τη σεζόν 2024-2025. Μετά την απογοητευτική πορεία της σειράς “Οι Πανθέοι”, η μοναδική ευκαιρία για μυθοπλασία θα δοθεί στον Μάρκο Σεφερλή και σε μια ακόμα μεταφορά, αυτή του κλασικού “Ορκιστείτε παρακαλώ!”, αν και ούτε αυτή θεωρείται βέβαιη.

Όσον αφορά το OPEN, δεν έχει γίνει γνωστό αν θα δοθεί το πράσινο φως για νέα επεισόδια της ρομαντικής κομεντί “Σαν Ψέμα”, με τον Νίκο Πολυδερόπουλο και την Κατερίνα Γερονικολού, που ξεκίνησε στο τέλος της σεζόν. Η επιστροφή της κωμωδίας στη μικρή οθόνη δείχνει πως οι τηλεοπτικοί σταθμοί αφουγκράζονται τις προτιμήσεις του κοινού και προσαρμόζονται στις απαιτήσεις της αγοράς. Οι τηλεθεατές δείχνουν ξεκάθαρα ότι προτιμούν τις κωμικές σειρές, και τα κανάλια ανταποκρίνονται με νέες παραγωγές, φέρνοντας γέλιο και ευχάριστες στιγμές στα σπίτια μας.

Διαβάστε επίσης:

Τηλεοπτική πενία, τέχνας κατεργάζεται: οι αρρυθμίες του ΕΚΟΜΕ, το πλήγμα στα σήριαλ και το ανανεωμένο creative μενού
Νέα μήνυση κατά της Bluehouse: Ζημίωσε τα funds κατά 10 εκατομμύρια, ισχυρίζονται επενδυτές

Euroxx για Lamda Development: Τιμή στόχος τα 10 ευρώ – Περιθώρια ανόδου 37%