array(0) {
}
        
    
Menu
-0.26%
Τζίρος: 448.88 εκατ.

Αναστάσιος Αλβανίας – Ευχές Χριστουγέννων: Η κορυφαία αυτή δεσποτική εορτή φωτίζει την καρδιά με γαλήνη

Media

Κωνσταντίνος Ζούλας: Τα σχτύπητα φιλέτα, η υπό διάλυση ΕΡΤ και ο Κουβαράς που του φέρνει 0%

Comments

Είναι νόμιμο διότι το θέλω. Λουδοβίκος 16ος, 1754-1793, Γάλλος βασιλιάς [1774-1792]

 

1

Για όσους δεν γνωρίζουν τα «Αχτύπητα Φιλέτα», πρόκειται για ένα από τα πιο διάσημα σχολικά συγκροτήματα της Αθήνας. Δημιουργήθηκαν πριν από 40 χρόνια, το 1981, στη λουσάτη Σχολή Μωραΐτη με την παρέα των ιδρυτικών στελεχών να συναπαρτίζουν οι Μιχάλης Σφήκας, Γιώργης Σταυραϊτός, Γιάννος Βεννιέρης και φυσικά ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας.

Αν και τα μέλη της παρέας αποφοίτησαν από τη σχολή το 1987, μαζί και οι Γιάννης Παπαμιχαήλ και Κώστας Καζάκος που μπήκαν στον κύκλο των χαμένων μουσικών και αυτοί στην πορεία, τα «Αχτύπητα Φιλέτα» ξαναβρέθηκαν το 2008, είκοσι χρόνια μετά την τελευταία τους σχολική συναυλία και έκτοτε, τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, δίνουν μια νοσταλγική συναυλία-αφιέρωμα στην καλή ροκ μουσική.

Για κάποιο περίεργο λόγο, αυτό το πνεύμα της παρέας των «Αχτύπητων Φιλέτων» έχει στοιχειώσει τον Κωνσταντίνο Ζούλα στη μετέπειτα ζωή του.

Αγαπάει τους αχτύπητους φίλους του, νιώθει άνετα στις παρέες του και φροντίζει πάντα να είναι μαζί τους.

Έτσι όταν τον Αύγουστο του 2019 η κυβέρνηση πρότεινε τον δημοσιογράφο, τότε επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, για τη θέση του προέδρου της ΕΡΤ, ο Κωνσταντίνος Ζούλας δεν ξέχασε τους φίλους του στους οποίους ωστόσο δεν συμπεριλαμβανόταν ο διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Γαμπρίτσος.

Οι δύο άνδρες θα αναλάμβαναν λοιπόν τη μεγάλη πρόκληση της αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ και της αναβάθμισης του προϊόντος όμως ο μεν Γαμπρίτσος …έφυγε νωρίς με ελαφρά πηδηματάκια, ο δε Κωνσταντίνος Ζούλας έμεινε εκεί πασχίζοντας να εκπληρώσει το στόχο του.

Κάτι που δεν έχει κάνει προς το παρόν. Όχι ότι δεν γνωρίζει τη δημοσιογραφία.  Αυτό βέβαια δεν τον κάνει manager.

Γόνος δημοσιογραφικής οικογένειας, γιός του εμβληματικού Στάμου Ζούλα, πρωτοασχολήθηκε με τη Δημοσιογραφία στα 19 του όταν κόλλησε τα πρώτα του ένσημα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84». Το 1990 εργάστηκε για την εφημερίδα «Μεσημβρινή» ενώ το 1992 ξεκίνησε συνεργασία με την «Καθημερινή»

Που ως γνωστόν αποτελεί δεξαμενή αλίευσης προέδρων της ΕΡΤ. Διετέλεσε πολιτικός συντάκτης και παρουσιαστής ειδήσεων στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Από το 2004 ως το 2011 εργάστηκε στην ΕΡΤ, παρουσιάζοντας την εβδομαδιαία εκπομπή πολιτικής επικαιρότητας Press.

Το 2015 εργάστηκε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, παρουσιάζοντας σειρά εκπομπών με τίτλο «Η Ελλάδα στον Καθρέφτη». Από το 2002 μέχρι το 2017 ήταν πολιτικός συντάκτης και αρθρογράφος της «Καθημερινής».

Το 2017 αποφάσισε να εγκαταλείψει τη Δημοσιογραφία για να αναλάβει διευθυντής του γραφείου τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Μετά τις εκλογές του Ιουλίου ανέλαβε το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού.

