Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Media

ΕΡΤ: Ο Κωνσταντίνος Ζούλας φεύγει, ο Γιάννης Παπαδόπουλος έρχεται – Η επόμενη ημέρα των «300» της θητείας Ζούλα και η παρακαταθήκη δεκάδων παραγωγών που δεσμεύουν την επόμενη διοίκηση

Κωνσταντίνος Ζούλας - Γιάννης Παπαδόπουλος

Κωνσταντίνος Ζούλας - Γιάννης Παπαδόπουλος

«Ζούλα θα λέτε και θα κλαίτε». Αυτό είναι το hot trendy slogan των τελευταίων ημερών – έχει αντικαταστήσει εν είδει αστείου ακόμη και την «καλημέρα» – που δεσπόζει στο λεκτικό της τάξης των «διαδρομιστών» της ΕΡΤ που αποτελούν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της ανθρωπογεωγραφίας του Ραδιομεγάρου, των γενικών διευθυντών μη εξαιρουμένων.

Στο κτίριο της ΕΡΤ κυκλοφορούν αυτήν την περίοδο τουλάχιστον 300 αγχωμένα στελέχη που προστέθηκαν στο pay roll της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης την τελευταία 5ετία της θητείας Ζούλα που αποχωρεί κάνοντας σκάντζα με τον Γιάννη Παπαδόπουλο για να οδεύσει στον ΣΚΑΙ από εκεί που προέρχεται ο νέος μεταβατικός πρόεδρος της ΕΡΤ.

Γιατί αποχωρεί ο Κωνσταντίνος Ζούλας ενώ έχει κατά τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς και κυρίως τον ίδιο τον πρόεδρο, να επιδείξει ένα «λαμπρό έργο;». Γιατί ενώ ήταν τόσο επιτυχημένες όλες οι πρωτοβουλίες που πήρε πρέπει να δώσει τη σκυτάλη στον μετριοπαθέστερο αλλά επαρκέστατο Γ.Παπαδόπουλο; (ο οποίος όπως λένε οι κακές γλώσσες απορρίφθηκε προ ετών ως επιλογή για το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ από τον αρμόδιο διευθυντή που τώρα θα τον «βρει μπροστά του»).

Οι λόγοι είναι πολλοί και περιλαμβάνουν ένα εκρηκτικό πακέτο «reasons why» για τον κρατικό μηχανισμό,  από τις αναθέσεις και την έλλειψη διαφάνειας στα οικονομικά, την αδυναμία είσπραξης του ανταποδοτικού τέλους και τη διαμόρφωση μιας παρέας που διαχειριζόταν τον πρόγραμμα μέχρι το φιάσκο με τη Eurovision, τον ανταποκριτή από τη Μόσχα …της Κυψέλης, τους ερασιτεχνισμούς της ΕΡΤNews, τις ακριβές μικτές παραγωγές και την επιδείνωση των σχέσεων με τα σωματεία της ΕΡΤ για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Άλλες πληροφορίες συμπληρώνουν ότι ο κ. Ζούλας είχε τεταμένη σχέση και με τον αρμόδιο υφυπουργό Π. Μαρινάκη.

Συγκινημένος, ο Κ. Ζούλας την περασμένη Παρασκευή αποχαιρέτισε αφήνοντας έναν μελοδραματικό υπαινιγμό ότι το πτυχίο του είναι οι γνώσεις του και οι περγαμηνές του το έργο του, εμμέσως πλην σαφώς αναφερόμενος στην υποχρέωσή του να προσκομίσει το πτυχίο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου (η ύπαρξη του οποίου αμφισβητήθηκε από τους επαΐοντες) και να κάτσει στο θρανίο, σεμνά και ταπεινά, ποιος;;;!!! Ο Ζούλας που έφτιαξε όλη αυτή την επιτυχία την οποία αν εξαιρέσει κανείς το ERTflix λίγο, ελάχιστα αντελήφθη ο απλός κόσμος που διαμορφώνει και τους δείκτες τηλεθέασης.

Το φιάσκο της ανεξάρτητης ΕΡΤ

Λίγο πριν την αποχώρησή του και ως άλλο όνειρο θερινής νυκτός ο πρόεδρος της ΕΡΤ ονειρεύθηκε μια ΕΡΤ ανεξάρτητη εξ ου και η μελέτη της διοίκησης της ΕΡΤ, που κατέθεσε στους αρμόδιους ώστε ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός να πάψει να ελέγχεται και να εποπτεύεται από την εκάστοτε κυβέρνηση να αποκτήσει ουσιαστικό δημόσιο χαρακτήρα.

