Περιεχόμενα
Όπως τα απομακρυσμένα από την πρωτεύουσα, ακριτικά χωριά περιμένουν το πανηγύρι του Αυγούστου για να δούνε κόσμο και οι ντόπιοι να βάλουν τα γιορτινά τους, έτσι και η ΕΡΤ του 5% «έκλεψε» για μία ημέρα τη λάμψη των ιδιωτικών καναλιών έχοντας την τιμητική της, «κατάφωτη» και λαμπερή, να υποδέχεται τους 6 πολιτικούς αρχηγούς και τα επιτελεία τους και τους ισάριθμους δημοσιογράφους που πλαισίωσαν το debate: Ένα μάλλον αδιάφορο και παλιακό τηλεοπτικό προϊόν, που δεν έκανε σοφότερους τους πολίτες ούτε και δημοφιλέστερους τους αρχηγούς των κομμάτων που συμμετείχαν. Ωστόσο, καθώς η είδηση κρύβεται στις λεπτομέρειες, ας δούμε ορισμένα ενσταντανέ που δεν είδε ο φακός ή που κατέγραψε αλλά χρήζουν ιδιαίτερης μνείας.
Να μια φορά που οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε κάτι: Όλοι θέλουν ένα πιο χαλαρό debate, την άλλη φορά, ίσως σε μιαν άλλη ζωή. Σημαντική παράμετρος του debate και της αξίας που του αποδόθηκε από τους αρχηγούς ήταν ποιοι πλαισίωναν τους πολιτικούς αρχηγούς που κατέφθαναν σε «μπουλούκια»….
Σημειολογική ερμηνεία στην αλληλουχία των αφίξεων των πολιτικών αρχηγών δεν υπάρχει δεδομένου ότι κατέφθασαν όπως τους… έφερε ο δρόμος και όπως τους επέτρεψε η κίνηση στη Μεσογείων. Που ήταν «οπλισμένη» σαν αστακός από αστυνομικούς, φανερούς και μυστικούς. Στα μέσα και στα έξω στην κυριολεξία, ο πρόεδρος και εκτελών χρέη διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας που δεν προλάβαινε να μπαινοβγαίνει από την μπάρα ελεγχόμενης εισόδου προκειμένου να υποδέχεται τους αρχηγούς, γελώντας και τα …μουστάκια του όταν προϋπάντησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προτιμώντας ωστόσο να ψεκαστεί με exafanizol όταν πέρασαν στον confort zone του ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και ο επικεφαλής του ΜΕΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.
Από δημοσιογραφικής πλευράς το ορεκτικό του debate ήταν πιο νόστιμο από το κυρίως πιάτο. Σημαντική στιγμή όταν εργαζόμενοι της ΕΡΤ, από τους τακτικούς και συνεπείς του Ραδιομεγάρου, «γλεντούσαν» συναδέλφους τους που εμφανίστηκαν ως τουρίστες στο πολιτικό γκαλά. Ενώ έλαμπαν δια της απουσίας τους προηγούμενες ημέρες. Και μήνες…
Ένα καλό gossip στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια των ρεπόρτερ των μεγάλων sites της χώρας που στήθηκαν από νωρίς στα σκαλάκια της εισόδου της ΕΡΤ, προέκυψε από την αψιμαχία αναφορικά με το αν θα έπρεπε να παρίστανται οι κυρίες της τηλεοπτικής δημοσιογραφίας στον χώρο. Η συζήτηση άναψε όταν ένας θερμοκέφαλος ρεπόρτερ ανέφερε ότι η Σία Κοσιώνη είναι σύζυγος του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, ανιψιού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και νύφη της Ντόρα Μπακογιάννη και εν πολλοίς διατύπωνε την άποψη ότι δεν θα έπρεπε να εκπροσωπήσει τον ΣΚΑΙ. Η απάντηση ήρθε γρήγορα από νεαρή δημοσιογράφο που εξέφρασε ανάλογο προβληματισμό για τη Ράνια Τζίμα, σύζυγο του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, άλλοτε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα αλλά και για τη Μάρα Ζαχαρέα σύζυγο του Θοδωρή Ρουσόπουλου, βουλευτή και υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ στον Β1 τομέα. Αλλά ο βήχας όλων κόπηκε όταν άρχισαν να καταφθάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί και οι Έλληνες δημοσιογράφοι «μαντρώθηκαν» στο καφενείο της ΕΡΤ χωρίς χώρο για τα laptops με μοναδικό ικανοποιημένο της υπόθεσης τον ιδιοκτήτη του ΚΨΜ.
