Αυτή είναι η ΕΡΤ! Ξαναβρίσκει σιγά σιγά τον καλό της χαρακτήρα. Τη λαμπερή, βαθιά και ουσιαστική της υπόσταση. Δεν είναι απλώς οι οθόνες και τα ραδιόφωνά της. Ούτε οι σειρές της. Δεν είναι ένας μηχανισμός μετάδοσης εικόνας και ήχου. Δεν λαχανιάζει, δεν αγκομαχά πίσω από την ιδιωτική τηλεόραση αντιγράφοντας εμπορικό content, δεν στροβιλίζεται σε ίντριγκες και εσωστρέφεια, δεν ανακυκλώνει τη σκιά του παρελθόντος της.
Δεν είναι η πρωτιά one off – μια φορά τον χρόνο – στους πίνακες τηλεθέασης λόγω Eurovision ούτε τα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα. Η ΕΡΤ είναι το συνολικό, συμπεριληπτικό, πολιτιστικό αποτύπωμα της χώρας.
Είναι η συλλογική μας μνήμη, η φωνή της Ελλάδας στον κόσμο, η γέφυρα με τον απόδημο ελληνισμό, η αφήγηση μιας Ελλάδας που δεν ξεχνά, αλλά ανανεώνεται. Και στα χέρια του νέου της Προέδρου, Γιάννη Παπαδόπουλου, φαίνεται πως βρίσκει ξανά τον ρυθμό της.
Τον ρόλο της. Τη δημόσια αποστολή της.
Η εκδήλωση στο Κάιρο ήταν κάτι παραπάνω από συναυλία. Ήταν ο πρώτος κρίκος μιας μεγάλης αλυσίδας επανεκκίνησης. Που ενώνει τους Έλληνες της διασποράς- και αυτή την τέχνη τη γνωρίζει καλά η σύμβουλος του προέδρου της ΕΡΤ Λίτσα Πισκερά.
Είναι ο μοχλός που αναδεικνύει τον πολιτισμό ως διπλωματία, και επανασυνδέει την ΕΡΤ με το διεθνές, ουσιαστικό και απαιτητικό κοινό της. Στην κατάμεστη αίθουσα της Όπερας του Καΐρου, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Μιχάλη Οικονόμου, και με τη μελωδική δύναμη της μέτζο σοπράνο Νεφέλης Κωτσέλη, συνέπραξε με την χορωδία A Capella της Όπερας του Καΐρου, σ’ ένα αφιέρωμα-ύμνο στον παγκόσμιο Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη, τιμώντας τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Κάνοντας την πλατεία και τον εξώστη του Μεγάρου Μουσικής του Καΐρου να πάλλονται στον ρυθμό του Zorba the Greek…
Ήταν μια βραδιά συγκίνησης και μουσικής αρτιότητας, σε μια διοργάνωση της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Αίγυπτο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού της Αιγύπτου, την Όπερα του Καΐρου και φυσικά την ΕΡΤ.
Ανάμεσα στο κοινό, προσωπικότητες από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και πέραν αυτών: ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Θεόδωρος Β’, ο οποίος, Κρητικός στην καταγωγή, «οργώνει» την Αφρική με χαμόγελο, ταπεινότητα και ακούραστο έργο αγάπης. Ήταν τιμή να συνομιλήσουμε μαζί του – μια συνάντηση με την αλήθεια του ανθρωπισμού.
Ποιοι ήταν εκεί
Παρόντες ήταν επίσης ο Έλληνας πρέσβης στο Κάιρο Νικόλαος Παπαγεωργίου, η πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κάιρο, Πόλυ Ιωάννου, ο πρόεδρος της ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, Χρήστος Καβαλής, η Ναμπίλα Μάκραμ, πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Εθνικής Ενότητας Κοινωνικής Ανάπτυξης και τέως υπουργός Μετανάστευσης και Απόδημων Αιγυπτίων, ο Μοχάμεντ Ναουάρ, πρόεδρος Αιγυπτιακής Ραδιοφωνίας, η Σόχα Ελ Γκέντι τέως υπουργός Μετανάστευσης και Απόδημων Αιγυπτίων, ο Σαλάχ Χάφεζ τέως υπουργός Περιβάλλοντος, ο Χουσεΐν Φάχμι, ηθοποιός και πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καΐρου η Λάιλα Ελουί, ηθοποιός ελληνικής καταγωγής, οι βουλευτές Μοχάμεντ Ζακαρέγια, Τάρεκ Ελ Χόλι και Ντόχα Άσσι, ο εικαστικός-διανοούμενος Ουαγκίχ Ουάχμπα, ο πολιτικός διανοούμενος Μοχάμεντ Αμπου Ελ Γαρ, πολιτικοί, πρέσβεις, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, καθηγητές πανεπιστημίου, επιχειρηματίες κ.ά. Και φυσικά το επιτελείο της ΕΡΤ με τον πρόεδρο, Γιάννη Παπαδόπουλο.