Λέγεται ότι η πρόταση αυτή, της οποίας πάντως η ταυτότητα δεν γνωστοποιήθηκε, διαβιβάστηκε στην Κυβέρνηση ώστε να υπάρχει άνεση χρόνου να μελετηθεί και να αξιοποιηθεί αρμοδίως στην επικείμενη ΔΕΘ. Στην οποία ο Ζούλας δεν θα παραστεί, ούτε στα εγκαίνια του περιπτέρου της ΕΡΤ.

Η μελέτη για την ανεξαρτησία της ΕΡΤ έχει συστατικά ώστε, εάν αξιοποιηθεί, ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός να λειτουργεί στα πρότυπα του BBC. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η θέσπιση ενός ιδρύματος με ένα- ανεξάρτητο- διοικητικό συμβούλιο το οποίο θα σχηματίζεται από εξωκομματικούς/μη πολιτικούς οργανισμούς. Όμως ο Κ. Ζούλας δεν ενημερώθηκε ότι καμία αλλαγή δεν μπορεί να γίνει στο Σύνταγμα της χώρας αν δεν υφίσταται αναθεωρητική Βουλή, οπότε η πρόταση έγινε μάλλον για εντυπωσιασμό.

Ο νέος μεταβατικός πρόεδρος

Λίγες ημέρες πριν είχαν διαρρεύσει διάφορα ονόματα δημοσιογράφων για την τοποθέτησή τους από τις 16/9 οπότε και η λήγει τυπικά η θητεία του Ζούλα, στη θέση του μεταβατικού προέδρου του Δ.Σ. Ακούστηκε το όνομα του Γιάννη Πολίτη, ο ίδιος το διέψευσε, είναι άλλωστε αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, ακούστηκε και το όνομα του Γιάννη Πρετεντέρη (δεν ισχύει).

Ο δημοσιογράφος, μεταξύ συνολικά τριών επαγγελματιών από τον χώρο των ΜΜΕ, φαίνεται να πήρε το προβάδισμα καθώς μεταξύ άλλων έχει τίτλο σπουδών (Μέσα Ενημέρωσης και Επικοινωνία στο University of Leicester- PhD candidate) σε συνάφεια με το αντικείμενο που ζητείται να αναλάβει.

Οι διευθυντές και η τύχη τους

Η επιλογή του Γιάννη Παπαδόπουλου είναι μεν μεταβατική αλλά είναι προφανές ότι όταν εκπνεύσει η θητεία του θα μπορεί να περάσει από το ΑΣΕΠ η υποψηφιότητά του με επιτυχία. Μια πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι ότι σε επίσης μεταβατικό στάδιο βρίσκεται και η διευθύνουσα σύμβουλος Κατερίνα Κασκανιώτη για την επιλογή της οποίας, όπως και άλλων 10 αναμένεται η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής, μετά από εξετάσεις, και η τελική κρίση του Παύλου Μαρινάκη.

Εκτός απροόπτου, εντός της πρώτης εβδομάδας του Σεπτεμβρίου η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΡΤ εκτιμάται ότι θα δημοσιεύσει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις θέσεις των πέντε Γενικών Διευθυντών, η θητεία των οποίων έχει λήξει. Στα υπόψη ότι παρέχεται από το νόμο η δυνατότητα να ανανεωθεί η θητεία των ΕΡΤικών στελεχών που είναι στις επίμαχες θέσεις.

Η προκήρυξη αφορά στις θέσεις γενικών διευθυντών: Ενημέρωσης (θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο Φώτης Καφαράκης), Προγράμματος (Κωνσταντίνος Παπαβασιλείου- έχει θέσει υποψηφιότητα για διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στον πρόσφατο σχετικό διαγωνισμό), Διοικητικών και Οικονομικών υπηρεσιών (Βαγγέλης Λουριδάς), Τεχνολογίας και Λειτουργίας Μέσων (Γιάννης Βουγιουκλάκης), Marketing και Εμπορικής Εκμετάλλευσης (Θεοδώρα Μπάκα).

Η θητεία τους έχει παραταθεί και η πρώτη παράταση (έξι μηνών) έχει ήδη λήξει και ακολούθησε δεύτερη που ήδη «τρέχει» και εκπνέει τέλος τους έτους. Θεωρητικά στην προκήρυξη θα πρέπει να περιλαμβάνεται και η Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ3, καθώς η θητεία του (δημοσιογράφου) Φίλιου Στάγκου ολοκληρώνεται επίσης στο τέλος του χρόνου.