Οι πολιτικοί αρχηγοί άρχισαν να καταφθάνουν στο Ραδιομέγαρο γύρω στις 8 το βράδυ με τον πιο καθυστερημένο να έρχεται στο παρά 5’. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυστηρά, ενώ υπήρχαν έλεγχοι στην πρόσβαση σε συγκεκριμένους χώρους. Οι αρχηγοί των κομμάτων, όπως και τα επιτελεία τους, πριν μπουν στο στούντιο προετοιμάστηκαν όσο επέτρεπε ο χρόνος στα γραφεία του προέδρου (Ζούλα) και των γενικών διευθυντών της ΕΡΤ (Καφαράκη, Τρουπή). Μειδιάματα προκάλεσε η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το αν θα μπει… γκολ. «Στο άλλο κανάλι το γκολ», απάντησε γελώντας κάνοντας έτσι μια σαφή αναφορά στον τηλεοπτικό σταθμό Mega αλλά και στο γεγονός ότι δεν προγραμματίστηκε «μονομαχία» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Θυμίζουμε ότι το Mega δεν πρόβαλε όλο το debate, λόγω της υποχρέωσης που έχει έναντι στην UEFA να προβάλει αγώνα Champions League, ωστόσο «κατέβασε» πρόταση για debate Μητσοτάκη – Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ την αποδέχθηκε, όμως, από πλευράς κυβέρνησης δεν έγινε δεκτή.
«Βγάλαμε και μια ωραία φωτογραφία»
Στο γραφείο του δεξιώθηκε ο Γιώργος Κουβαράς τους συναδέλφους του, τους οποίους τράταρε εμφιαλωμένο νερό, AMITA χυμό, φιστίκια, αμύγδαλα και κουλουράκια. Ο Αντώνης Σρόιτερ πρόσφερε το κινητό του για μια ωραία φωτογραφία με όλους τους δημοσιογράφους (κρύβοντας χωρίς να το θέλει ωστόσο τις κυρίες Τζίμα και Ζαχαρέα) την οποία ανέβασε στον λογαριασμό του στο Instagram και έγραψε “Ready” (μτφ. Έτοιμοι) συνοδεύοντάς της με ένα emoji που κλείνει το μάτι.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Antonis Sroiter (@antonis_sroiter)
Οι εντάσεις
Δύο φορές τουλάχιστον, εξόφθαλμα, δύο πολιτικοί αρχηγοί την… είπαν σε δημοσιογράφο. O πρώιμα μαυρισμένος από τον ήλιο, Γιάνης Βαρουφάκης έμεμψε διακριτικά τη Ράνια Τζίμα, εμφανώς κρυολογημένη και με μπάσα φωνή, που δέχθηκε την «κίτρινη κάρτα» του αρχηγού του ΜΕΡΑ25 γιατί δήθεν δεν έκανε δημοσιογραφική έρευνα περί του τι εστί «Δήμητρα». Έτερος ψόγος διατυπώθηκε από τον Νίκο Ανδρουλάκη προς τον Αντώνη Σρόϊτερ όταν ο εκπρόσωπος του Alpha ρώτησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τους λόγους για τους οποίους δεν έχει συναντηθεί ακόμη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε αρχικά ότι η ερώτηση που έγινε στο πλαίσιο της ενότητας για την εξωτερική πολιτική δεν έχει σχέση και στη συνέχεια ανέφερε ότι δεν έχει δεχθεί επίσημη πρόσκληση από τον πρωθυπουργό….
Στις ερωτήσεις εντύπωση έκανε η παρέμβαση του Παναγιώτη Στάθη (Open) που διατύπωσε σε υποθετικό λόγο στο μη πραγματικό καθώς ρώτησε τον Δημήτρη Κουτσούμπα τι θα έκανε αν έβγαινε πρωθυπουργός αλλά και του Γιώργου Παπαδάκη (ΑΝΤ1) που έθεσε αντίστοιχο ερώτημα στον Κυριάκο Βελόπουλο αναφορικά με το τι θα έπραττε αν γινόταν υπουργός άμυνας!!! Ο Γιώργος Κουβαράς μάλωσε τον Δημήτρη Κουτσούμπα δύο φορές γιατί ξεπέρασε το χρονικό όριο, τη μια φορά ευγενικά ενώ τη δεύτερη έκανε πιο αυστηρή παρατήρηση αναφέροντας «είναι αυτό το απαράδεκτο ρολόι», όταν και πάλι ξεπέρασε το χρονικό όριο για την απάντησή του, στην ενότητα για την υγεία, την παιδεία και το κοινωνικό κράτος. Πάντως oι περισσότεροι από τους πολιτικούς αρχηγούς δεν ξέφευγαν από το χρονικό όριο για την κάθε απάντηση, παρά για ελάχιστα δευτερόλεπτα. O Αλέξης Τσίπας είχε αρκετό εκνευρισμό μετά το α’10λεπτο καθώς ήταν μάλλον έξω από τα νερά του ενδεχομένως επειδή ήταν η πρώτη φορά που επισκέφτηκε την ΕΡΤ μετά από 4 χρόνια.
Δυνατή στιγμή όταν ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την τοποθέτησή του για το Περιβάλλον και την Ενέργεια, δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως «ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη σε αυτή την προεκλογική περίοδο, με την προοδευτική κυβέρνηση μούφα που πλασάρει».
Ο Αλέξης Τσίπρας, στον επόμενο γύρο ερωτήσεων που αφορούσε τη νέα γενιά δεν άργησε να απαντήσει στον Δημήτρη Κουτσούμπα. «Δεν πιστεύω να αρχίσει να διεκδικεί την αποκλειστικότητα στην πολιτική κληρονομιά του αείμνηστου Χαρίλαου Φλωράκη», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άφησε εκ νέου «αιχμή» προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, για την αντίστοιχη πολιτική κληρονομιά του Ανδρέα Παπανδρέου.
Αναποφάσιστος ο Ανδρουλάκης. Και με γραβάτα και χωρίς
Στο πάνελ των πολιτικών αρχηγών δεν υπήρχε diversity και inclusion, δύο λέξεις της μόδας στο επιχειρείν. Ήταν όλοι τους άνδρες. Επομένως είναι προφανές ότι το στοιχείο γραβάτα υπήρξε πυρηνικό. Ο πρωθυπουργός, θεσμικός πάντα, επέλεξε μαύρο κοστούμι και ανάλογη γραβάτα, με τον Κυριάκο Βελόπουλο να τον έχει μιμηθεί ενδυματολογικά. Με γραβάτα κατέφθασε και ο Γ.Γ. του ΚΚΕ. Οι τρεις υπόλοιποι του τόξου της Αριστεράς, ήρθαν χωρίς γραβάτα (Ανδρουλάκης, Τσίπρας, Βαρουφάκης), ωστόσο ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στη συνέχεια τη φόρεσε.
Την ανδροκρατία βεβαίως επιχείρησε να σπάσει η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η κ. Κωνσταντοπούλου επισκέφθηκε τη Τρίτη το ΕΣΡ και συνομίλησε με τον πρόεδρο κ. Κουτρουμάνη ζητώντας να παρέμβει ώστε να συμμετάσχει και η ίδια στην τηλεμαχία θέτοντας θέμα εκπροσώπησης του γυναικείου φύλου και ζητώντας ισότητα ως η μοναδική γυναίκα αρχηγός κόμματος…. Μάταια…
Τα μαθηματικά του debate
Το πρώτο προεκλογικό debate μετά το 2015 χώρεσε 36 ερωτήσεις από 6 δημοσιογράφους προς 6 πολιτικούς με διακαναλική μετάδοση (πλην Mega, λόγω Champions League).
Το ΕΡΤNEWS STUDIO, που φιλοξένησε τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων αλλά και τους έξι δημοσιογράφους, είχε διαμορφωθεί κατάλληλα, ενώ οι τεχνικοί έκαναν τις τελευταίες ρυθμίσεις πριν από την τηλεμαχία, η οποία καλύφθηκε από 9 κάμερες από τις 26 συνολικά που διατέθηκαν.
Άλλες 9 κάμερες τοποθετήθηκαν στο βαν έξω από την είσοδο του Ραδιομεγάρου, ώστε να καλύψουν τις προσελεύσεις των πολιτικών και των επιτελείων τους, ενώ για τους ίδιους λόγους είχε επιστρατευθεί και ένα drone.
Επίσης, κάθε πολιτικό αρχηγό συνόδευσε μια κάμερα μέχρι να μπει στο στούντιο, ενώ υπήρχαν και ακόμα δύο, που κατέγραφαν τα πιο σημαντικά στιγμιότυπα της βραδιάς.
Ανάλογες ήταν και οι προετοιμασίες που έγιναν για τη φιλοξενία δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και τεχνικών που είχαν διαπιστευθεί για να καλύψουν το debate, καθώς το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο, τόσο από ελληνικά όσο και από διεθνή ΜΜΕ.
Για τον σκοπό αυτό, στήθηκε ειδική εξέδρα για τις τηλεοπτικές κάμερες και τους φωτορεπόρτερ.
Ταυτόχρονα, δεκάδες δημοσιογράφοι από πρακτορεία ειδήσεων, από εφημερίδες και ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, καθώς και από διεθνή ΜΜΕ από την Ευρώπη, τη Βόρεια Μακεδονία ακόμα και από την Κίνα. Αντίστοιχες διαπιστεύσεις έλαβαν και φωτορεπόρτερ από τα μεγαλύτερα εγχώρια και διεθνή φωτογραφικά πρακτορεία.
Για την εξυπηρέτηση των εκπροσώπων του Τύπου, ένα σύγχρονο, τεχνολογικά εξοπλισμένο Press Center (Κέντρο Τύπου) είχε διαμορφωθεί στο εντευκτήριο του 1ου ορόφου του Ραδιομεγάρου.
Το debate μεταδόθηκε από το ΕΡΤNEWS, την ΕΡΤ1 και την ΕΡΤ3, στην οποία μάλιστα για πρώτη φορά είχε μεριμνήσει για διερμηνεία και στη νοηματική για άτομα με προβλήματα ακοής. Η τηλεμαχία μεταδόθηκε, επίσης, από το Πρώτο Πρόγραμμα, από τη Φωνή της Ελλάδας, ενώ «ανέβηκε» ήδη και στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ, το ERTFLIX και το ERTFLIX International.
Η σημειολογία της διάταξης
Σε ό,τι αφορά τη διάταξή τους στο στούντιο, κάθισαν από αριστερά προς τα δεξιά με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων. Δηλαδή, πρώτος ο πρόεδρος της Ν.Δ. και πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ/ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.
Απέναντί τους κάθησαν, με αλφαβητική σειρά, οι δημοσιογράφοι των έξι τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας. Η Μάρα Ζαχαρέα (STAR), η Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), ο Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), ο Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), ο Παναγιώτης Στάθης (OPEN) και η Ράνια Τζίμα (MEGA). Συντονιστής ήταν ο Γιώργος Κουβαράς (ΕΡΤ).
Κάθε ερώτηση είχε διάρκεια 30 δευτερόλεπτα και η απάντηση 1,5 λεπτό, με follow up ερώτηση 15 δευτερολέπτων από τον δημοσιογράφο και απάντηση 45 δευτερόλεπτα από κάθε πολιτικό αρχηγό.
Οι έξι δημοσιογράφοι απεύθυναν τις ερωτήσεις τους στους έξι πολιτικούς αρχηγούς, πάνω σε έξι θεματικές ενότητες:
1) Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση,
2) Εξωτερική πολιτική και Άμυνα,
3) Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια,
4) Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος,
5) Περιβάλλον και Ενέργεια,
6) Νέα Γενιά
Με κλήρωση καθορίστηκε ότι η Σία Κοσιώνη θα ήταν η πρώτη δημοσιογράφος που θα απευθύνει ερώτηση, ενώ ο κύκλος των θεματικών έκλεισε με ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα.
Κατόπιν εορτής
Η αποχώρηση έγινε οργανωμένα.
