• Media

    ΕΡΤ: Το χάος που αφήνει πίσω του ο Κωνσταντίνος Ζούλας και οι προκλήσεις του Γιάννη Παπαδόπουλου

    Κωνσταντίνος Ζούλας και Γιάννης Παπαδόπουλος


    Η ΕΡΤ βρίσκεται μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα, καθώς η πενταετής θητεία του Κωνσταντίνου Ζούλα ως προέδρου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης φτάνει στο τέλος της στις 16 Σεπτεμβρίου. Ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ένας έμπειρος και μετριοπαθής επαγγελματίας, προορίζεται να αποσοβήσει την κρίση που έχει προκληθεί αναλαμβάνοντας προσωρινά την προεδρία για έναν χρόνο, σε μια κρίσιμη καμπή για την ΕΡΤ, καθώς το ανταποδοτικό τέλος, τα οικονομικά θέματα και η σχέση της με την κυβέρνηση καθορίζουν το μέλλον της.

    Ο απολογισμός του Κωνσταντίνου Ζούλα: Μια περίοδος αντιφάσεων

    Την ερχόμενη Τετάρτη το μεσημέρι, ο Κωνσταντίνος Ζούλας θα πραγματοποιήσει την τελευταία του συνάντηση με τους δημοσιογράφους, όπου θα κάνει τον απολογισμό της θητείας του. Η πενταετία του ήταν αμφιλεγόμενη και γεμάτη από επιτυχίες αλλά και προκλήσεις.

    Η σημαντικότερη επιτυχία της διοίκησης Ζούλα ήταν η αναβάθμιση του προγράμματος της ΕΡΤ. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, το κρατικό κανάλι κατάφερε να βγει από την αφάνεια και να τοποθετηθεί ξανά στο κέντρο της τηλεοπτικής σκηνής. Αυτό επιτεύχθηκε μέσα από την παραγωγή και προβολή ελληνικών σειρών μυθοπλασίας όπως Έρημη χώρα, Τα καλύτερά μας χρόνια, Κάνε ότι κοιμάσαι, αλλά και μεγάλων ντοκιμαντέρ όπως το Village United που πρόβαλε την άγνωστη πλευρά του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας.

    Το Μουσικό Κουτί, μια εκπομπή που επαινέθηκε για τη δημιουργικότητά της, και το ERTFLIX, η διαδικτυακή πλατφόρμα με ελεύθερο περιεχόμενο, ήταν επίσης στα επιτεύγματα που άφησαν θετικό αποτύπωμα στην εποχή Ζούλα.

    Παρά τις επιτυχίες, δεν έλειψαν τα προβλήματα και οι αντιδράσεις. Η διαχείριση κρίσιμων ειδησεογραφικών γεγονότων, όπως η κάλυψη του τραγικού δυστυχήματος με το Canadair στην Κάρυστο, όπου η ΕΡΤ καθυστέρησε σχεδόν 20 λεπτά να μεταδώσει την είδηση, προκάλεσε την οργή των εργαζομένων. Το περιστατικό αυτό έφερε στην επιφάνεια θέματα σχετικά με τη λειτουργία του ενημερωτικού τομέα της ΕΡΤ και τη διαχείριση της αμεσότητας των ειδήσεων.

    Επιπλέον, οι αποφάσεις που πάρθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας Ζούλα δημιούργησαν έντονες αντιδράσεις όσον αφορά τη λογοκρισία. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η απόσυρση της συμμετοχής της ΕΡΤ στην παραγωγή του ντοκιμαντέρ Agora II-Δεσμώτες, το οποίο αφορούσε την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Η κίνηση αυτή προκάλεσε έντονη κριτική, καθώς θεωρήθηκε πολιτική παρέμβαση με στόχο να περιορίσει την ελευθερία έκφρασης του ντοκιμαντέρ.

    Η θητεία του Κωνσταντίνου Ζούλα στιγματίστηκε επίσης από θέματα που αφορούν την ανεξαρτησία της ΕΡΤ. Το ζήτημα της κάλυψης της υπόθεσης του Δημήτρη Λιγνάδη και το γεύμα του πρωθυπουργού στην Ικαρία, κατά τη διάρκεια των αυστηρών μέτρων για την πανδημία, προκάλεσαν αντιδράσεις. Η ΕΡΤ κατηγορήθηκε για υποτιθέμενη προσπάθεια να «μαλακώσει» τις ειδήσεις και να ελέγξει την πληροφορία, κάτι που ο ίδιος ο Ζούλας και η διοίκηση της ΕΡΤ διέψευσαν κατηγορηματικά.

    Παρά τις αντιφάσεις και τα προβλήματα, η ΕΡΤ, επί Ζούλα, κατάφερε να ανακτήσει μέρος της χαμένης της εμπιστοσύνης από το κοινό, κυρίως μέσω της ποιοτικής τηλεοπτικής παραγωγής και των καινοτόμων υπηρεσιών όπως το ERTFLIX. Όμως, τα εσωτερικά ζητήματα, η οικονομική διαχείριση και οι πολιτικές πιέσεις δεν έλειψαν, αφήνοντας ένα σύνθετο και αμφιλεγόμενο αποτύπωμα.

