Περιεχόμενα
Γιατί οι πολιτικοί στριμώχνονται για μια θέση σε εκπομπές life style;
Από ένα περίεργο σύνδρομο διπολικής διαταραχής διακατέχεται εδώ και δύο χρόνια η τυπολογία των life style εκπομπών της ελληνικής TV που ενώ η φύση τους, τους καλεί να διασκεδάζουν και να ψυχαγωγούν τους τηλεθεατές, ένα πολιτικής παρέμβασης «by pass» τις υποχρεώνει να φιλοξενούν πολιτικούς, υποψηφίους, υπουργούς και πρωθυπουργούς.
Η κολόνια κρατάει και περισσότερα χρόνια και οι συνεντεύξεις του πρωθυπουργού ή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε χαλαρές εκπομπές δεν συνιστούν ένα ξεκάρφωτο κρούσμα που θα περάσει μετά τις εκλογές. Ξεκίνησε ανάποδα όταν προβεβλημένες ενημερωτικές εκπομπές (π.χ. «Πρόσωπο με Πρόσωπο» με τον Νίκο Χατζηνικολάου, ή «Αυτοψία» με τον Αντώνη Σρόϊτερ ή ακόμη και οι «Φάκελοι» στον ΣΚΑΪ) επιδόθηκαν σε ανελέητο φλερτ με λαμπερά πρόσωπα της καλλιτεχνικής αυλής ή με κοινωνικά θέματα.
Καθώς λοιπόν αποενοχοποιήθηκε το σπάσιμο του στερεότυπου «είμαι ενημερωτική εκπομπή αλλά καλώ την Άννα Βίσση», ήταν λιγότερο δύσκολο στις εκπομπές life style να τροχοδρομήσουν και αυτές με τις σειρά τους χαλαρές συνεντεύξεις με τους πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής. Τα ερωτήματα είναι πολλά και έχουν όλα τις απαντήσεις τους: Γιατί το κοινό να θέλει να δει μια συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε μια χαλαρή εκπομπή όπως οι «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη στον Alpha; Γιατί τα κανάλια «κλειδώνουν» ψυχαγωγικό και ακριβό διαφημιστικά χρόνο για δύσκολες πολιτικές συζητήσεις, για το δυστύχημα στα Τέμπη, για τη φωτιά στο Μάτι, για την απλή αναλογική, τη συγκυβέρνηση και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;
Πρώτα από όλα γιατί το θέλει η ίδια η κυβέρνηση και από κοντά ακολουθεί και η Αντιπολίτευση. Ήδη από το 2020 στη βαθιά κρίση του κορονοϊού υπήρξε άτυπη εσωτερική οδηγία στην κυβέρνηση να επιλέγονται και life style εκπομπές με απήχηση στο νεανικό κοινό, αλλά και στις γυναίκες προκειμένου να εξηγηθούν ζητήματα όπως η αναγκαιότητα χρήσης μάσκας στα σχολεία και η πιστή τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού. Έτσι δεν άργησε η συνέντευξη της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως στην πρεμιέρα της εκπομπής της Δανάης Μπάρκα στο Mega ή οι εμφανίσεις της υφυπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη και της υφυπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου, στο «Love it» με την Ιωάννα Μαλέσκου.
Φταίνε και οι άλλοι…
Ένας άλλος λόγος είναι η απουσία ενημερωτικών προϊόντων που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν συνεντεύξεις των εκατοντάδων υποψηφίων που συνωθούνται στα κανάλια ζητώντας μια θέση στον τηλεοπτικό «ήλιο» της προεκλογικής περιόδου. Που είναι σήμερα η «Εμπόλεμη ζώνη», οι «Φάκελοι», «Το Κουτί της Πανδώρας», το «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» και ο «Εξάντας» ή η «Ανατροπή»; Πέρασαν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας όπως και το «Special Report» του ΑΝΤ1.
«Ερμαφρόδιτες» εκπομπές infotainment
Η ενημέρωση στην ελληνική τηλεόραση στριμώχνεται πλέον στα δελτία ειδήσεων και σε πρωινά ή μεσημεριανά μαγκαζίνο. Αλλά και οι ενημερωτικές εκπομπές που υπάρχουν σήμερα – έτσι όπως έχουν δηλωθεί στις τυπολογίες της Nielsen – στις πρώτες θέσεις φιγουράρουν τηλεοπτικά προϊόντα όπως ‘Φως στο Τούνελ’, ‘Αλήθειες με τη Ζήνα’, ‘Mega Stories’, ‘Όλα για τη ζωή μας’ και ‘Μηχανή του Χρόνου’ τα οποία μετά βεβαιότητας δεν ασχολούνται ούτε με το ενεργειακό, ούτε με τα ελληνοτουρκικά ούτε με τον πληθωρισμό.
Οι πολιτικές εκπομπές μπαίνουν σφήνα στον δρόμο προς τις εκλογές για να ικανοποιηθεί ένας σημαντικός αριθμός υποψηφίων ενώ τη δουλειά που έκαναν παλαιότερα τα τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας υποκαθιστούν σήμερα τα περιφερειακά κανάλια Action24, One TV, Kontra TV, Art TV και Rise Tv.
Κάνουν τα μηχανάκια της Nielsen να χτυπάνε πιο γρήγορα και το ταμείο να γεμίζει
Ένας ακόμη λόγος είναι η υψηλότερη τηλεθέαση των life style εκπομπών και η δυνατότητα προσέλκυσης διαφήμισης που είναι προφανές ότι γίνεται ευκολότερα για δύσπεπτα θέματα σε εκπομπές ψυχαγωγίας ενώ απουσιάζει από το χρονικό περιβάλλον ενημερωτικών εκπομπών.
Πολύ σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι είναι δύσκολο να προβάλλεις τραπεζικά προϊόντα ή να δείχνεις ευτυχισμένα ζευγάρια να παίρνουν πρωϊνό, όταν ο καλεσμένος μιας εκπομπής μιλά για χαμηλό ΑΕΠ, υψηλή ανεργία, ανεβασμένα στο Θεό επιτόκια και πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Και είναι δύσκολο γιατί οι διαφημιζόμενοι αναζητούν brand safety για την ασφάλεια των προϊόντων και υπηρεσιών που προβάλλουν μακριά και έξω από δυστυχία, κακοποίηση, βιασμούς, απανθρακωμένα πτώματα, πνιγμούς μεταναστών κ.ά.
Έτσι το infotainment κυριαρχεί. Ο λόγος είναι προφανής. Οι πολίτες ζουν μια ζωή με οικονομικές δυσκολίες και δε θέλουν να κουράζουν το μυαλό τους με σκέψεις για την πολιτική ή τη δημοκρατία. Οι γυναίκες και οι νέοι δύσκολα παραμένουν σε εκπομπές με πολιτικούς που μιλούν ξύλινη γλώσσα ή αναφέρονται σε νούμερα και γεγονότα. Να εξηγούμαστε, αυτό σε καμία περίπτωση σημαίνει ότι δεν ενημερώνονται αλλά ότι δεν θέλουν να ενημερώνονται με αυτόν τον τρόπο από την TV. Έχουν ήδη μετακινηθεί στο Youtube ή το διαδίκτυο και με την TV προτιμούν μια πιο χαλαρή σχέση. Και σε αυτή τη σχέση ποντάρει και επενδύει κάθε πολιτικός που αναζητεί νέο αίμα ψηφοφόρων γένους θηλυκού ή της GEN Z. Το πολύ millennials…
Διαβάστε επίσης: