Ο Κωνσταντίνος Ζούλας και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΡΤ ανέλαβαν καθήκοντα στο Ραδιομέγαρο τον Σεπτέμβριο του 2019, δηλαδή 4 χρόνια ακριβώς πριν.
Όλα αυτά τα χρόνια η ΕΡΤ έκανε σημαντικά άλματα στην ψυχαγωγία (χάρις στον Νίνο Ελματζιόγλου, μέλος Δ.Σ.), αρκετούς πειραματισμούς στην ενημέρωση, καινοτομίες στο streaming με το ertflix, πάμπολους διαγωνισμούς για τη στήριξη όλων αυτών, αλλά και πολλές περισσότερες αναθέσεις.
Ένα απλό «γκουγκλάρισμα» να κάνει κανείς συνδυάζοντας τα keywords «ΕΡΤ» και «αναθέσεις», για να εντυπωσιαστεί από το πλήθος των αναθέσεων σε εξωτερικές εταιρείες, ορισμένες από τις οποίες φιγουράρουν ξανά και ξανά στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ για αναλήψεις έργων χωρίς να προηγηθεί διαγωνισμός. Νόμιμο; Ίσως! Ηθικό; Κάποιος πρέπει να το κρίνει.
Ακριβός στα… πίτουρα
Αυτή η κριτική ωστόσο ενοχλεί τον πρόεδρο της ΕΡΤ, Κωνσταντίνο Ζούλα που υπό το βάρος της πίεσης τόσο από τα ΜΜΕ όσο και από κόμματα για το πάρτι των μικτών και εξωτερικών παραγωγών στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, αποφάσισε μόλις χθες να συγκροτήσει μια επιτροπή αξιολόγησης – λέει – υποψήφιων, «για τη σύναψη σύμβασης μίσθωσης ενός (1) Υπεύθυνου έργου, για το έργο της παρακολούθησης και επιμέλειας της εξελεγκτικής διαδικασίας παραγωγής ψυχαγωγικής εκπομπής (προετοιμασία, έναρξη και παρακολούθηση εκτέλεσης σεναρίου-σκαλέτας, γυρισμάτων κ.λ.π.), καθώς και για άλλες τυχόν ψυχαγωγικές εκπομπές στη Γενική Διεύθυνση Προγράμματος της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.».
- Η επιτροπή απαρτίζεται από τους εξής: ΜΠΟΥΡΟΥΝΗ Κωνσταντίνο, Τομ. Τηλεοπτικού & Ψηφιακού Προγρ/τος, Πρόεδρος,
- ΒΑΦΑΚΟΥ Ευγενία, Διευθύντρια Προγράμματος, Μέλος,
- ΑΛΧΑΝΑΤ Ραχήλ, Προϊσταμένης Τμήματος Μυθοπλασίας και Ψυχαγωγίας Μέλος, &
- ΚΟΥΒΑΛΗ Δήμητρα, Προϊσταμένη Τμ. Προσλ., Αξιολ., Εκπ/σης Προσωπικού, Μέλος.
- Γραμματέας της Επιτροπής ορίζεται η ΣΟΥΛΙΩΤΗ Χαρίκλεια.
Έργο της Επιτροπής είναι η αξιολόγηση των υποβληθεισών αιτήσεων και η επιλογή του υποψήφιου. Μια ολόκληρη επιτροπή λοιπόν με υψηλόβαθμα στελέχη για να εγγυηθεί τη διαφάνεια στην πρόσληψη 1 (!!!) ατόμου σε μια ΕΡΤ που κατά τα άλλα μοιράζει χρήμα με απευθείας αναθέσεις σε έρευνες γνώμης (τον Φεβρουάριο του 2021 στην εταιρεία MARC του Θωμά Γεράκη) με τιμές τρεις φορές υψηλότερες από αυτές της αγοράς!
Πράγματι από το 2019, οπότε και ανέλαβε η διοίκηση Κ. Ζούλα και έως το 2021 (μέσα σε μια διετία) η MARC ή αλλιώς Μάρκετινγκ – Έρευνα – Επικοινωνία Ανώνυμη Εταιρεία, έχει υπογράψει με την ΕΡΤ τρία συμβόλαια για τρεις ξεχωριστές αναθέσεις.
Η σύμβαση υπογράφεται στις 23 Δεκεμβρίου 2019 χωρίς να έχει προηγηθεί καμία προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την πλευρά της ΕΡΤ και κανένας δημόσιος διαγωνισμός και προβλέπει «τη διεξαγωγή πανελλήνιας έρευνας στο πλαίσιο ανάλυσης της εικόνας των νοικοκυριών για την ΕΡΤ Α.Ε. από την εταιρεία MARC A.E.».
Η έρευνα περιγράφεται ως «ποσοτική», πανελλαδικής κάλυψης και με τεχνική συλλογής πληροφοριών μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων. Αν και στην αγορά τέτοιου είδους έρευνες κοστίζουν περί τις 3.500 ευρώ, η ΕΡΤ αποφασίζει να βγάλει από το ταμείο της 12.450 ευρώ (συν ΦΠΑ).
Η δεύτερη ανάθεση έρχεται λίγους μήνες μετά, στις 25 Μαΐου 2020, και αφορά έρευνα για τις ψηφιακές πλατφόρμες της ΕΡΤ:
«Προμήθεια υπηρεσιών διεξαγωγής έρευνας για τις ψηφιακές πλατφόρμες της ΕΡΤ Α.Ε.». Αυτή τη φορά το εγκριθέν ποσό είναι 6.000 ευρώ, τα μισά από την προηγούμενη σύμβαση, όμως και πάλι σε τιμή πιο τσουχτερή από αυτή της αγοράς. Η τρίτη σύμβαση υπογράφεται στις 22 Ιανουαρίου 2021 και αφορά και πάλι «ποσοτική έρευνα εικόνας της ΕΡΤ για το έτος 2021».
Είναι συνέχεια της προηγούμενης έρευνας, που πραγματοποιήθηκε προ ενός έτους. Πρόκειται για την έρευνα που παρουσίασε η διοίκηση της ΕΡΤ με θέμα «Νέα έρευνα MARC: Η ΕΡΤ έκανε ολική επανεκκίνηση και έγινε η τηλεοπτική έκπληξη της χρονιάς». Το κόστος συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις και διαμορφώνεται στα 12.450 ευρώ.
Το πάρτι των αναθέσεων δεν έχει τέλος:
Τον Ιούλιο του 2020 το Δ.Σ. της ΕΡΤ εγκρίνει δέκα παραγωγές για την ΕΡΤ με κόστος 3,35 εκατ. ευρώ, με το 1,28 εκατ. ευρώ να αφορά σε εξωτερικές παραγωγές.
Τον Οκτώβριο του 2020 η ΕΡΤ έγινε θέμα στη Βουλή με ερώτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον τότε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, με θέμα «Μεθοδεύσεις και αδιαφάνεια μέσω απευθείας ανάθεσης στην εταιρεία παραγωγής AN SPORTS & MEDIA (ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΕ) που απαξιώνουν την ΕΡΤ Α.Ε και εργαλειοποιούν τον αθλητισμό».
Οι βουλευτές στο κείμενό τους επισημαίνουν ότι μέσω της ΕΡΤ αποφασίστηκε με τη μορφή του κατεπείγοντος και με απευθείας ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία η παραγωγή τηλεοπτικής εκπομπής 85 επεισοδίων, με θέμα την παρουσίαση της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας, που θα ελάμβανε μέρος στους εξ αναβολής Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021.
Σημειώνεται επίσης ότι το κόστος παραγωγής ανερχόταν στο υπέρογκο, ποσό των 484.500 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Στις 13 Αυγούστου 2020 η ΕΡΤ αναθέτει απευθείας τη διαφημιστική προώθηση και προβολή του περιεχομένου της στην Interbus από την ΕΡΤ.
Το κόστος ανέρχεται σε 56.000 ευρώ για χρονικό διάστημα 30 ημερών για διαφημιστική εκμετάλλευση των αστικών λεωφορείων της ΟΣΥ σε Αθήνα και του ΟΑΣΘ σε Θεσσαλονίκη.
Έναν χρόνο μετά, τον Ιούνιο του 2021, το Δ.Σ. αναθέτει εκ νέου στην ίδια εταιρεία έργο αξίας 200.000 ευρώ για υπαίθρια διαφήμιση σε 200 οχήματα, λεωφορεία και τρόλεϊ των ΟΣΥ στην Αθήνα και σε 50 λεωφορεία του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη.
Τον ίδιο μήνα έκανε απευθείας ανάθεση για την αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας της ΕΡΤ. Η εκτιμήτρια Άννα Μιχαηλίδη (αρχιτέκτονας μηχανικός) ανέλαβε να συντάξει αναλυτική έκθεση για την αξία του ακινήτου της ΕΡΤ ΑΕ στην Αγία Παρασκευή με δαπάνη ύψους 19.950 ευρώ.
Η ανάθεση ήταν επείγουσα, καθώς ζητήθηκε από τη διοίκηση να παραδοθεί η έκθεση αναλυτικής εκτίμησης εντός 20 ημερών.
Τον Απρίλιο του 2022 η ΕΡΤ προέβη στην απευθείας ανάθεση στην εταιρεία Metron Analysis του Στράτου Φαναρά «λόγω τεχνικής καταλληλότητας και τιμής» της διενέργειας έρευνας κοινής γνώμης. Το έργο «προμήθεια υπηρεσιών έρευνας εικόνας τηλεοπτικών σταθμών της ΕΡΤ ΑΕ» ανατέθηκε αντί 12.900€ πλέον ΦΠΑ.
Τον Αύγουστο του 2022 αποφάσισε την απευθείας ανάθεση στην εταιρεία Leverage Ορκωτοί Λογιστές (Π.Ραδιοκόπουλος, Ν.Απέργης, Ν.Χούντας), με έδρα το Κολωνάκι, για το έργο του ελέγχου των παραστατικών συμβάσεων προγράμματος κυριότητας ΕΡΤ ΑΕ.
Πέρυσι τον Σεπτέμβριο η ΕΡΤ συνήψε σύμβαση με τη δανέζική Netcompany-Intrasoft SA για τη χρήση της νομικής πλατφόρμας της υπέγραψε η Υπηρεσία Ειδικής Διαχείρισης της καταργημένης ΕΡΤ στο υπουργείο Οικονομικών.
Παράλληλα, η ΕΡΤ αποφάσισε να προμηθευθεί από την ΤΕΛΜΑΚΟ ΑΕ του Δημήτρη Κυριαζή, με απευθείας ανάθεση, τις υπηρεσίες υποστήριξης DAB Head End, με δαπάνη 5.490 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.
Τον Μάρτιο του 2023 την προμήθεια υπηρεσιών και διαχείρισης περιεχομένου στο YouTube για λογαριασμό της ΕΡΤ ανέλαβε η εταιρεία Integr8 Digital Solutions – Βογιατζής Ιωάννης για διάστημα τριών μηνών, πάλι με απευθείας ανάθεση, έναντι ποσού 6.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.
Στις 6 Απριλίου του 2023 το Δ.Σ. αποφάσισε την απευθείας ανάθεση, λόγω καταλληλόλητας και τεχνικής επάρκειας στην εταιρία «OMEGA ENTERTAINMENT Ραδιοφωνική Μουσική Ανώνυμη Εταιρεία» (Jordan-Reese Erian Thopson, Ισαβέλλα Μαστοράκη), της παροχής υπηρεσιών συντήρησης δύο (2) μηχανημάτων βίντεο 2 ιντσών (VIDEO RECORDERS AMPEX VTR2″), συνολικής αξίας €17.640,00 πλέον ΦΠΑ.
Πριν από 3,5 μήνες η ΕΡΤ προχώρησε στην απευθείας ανάθεση, ποσού 30.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, στην εταιρεία Communications Effect του Στάθη Χαϊκάλη για υπηρεσίες διαφημιστικής προβολής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το TikTok, το Instagram και το YouTube.
Τον Φεβρουάριο του 2023 πάλι με απευθείας ανάθεση «λόγω τεχνικά κατάλληλης και εντός προϋπολογισμού προσφοράς», η εταιρεία Όπερ Εδει Δείξαι ΕΠΕ των Νίκου Αθανασιάδη-Χριστίνας Καράμπελλα (με διακριτικό τίτλο QED) ανέλαβε τη διεξαγωγή ποιοτικής έρευνας μέγιστης συνολικής αξίας 16.500 ευρώ, για την εικόνα της ΕΡΤ. Μια εικόνα που όσα δαπανήσει για να την εξωραΐσει έχει αρχίσει να ζητάει «ανακαίνιση».
Και οι αναθέσεις σε προσωπικό
Ο νόμος περί «στρατηγικών επενδύσεων» (ν.4864/2021- άρθρο 81), τροποποίησε τις διατάξεις για το προσωπικό της ΕΡΤ (άρθρο 12, ν.4324/2015), και επιτρέπει την ανάθεση της παραγωγή προγράμματος. Πιο συγκεκριμένα, με την αλλαγή του νόμου, το Δ.Σ. μπορεί να κάνει «ανάθεση έργου» σε φυσικά ή και νομικά πρόσωπα, για «την παραγωγή ή την επεξεργασία ή την παρουσίαση ή την προβολή ή τη μετάδοση ή την εκμετάλλευση ραδιοφωνικού, τηλεοπτικού ή διαδικτυακού προϊόντος» της ΕΡΤ. Αρκεί οι αναθέσεις αυτές να είναι στο πλαίσιο των «ισοσκελισμένων προϋπολογισμών».
Το Δ.Σ. της ΕΡΤ εξάντλησε κάθε δικαίωμα που δίνει ο νόμος προσλαμβάνοντας εκατοντάδες συμβασιούχους με διάρκεια σύμβασης 1 ή 2 ετών, ενώ παράλληλα το δημοσιογραφικό προσωπικό της ΕΡΤ, περί τα 600 άτομα, είτε παρέμεινε υποαπασχολούμενο είτε μπήκε στο «ψυγείο».
Διαβάστε επίσης:
Στο Emily in Paris ο Λάκης Γαβαλάς (video)
Τηλεπαιχνίδια, Shows & Ριάλιτι: Τι μας επιφυλάσσει η νέα σεζόν;
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μπέρμποκ: Προειδοποιεί την Τουρκία να μην επιτίθεται εναντίον των Κούρδων στη Συρία – Πυρά και κατά του Ισραήλ
- Ζελένσκι: Δεν είμαστε σε θέση να απωθήσουμε τα ρωσικά στρατεύματα από την Κριμαία
- Γαλλία: Έχει αποδεικτικά στοιχεία ότι η Ρωσία προσπαθεί να χειραγωγήσει τους influencers της
- Ερντογάν – Μικάτι: Πρέπει να δράσουμε μαζί ως δύο σημαντικοί γείτονες της Συρίας