Πρώτος έσπευσε να κάνει δήλωση ο Κυριάκος Βελόπουλος που διαμαρτυρήθηκε για τον αποκλεισμό του από τα κανάλια, ενώ ακολούθησε ο Γιάνης Βαρουφάκης που αναφέρθηκε στο «τοξικό ψέμα του αφηγήματος ότι η Ελλάδα είναι δήθεν ανεξάρτητη από τα μνημόνια». Παρεμβλήθηκε ο Γιώργος Κουβαράς που δήλωσε ικανοποιημένος από το debate.
Η Μάρα Ζαχαρέα διαπίστωσε ότι βγήκαν ειδήσεις και εντόπισε αρκετό ηλεκτρισμό στην ατμόσφαιρα με σπόντες και γκριμάτσες που δεν έπιανε η κάμερα. Μάλιστα αποκάλυψε ότι στο διάλειμμα ο Αλέξης Τσίπρας προέτρεψε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνουν και μεταξύ τους debate.
Ο Αντώνης Σρόιτερ δεν δήλωσε αισιόδοξος για το επόμενο debate και ανέφερε ότι «όποιος κατάλαβε κατάλαβε». Με διπλωματικό τρόπο απέφυγε να βάλει καλή βαθμολογία σε κάποιον πολιτικό αρχηγό και εξέφρασε τον θαυμασμό του στον Γιώργο Παπαδάκη που θα ξυπνήσει νωρίς το πρωί για την εκπομπή του.
«Δεν πόνεσε η πρώτη μου φορά» δήλωσε ο Γιώργος Παπαδάκης και με χιουμοριστικό τόνο είπε ότι ήταν «χαλαρά».
Ο πρωθυπουργός, πιο σοβαρός, δήλωσε ότι θα ήθελε να μιλήσει περισσότερο για το μέλλον και το πρόγραμμά του ενώ είπε ότι ο λαός θα κρίνει ποιος έβαλε γκολ.
Η Ράνια Τζίμα χαρακτήρισε την ΕΡΤ υποδειγματική, από κάθε άποψη (υποδοχή, φιλοξενία, τεχνική κάλυψη). Παραδέχθηκε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί ξέφυγαν από το ζητούμενο των ερωτήσεων ενώ εντόπισε ως πιο νευρικό σημείο τη συζήτηση για τις υποκλοπές επισημαίνοντας ότι δεν υπήρχε διάθεση συνεννόησης.
Ο Παναγιώτης Στάθης αποκάλυψε ότι στο διάλειμμα υπήρχαν και χαλαρές στιγμές και χαμόγελα μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα. Εκτός των σφικτών κανόνων ο δημοσιογράφος έκρινε ότι ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης αποχωρώντας επέμεινε και πάλι στο θέμα των υποκλοπών και χαρακτήρισε γόνιμη και πολιτισμένη τη συζήτηση και δήλωσε ότι καλό είναι να μπούμε σε αυτό το mood ακόμη και αν δεν υπάρχουν περιθώρια συγκυβέρνησης.
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι το debate με τον πρωθυπουργό μόνο όφελος θα είχε ενώ ανέφερε ότι ο Κ. Μητσοτάκης έκανε λάθος που δεν ήθελε ακόμη και την πολυσυμμετοχική τηλεμαχία.
Διαβάστε επίσης
Debate: Νικητές και ηττημένοι μιας διαδικασίας του χθες
Debate: Πρώτο trend στο twitter η Ράνια Τζίμα – Αποθέωση από τους χρήστες για τις ερωτήσεις της
Debate: Όλα όσα ανέφεραν οι πολιτικοί αρχηγοί
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυβέρνηση σε Κομισιόν για ηλεκτρικό ρεύμα: Δώστε λύση τώρα ή θα το λύσουμε μόνοι μας -Επιτρέψτε Μηχανισμό Υπερεσόδων
- Καραβίας (Eurobank): Ζητάμε πολιτική σταθερότητα, κίνητρα για επενδύσεις, περισσότερες μεταρρυθμίσεις
- Ελλάκτωρ: Με ακίνητα αξίας 80 εκατ. του Χόλτερμαν εξασφαλίζει ρευστότητα η Reds
- Μάχη για το έργο κυβερνοασφάλειας των συστημάτων του δημοσίου αξίας €100 εκατ. – Ποιοι το διεκδικούν