Μέχρι που πήρε απόσπαση για την Αγία Παρασκευή η οποία δεν τον έχει ευλογήσει όπως φαίνεται καθώς στα τρία χρόνια της διακυβέρνησής του στην ΕΡΤ ο Κωνσταντίνος Ζούλας αναζητεί ένα καλό αφήγημα που συμπυκνώνεται στην εξής μια σελίδα από τα προσεχώς: το Erflix.

Πρόκειται για ένα αξιοπρεπές κανάλι από το οποίο ωστόσο το ταμείο του Ραδιομεγάρου δεν παίρνει ευρώ τσακιστό.

 

Ο μετριος Ζούλας και ο Κουβαράς του 0%

Όσοι τον ξερουν τον περιγράφουν σαν μετρίων επιδόσεων δημοσιοργάφο,  σαν πολιτικό αναλυτή μεσαίου επιπέδου, εγωκεντρικό, χωρίς όραμα και και ολίγον αλαζόνα τύπο.

Σαν δημοσιογράφος μπορεί να έκανε καρριέρα,  αλλά είναι σαφές οτι εαν δεν λεγόταν Ζούλας, θα ήταν ενας απλός 55αρης δημοσιογράφος. .

ΤΟ όραμα του περί Erflix, δεν αποτελεί από μόνο του μια καλή «σημαία» για έναν πρόεδρο -δημοσιογράφο για αυτό και ο Κωνσταντίνος Ζούλας αποφάσισε να γράψει …ιστορία με το Ertnews που κολυμπά στα παγωμένα νερά της τηλεθέασης, αλλάζοντας ταυτόχρονα το κεντρικό πρόσωπο παρουσίασης των ειδήσεων, την Αντριάννα Παρασκευοπούλου για να βάλει στη θέση της τον Γιώργο Κουβαρά, μια επιλογή που δεν έχει αναγνωριστεί στο χρηματιστήριο της τηλεθέασης, ούτε καν οι εκπομπές με τις οποίες πριμοδοτήθηκε, το «Ανάλυσέ το» και το «Στο κέντρο».

Με λίγα λόγια είναι στο 0+!!!

Στην ΕΡΤ ωστόσο πανηγυρίζουν.

Πανηγυρίζουν γιατί ακούνε τα κομπλιμέντα της αυλής για τα ωραία ενημερωτικά προγράμματα την ώρα που ο βασιλιάς της τηλεθέασης είναι γυμνός.

Αξιοπιστία… με μοσχοβίτικο ρεπορτάζ από την Κυψέλη και έναν Πόντιο Πιλάτο να νίπτει τας χείρας του

«Προφανώς στην καθημερινή ροή γίνονται και λάθη.

Σήμερα όμως η ΕΡΤ αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο μέσον ενημέρωσης και είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό».

Με αυτή την χαρακτηριστική φράση, ο πρόεδρος της ΕΡΤ Κωνσταντίνος Ζούλας, έκλεισε στις 15 Ιουνίου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, την ενημέρωση που έκανε, μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της δημόσιας τηλεόρασης, Γιώργο Γαμπρίτσο, επί των ετήσιων εκθέσεων για τη διαφάνεια στη χρήση του ανταποδοτικού τέλους των ετών 2018, 2019 και 2020 της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε..

Στο επίκεντρο της πολύωρης συνεδρίασης, ήταν κυρίως η αντικειμενικότητα, η αξιοπιστία και η αμεροληψία της ΕΡΤ στην ενημέρωση, καθώς και οι μισθοί των εργαζομένων. Υπεραμυνόμενοι του στρατηγικού σχεδιασμού για την αναβάθμιση της ΕΡΤ, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλός της, κατέθεσαν δημοσκοπικές έρευνες, που όπως είπαν, καταδεικνύουν την ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας τηλεόρασης.

Μόνο που τα στοιχεία προδίδουν κατρακύλα

Πράγματι, όπως τόνισαν, το 2020 το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ βρισκόταν στην 4η θέση στην προτίμηση των τηλεθεατών ενώ το 2022 ανέβηκε στην 2η θέση. Όμως τα στοιχεία λένε άλλα.

Πριν λίγες ημέρες το κεντρικό δελτίο βρίσκεται στην 6η θέση, τελευταίο και καταϊδρωμένο κάτω και από αυτό του Star.

«Κεντρικό μέλημα της διοίκησης της ΕΡΤ, ήταν και είναι να αισθάνεται ο κάθε Έλληνας, ότι τα τρία ευρώ που δίνει κάθε μήνα για το ανταποδοτικό τέλος, πιάνουν τόπο.