    Η πρόκληση του Γιάννη Παπαδόπουλου: Τι παραλαμβάνει

    Ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ως προσωρινός πρόεδρος, παραλαμβάνει την ΕΡΤ σε μια κρίσιμη περίοδο. Ο ίδιος είναι ήδη γνώστης των διαδικασιών και των ζητημάτων που απασχολούν την τηλεόραση, καθώς συμμετέχει ενεργά σε κανάλια (ΕΡΤ, ΑΝΤ1, ΣΚΑΙ) εδώ και χρόνια. Ωστόσο, οι προκλήσεις που έχει μπροστά του είναι μεγάλες και πολύπλοκες.

    Πρώτον, το θέμα της είσπραξης του ανταποδοτικού τέλους είναι ένα από τα πιο σημαντικά και επίκαιρα ζητήματα. Πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα που ξεκίνησε όταν οι πάροχοι ενέργειας απέτυχαν να αποδώσουν τα ποσά που έπρεπε στην ΕΡΤ. Η κυβέρνηση άλλαξε τη νομοθεσία πριν από πέντε χρόνια, μεταφέροντας την ευθύνη της είσπραξης στην ΕΡΤ, κάτι που προκάλεσε ακόμη περισσότερα προβλήματα. Αυτή τη στιγμή, η ΕΡΤ παλεύει με τεράστιες οικονομικές εκκρεμότητες, καθώς πολλά από τα ποσά που έπρεπε να αποδοθούν παραμένουν απλήρωτα. Ο Γιάννης Παπαδόπουλος καλείται να βρει μια λύση σε αυτό το δύσκολο πρόβλημα, καθώς η οικονομική ευημερία της ΕΡΤ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επίλυση αυτού του θέματος.

    Δεύτερον, η νέα διοίκηση της ΕΡΤ θα πρέπει να διαχειριστεί τις επαφές με την EBU για τη Eurovision, η οποία σημείωσε ρεκόρ τηλεθέασης στην Ελλάδα το 2024. Η επιτυχία αυτή θέτει υψηλές προσδοκίες για τη νέα σεζόν, και ο Παπαδόπουλος καλείται να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να συμμετέχει δυναμικά στον διαγωνισμό.

    Επιπλέον, ο Παπαδόπουλος πρέπει να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές αλλαγές στον οργανισμό. Οι ανακατατάξεις στη διοίκηση και η λήξη της θητείας του προέδρου Κωνσταντίνου Ζούλα συμπίπτουν με την ετήσια γενική συνέλευση της ΕΡΤ, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Σεπτεμβρίου. Σε αυτή τη συνέλευση θα συζητηθούν κρίσιμα θέματα, όπως η έγκριση των οικονομικών στοιχείων για το έτος 2023, οι αμοιβές του Διοικητικού Συμβουλίου και η δημιουργία ειδικού αποθεματικού για την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών. Η συνέλευση θα είναι καθοριστική για τον καθορισμό της στρατηγικής της ΕΡΤ τα επόμενα χρόνια.

    Το πολιτικό στίγμα της ΕΡΤ και οι σχέσεις με την κυβέρνηση

    Η ΕΡΤ ήταν ανέκαθεν μια πολιτικοποιημένη επιχείρηση, και η εποχή Ζούλα δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Οι σχέσεις της με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν στενές, κάτι που προκάλεσε συχνά αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και τα μέσα ενημέρωσης. Το πολιτικό στίγμα της ΕΡΤ παρέμεινε φιλελεύθερο, υπό τη διοίκηση Ζούλα, και η διαχείριση της ειδησεογραφίας της ΕΡΤ ήταν συχνά στο στόχαστρο των επικριτών.

    Με την ανάληψη της προεδρίας από τον Παπαδόπουλο, είναι άγνωστο αν το στίγμα αυτό θα αλλάξει. Ωστόσο, το θέμα της ανεξαρτησίας της ΕΡΤ παραμένει στο προσκήνιο, και ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να διαχειριστεί με σύνεση τις σχέσεις της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με την πολιτική εξουσία.

    Ο Κωνσταντίνος Ζούλας παραδίδει την προεδρία της ΕΡΤ στον Γιάννη Παπαδόπουλο, αφήνοντας μια μικτή κληρονομιά επιτυχιών και προκλήσεων. Η ΕΡΤ βελτίωσε την εικόνα της στο κοινό μέσω νέων καινοτόμων προγραμμάτων και ψηφιακών υπηρεσιών, ωστόσο αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά και διαχειριστικά προβλήματα που θα απαιτήσουν προσεκτικό χειρισμό από τον Γ. Παπαδόπουλο. Η πρόκληση για τον νέο πρόεδρο είναι να διατηρήσει τις επιτυχίες, να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να καθοδηγήσει την ΕΡΤ προς ένα μέλλον μεγαλύτερης ανεξαρτησίας και σταθερότητας.

    Διαβάστε επίσης:

    Alter Ego Media: Ο Περικλής Δημητρόπουλος αναλαμβάνει διευθυντής στο «ΒΗΜΑ»
    Λάκης Λαζόπουλος: Επιστρέφει στο Mega το «Αλ Τσαντίρι Νιουζ»



    ΣΧΟΛΙΑ