Το προηγούμενο βράδυ, βρεθήκαμε στην ιστορική πρεσβευτική κατοικία – την ίδια που φιλοξένησε την ελληνική εξόριστη κυβέρνηση της Μέσης Ανατολής με επικεφαλής τον βασιλιά Γεώργιο Β΄ – που δημιουργήθηκε μετά τη Μάχη της Ελλάδας, και την επακόλουθη κατάληψη της χώρας από τη Ναζιστική Γερμανία και την Φασιστική Ιταλία. Η δεξίωση μετά τη συναυλία απέπνεε αέρα ιστορικής συνέχειας και εθνικής ενότητας. Ήταν μια κοινωνική στιγμή υψηλού συμβολισμού.
Το Κάιρο, πολύχρωμο, αντιφατικό, ζωντανό, μας υποδέχθηκε με θόρυβο, φωνές και ενέργεια. Κυκλοφορία χαοτική με τις συνοδευτικές άσκοπες κόρνες που κάνουν την οδήγηση στον Κηφισό στις 8 το πρωί να μοιάζει με παιχνίδι, λιγότερα παζάρια με περισσότερες fixed τιμές, πλούτος και φτώχεια να συνυπάρχουν στο ίδιο τετράγωνο, θεαματικά φαραωνικά malls με όλες τις φίρμες του Παρισιού, του Μιλάνου και της Νέας Υόρκης στο κάδρο. Οι Πυραμίδες, το νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, η αγορά του Αλ Χαλίλι – κάθε επίσκεψη και μια πολιτισμική βουτιά.
Την τελευταία μέρα, με συγκίνηση, μεταβήκαμε στην Ηλιούπολη, όπου η Ελληνική Κοινότητα τίμησε – ετεροχρονισμένα λόγω Ραμαζανιού – την 25η Μαρτίου με κατάνυξη και εθνική υπερηφάνεια. Εκεί που ο χρόνος γυρίζει πίσω μόνο για να δείξει τον δρόμο μπροστά.
«Η γνώση πρέπει να κυκλοφορεί»-Τι έρχεται
Η ΕΡΤ, όμως, δεν μένει μόνο στις εκδηλώσεις. Είναι παρούσα σε φεστιβάλ σε όλη τη χώρα, στηρίζει πολιτιστικές πρωτοβουλίες, δίνει βήμα σε νέους δημιουργούς, συμβάλλει στην πολιτιστική παιδεία, προβάλλει την τέχνη και τη μνήμη. Ενισχύει τη διά βίου μάθηση μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις και σύντομα – όπως προγραμματίζεται – θα ανακοινώσει την ανοικτή πρόσβαση στο οπτικοακουστικό της αρχείο, ώστε αυτός ο πολιτισμικός θησαυρός να διατεθεί σε σχολεία, πανεπιστήμια και πολίτες.
Γιατί η γνώση δεν πρέπει να μένει στο Ραδιομέγαρο. Πρέπει να κυκλοφορεί.
Η ΕΡΤ επέστρεψε με φωνή, με εικόνα, με περιεχόμενο. Ήταν ένα ταξίδι που δεν περιγράφεται. Καταγράφεται στη μνήμη ως γέφυρα ελληνισμού και πολιτισμού. Ως απόδειξη ότι, όταν η δημόσια τηλεόραση λειτουργεί με όραμα, δεν ακολουθεί – προηγείται.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τα «γυρίζει» ο Ντόναλντ Τραμπ για τους δασμούς σε smartphones και υπολογιστές – Αύριο οι νέες ανακοινώσεις
- Θρίλερ στο Μεταξουργείο: Άνδρας βρέθηκε νεκρός με τραύμα από αιχμηρό αντικείμενο, έξω από το Θέατρο Βέμπο
- Τροχαίο με καραμπόλα οκτώ οχημάτων στη Λεωφόρο Ποσειδώνος – Εννέα τραυματίες
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι «άμυνες» στο «σοκ» που χτυπά την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές
