Όπως έχετε αντιληφθεί μιλάμε για το περιστατικό στη Βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου, ναι, αυτό με τον φοιτητή που «εκτονώθηκε», όπως ήταν το «σουπεράκι» της εκπομπής του Γ. Λιάγκα, στην πλάτη μίας σπουδάστριας.
Υπό άλλες συνθήκες δεν θα ασχολούμασταν εάν μεταξύ του πάνελ δεν παρακαθόταν και η υπεύθυνη του τομέα Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τεχνόπολης (μεταξύ άλλων διοικεί και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου) κα. Κατερίνα Γκαγκάκη.
Το ότι η κα. Γκαγκάκη επέλεξε να βρίσκεται στο ίδιο τραπέζι με τους υπόλοιπους πανελίστες είναι δικό της πρόβλημα. Το γεγονός όμως ότι η είδηση μετετράπη παρουσία της σε ένα «kinky» θέμα, συνοδεία άφθονου γέλιου, μειδιαμάτων, αλληλουχίας υπονοούμενων, αστείων χειροκροτημάτων, αναπαράστασης του συμβάντος μέσα σε ανάλαφρη ατμόσφαιρα, όπως το ύφος της εκπομπής, τότε αυτό θα έπρεπε έστω να προβληματίσει την σύμβουλο Πολιτισμού του πρώτου Δήμου της χώρας.
Διότι Πολιτισμός στην Ελλάδα, όπως από αρχαιοτάτων χρόνων μας δίδαξαν οι «μεγάλοι πατέρες», της «αισχυλικής δραματουργίας», το ομηρικού έπους, της τραγικότητας του Σοφοκλή και του Ευριπίδη, σημαίνει ηθική ανύψωση, πνευματική και κοινωνική αφύπνιση, βαθιά και στοχαστική σκέψη για το κοινωνικό γίγνεσθαι και όλα όσα συμβαίνουν.
Αντιθέτως η κα. Γκαγκάκη επέλεξε έναν άλλο δρόμο. Πιο εύκολο και εύπεπτο για την ίδια, και το κοινό που – θεωρεί – πως τη θαυμάζει, σατιρίζοντας μία κατάσταση που κάθε άλλο παρά αστεία είναι.
Όταν η ίδια είχε καταγγείλει οτι είχε πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης
Γιατί δεν σεβάστηκε κάτι που η ίδια είχε βγει να καταγγείλει με σθένος παλαιότερα και έτυχε θερμής στήριξης του κοινού;
Συγκεκριμένα, να υπενθυμίζουμε πως όταν είχε φουντώσει το κίνημα #metoo, είχε κοινοποιήσει ότι είχε πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό της χώρο πάνω από μια φορές. Γιατί ό,τι συμβαίνει στα του οίκου μας είναι σοβαρό, όταν όμως αυτό παρατηρείται σε άλλον… απλά το αντιμετωπίζουμε με γέλωτα;
Μετά τις αντιδράσεις, ακόμη και την δριμεία ανακοίνωση αντίπαλης δημοτικής παράταξης, η Κατερίνα Γκαγκάκη ζήτησε συγγνώμη μέσω Instagram. «Όλοι χρωστάμε κατά καιρούς μία συγνώμη. Σήμερα εγώ, μία μεγάλη» ανέφερε. Φυσικά ουδείς κατάλαβε από ποιον και για ποιο ζήτημα ζήτησε συγγνώμη.
Διαμαρτυρία από 7 οργανώσεις
Μάλιστα λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό οτι επιστολή διαμαρτυρίας με αφορμή το περιστατικό της σεξουαλικής επίθεσης που φέρεται να δέχτηκε 20χρονη φοιτήτρια στη βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από τον Γιώργο Λιάγκα και το επιτελείο της εκπομπής «Μεσημέρι με τον Γιώργο Λιάγκα», την Πέμπτη 7/11, απευθύνουν επτά οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της έμφυλης ισότητας και της ενδυνάμωσης των γυναικών στην Ελλάδα.
Η αγορά μπλοκάρει τις διαφημίσεις
Είναι αυτό αρκετό; Προφανώς και όχι, διότι πέραν του διαδικτυακού κύματος αποδοκιμασίας, η αγορά έχει νόμους και αντιδρά κι αυτή με τη σειρά της.
Έτσι, μπλοκάρει τις διαφημίσεις της από ιστοσελίδες που φιλοξενούν το θέμα με το εν λόγω στιγμιότυπο της εκπομπής και αποστασιοποιείται πλήρως από το τραγικό συμβάν. Σίγουρα και οι τηλεοπτικοί χορηγοί δεν είναι ευχαριστημένοι με μία τέτοια εξέλιξη.
Αυτό θα έπρεπε να το περιμένει η πολύπειρη σε θέματα επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων, η εκ Μυτιλήνης ορμώμενη, απόφοιτη του Κολλεγίου Αθηνών, με μάστερ στην Κοινωνική Ψυχολογία και Οργανωσιακή Ψυχολογία (!) στο London School of Economics.
Ως πότε θα περιμένει η κα. Γκαγκάκη να παραιτηθεί; Πόσος χρόνος θα της χρειαστεί για να κατανοήσει ότι τη θέση που κατέχει στον δήμο Αθηναίων δεν έχει το κατάλληλο υπόβαθρο για να τη στηρίξει:
Υπάρχουν και κάποια όρια, και η πρώην μάνατζερ από πείρα και μόνο θα έπρεπε να το έχει ήδη συνειδητοποιήσει…