Πάνω από το 60% των πολιτών, ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης, λένε ότι επιτέλους πιάνουν τόπο.

Στόχος μας είναι να αναβαθμιστεί ο ενημερωτικός τομέας, να αποκτήσει τη χαμένη αξιοπιστία του και να επανέλθει η αξιοπιστία, η αντικειμενικότητα και ο πλουραλισμός», τόνισε ο κ. Ζούλας και συμπλήρωσε: στην ΕΡΤ εργάζονται 2.050 άτομα, με μέσο όρο ηλικίας τα 50 χρόνια.

Για να λέμε και του στραβού το δίκιο ο Κωνσταντίνος Ζούλας χρειάζεται να ανανεώσει κάπως το δυναμικό αυτό στο οποίο δίνει το 1/3 του προϋπολογισμού της ΕΡΤ (65 εκατ. ευρώ) σε μισθοδοσία. Έτσι αποφασίζει να προβεί σε προσλήψεις εξωτερικών συνεργατών και συμβασιούχων που μπαίνουν στο Ραδιομέγαρο από το παράθυρο της Ertnews.

Στις αρχές του πολέμου ο Κωνσταντίνος Ζούλας αντιμετωπίζει το πρόβλημα διαγραφής από την ΕΣΗΕΑ για διαστρέβλωση και αλλοίωση πραγματικών περιστατικών, με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ (Πατσούκας) που εμφανιζόταν ψευδώς να μεταδίδει από τη Μόσχα ενώ βρισκόταν στην Κυψέλη» και με τον πρόεδρό της να απαντά ότι είναι μη εκτελεστικός πρόεδρος, άρα δεν έχει οποιαδήποτε αρμοδιότητα για την ενημέρωση.

Φταίει το περιεχόμενο και… βαράει τις μετρήσεις

Παραφράζοντας τη λαϊκή ρήση «φταίει ο γάιδαρος και βαράμε το σαμάρι», ο Κωνσταντίνος Ζούλας για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα παγωμένα νούμερα και την έλλειψη ερείσματος της δημόσιας τηλεόρασης στην Κοινωνία τα έβαλε πρόσφατα και με τις μετρήσεις τηλεθέασης.

«Οι μετρήσεις της Nielsen έχουν πλέον ξεπεραστεί» ανέφερε ο Κωνσταντίνος Ζούλας που καλοβλέπει υπηρεσίες μέτρησης τηλεθέασης μέσω κινητού και κυρίως δια άλλης οδού πλην της Nielsen.

Στην ουσία πρόκειται για μια εφαρμογή όπου το κινητό μέσω αποκωδικοποίησης συχνοτήτων θα καταγράφει είτε διαφημίσεις, είτε και πρόγραμμα με αντάλλαγμα προνόμια και εκπτώσεις από μεγάλους διαφημιζόμενους.

Το νέο αυτό εργαλείο θα επιτρέψει σε διαφημιστές και διαφημιζόμενους να κάνουν καλύτερες προβλέψεις για τα προϊόντα τους, ενώ θα βοηθήσει τους τηλεοπτικούς σταθμούς να βελτιώσουν τα προγράμματά τους.

Ο ορίζοντας υλοποίησης του έργου, αν τελικά υπάρξει συμφωνία στον κλάδο, είναι στα δύο έτη.

Δεν είναι ακόμη γνωστό αν η υπηρεσία αυτή θα αξιοποιηθεί κεντρικά από όλα τα κανάλια είτε κατά μόνας.

Επίσης οι ενδιαφερόμενοι – και η ΕΡΤ -βρίσκονται σε δίλημμα αναφορικά με το αν θα αγοράσουν την εφαρμογή που εντοπίζει μόνο διαφημίσεις (CTV AdVision) ή άλλες υπηρεσίες που καταγράφουν το πλήρες ανάπτυγμα του τηλεοπτικού προγράμματος κάθε καναλιού.

Λεφτά υπάρχουν, τηλεθεατές όχι!

Η ΕΡΤ απέκτησε την περασμένη Παρασκευή τα δικαιώματα μετάδοσης και εκμετάλλευσης των αγώνων όλων των ομάδων που συμμετέχουν στο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Α2 Εθνικής

Κατηγορίας SUPER LEAGUE 2, αγωνιστικής περιόδου 2022 – 2023 και τα δικαιώματα της Basket League 2022-23. Η έγκριση δόθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΕΡΤ ΑΕ δηλαδή από το υπουργείο Οικονομικών ύστερα από εισήγηση του γενικού διευθυντή προγράμματος.

Και στις δύο αποφάσεις που αναρτήθηκαν στη Διαύγεια, δεν αναγράφονται τα ποσά για τις δύο διοργανώσεις ενώ υπάρχει δυνατότητα για αύξηση του κόστους με τη «βελτίωση του τηλεοπτικού προϊόντος και, κατά συνέπεια, της τηλεθέασης, με συνακόλουθη αύξηση των διαφημιστικών εσόδων της ΕΡΤ.»

Το επιπλέον ποσό θα καταβληθεί στη Super League 2 ώστε να αποδοθεί από τη Super League 2 με βαθμολογικά κριτήρια στις 5 πρώτες ομάδες Α’ και Β’ ομίλου».

Το ίδιο μπόνους θα ισχύει και για την Basket League , ενώ το κόστος θα βαρύνει τον προϋπολογισμό της ΕΡΤ για το οικονομικό έτος 2023, «με την προϋπόθεση της έγκρισης πολυετούς υποχρέωσης βάσει των κείμενων διατάξεων.»

Παράλληλα ο Κωνσταντίνος Ζούλας έδωσε εντολή να μην κοπεί τίποτα από το πρόγραμμα των καναλιών της ΕΡΤ την ώρα που οι καναλάρχες συσκέπτονται τι να κάνουν ώστε να περιορίσουν τα έξοδά τους.

Τι προηγήθηκε

Ο αρμόδιος υφυπουργός Γιάννης Οικονόμου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΕΡΤ έδωσε πρόσθετες αναλήψεις από τους επόμενους προϋπολογισμούς του 2024 και του 2025.

Το νέο αιτούμενο ποσό για ανάληψη από το 2024 – 2025 ανέρχεται σε 2,05 εκατ. ευρώ. Συνολικά, μέχρι και το 2025 η ΕΡΤ έλαβε έγκριση για αναλήψεις ύψους 70.301.134,81 ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση υφυπουργού, δόθηκε έγκριση για δαπάνη ύψους 3.076.622 ευρώ για τα έτη 2023 – 2024. Το ποσό αυτό αφορά την προμήθεια τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών πομπών καθώς και την προμήθεια άλλων τεχνικών υπηρεσιών ύψους 2.460.392 ευρώ.

Στο συνολικό ποσό συμπεριλαμβάνεται κονδύλι από τον προϋπολογισμό του 2023 για την προμήθεια τηλεοπτικών προγραμμάτων, κυρίως ξένων, ύψους 271.715,52 ευρώ. Λεφτά υπάρχουν. Από το ανταποδοτικό τέλος, από τις πρόσθετες αναλήψεις, από τις διαφημίσεις…

Στη γλώσσα της αγοράς πάντως αυτή η επένδυση δεν τα φέρνει πίσω τα λεφτά της. Λεφτά υπάρχουν, τηλεθεατές όχι. Και εδώ έχουμε θέμα.

 

Διαβάστε επίσης:

Η νέα απόλυση της Κουτσαυτάκη, γιατί ο Κουτροκόη έβγαλε χολή σε Οικονόμου και Ακη, ποιους θα απολύσει ο Κυριακού, ξεκινάει το ACTION 24, πόσα λεφτά έβγαλε η Μενεγάκη και τα περίεργα δημοσιεύματα του Χατζηνικολάου

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναστάσιος Αλβανίας – Ευχές Χριστουγέννων: Η κορυφαία αυτή δεσποτική εορτή φωτίζει την καρδιά με γαλήνη
ΟΗΕ: Οι ερευνητές ζητούν εξουσιοδότηση για να ξεκινήσουν το έργο τους επί του πεδίου στη Συρία
Συρία-Τουρκία: Όλα τα όπλα της χώρας θα τεθούν υπό κρατικό έλεγχο, δήλωσε ο νέος ηγέτης της Συρίας
Σερβία: Μεγάλη διαδήλωση των φοιτητών στο Βελιγράδι κατά της διαφθοράς στον κρατικό μηχανισμό
ΗΠΑ: Ποιον επέλεξε ο Τραμπ για επικεφαλή του Οικονομικού Συμβουλίου του
Σωκράτης Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει και θεσμικά η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας
Υπουργικό Συμβούλίο: Υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Η ατζέντα της Δευτέρας
Ζελένσκι: Η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι «εφικτή»
Μελόνι: Τα σημεία εκκίνησής μας είναι διαφορετικά, πρέπει να συναντηθούμε στα μισά του δρόμου
ΔΕΗ: Γιατί οι αναλυτές την τοποθετούν στις κορυφαίες επιλογές τους το 2025