Μοιράζουν σειρές και εκπομπές στην ΕΡΤ ενώ φεύγουν

Πριν αποχωρήσει το ΔΣ της ΕΡΤ, στο τελευταίο Συμβούλιο της 9ης Αυγούστου, ενέκρινε σειρές-εκπομπές ή ανανέωσε άλλες, χωρίς σε καμία από αυτές να αναφέρεται το αναλυτικό κοστολόγιο και τα πρακτικά της επιτροπής, με περισσότερα από 10 εκατομμύρια.

Συγκεκριμένα οι σειρές-εκπομπές είναι:

«Μην το πεις στο αφεντικό μου» στην εταιρεία Primavisione ΑΕ του Διονύση Παναγιωτάκη, για 30 επεισόδια.

«Τα τετράγωνα των αστέρων», το οποίο ανατέθηκε στην εταιρεία GV Productionς – Βουρλούμης Γεώργιος και ΣΙΑ ΟΕ, για 323 επεισόδια.

«Απόψε ελάτε σε εμάς», η οποία ανατέθηκε στην ατομική επιχείρηση Κωνσταντίνος Γ. Γανωτής, για 32 επεισόδια.

«Στο Κέντρο» στην ατομική επιχείρηση Ελένη Κ. Αφεντάκη, για 18 επεισόδια.

«Βύθιση», η οποία θα λάβει χρηματοδότηση 35.000 ευρώ επί συνολικού προϋπολογισμού 214.415 ευρώ της εταιρείας Marni Films.

– Η εκπομπή «Συνδέσεις» στην εταιρεία Ι. Βασιλειάδης και ΣΙΑ ΕΕ, για 87 επεισόδια διάρκειας 120 λεπτών.

– Η εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6» στην εταιρεία B και G productions IKE, για 53 επεισόδια διάρκειας 180 – 240 λεπτών.

– Η εκπομπή «Βραδυνή Ενημέρωση» στην εταιρεία Θεοφάνης Συναδινός E-Prod, για 34 επεισόδια διάρκειας 60 λεπτών.

Σε καμία από όλες αυτές τις σειρές-εκπομπές αλλά και σε όλα τα κοστολόγια δεν υπάρχει αναφορά, πολύ περισσότερο στη Διαύγεια όπως υποχρεούται.

Ποιος είναι ο Γιάννης Παπαδόπουλος

O Γιάννης Παπαδόπουλος έχει ξεκινήσει την δημοσιογραφική του καριέρα από την ΕΡΤ και έχει περάσει από διευθυντικές θέσεις σε εφημερίδες, κανάλια και ραδιόφωνα.

Έχει σπουδάσει Kλασική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στο London Schools of Economics (BSc), International Βusiness Αdministration στο SOAS University of London (MSc) και Μέσα Ενημέρωσης και Επικοινωνία στο University of Leicester (PhD candidate).

Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία, σε νεαρή ηλικία, στην εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ» και στη συνέχεια εργάσθηκε ως ρεπόρτερ, συντάκτης επί της ύλης, κοινοβουλευτικός, διπλωματικός και πολιτικός συντάκτης, αρχισυντάκτης καθώς και διευθυντής στις εφημερίδες «Ειδήσεις», «Ελεύθερος Τύπος», «Πρώτη», «Απογευματινή», “Απογευματινή της Κυριακής”, “Realnews”, “Αγορά”.

Επίσης, ως παρουσιαστής δελτίων ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών στην ΕΡΤ2, στην ΕΡΤ1, στον ΑΝΤ1, στον Alpha, στον Real Fm, στο Blue Sky, στο Open, στο ΣΚΑΪ και στον ΣΚΑΪ 100.3. Στο πλαίσιο δημοσιογραφικών αποστολών, έχει επισκεφθεί περισσότερες από 35 χώρες στην Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, την Αυστραλία και τη Βόρειο Αμερική.

Έχει καλύψει πολυάριθμες Συνόδους Κορυφής της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Έχει διατελέσει στέλεχος του Γραφείου Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας επί θητείας Στεφανόπουλου, Παπούλια, Παυλόπουλου.

Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και της Ένωσης Ευρωπαίων Διευθυντών Επικοινωνίας (European Association of Communication Directors).

Σήμερα εργάζεται ως δημοσιογράφος στο τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και παρουσιάζει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Η καταγωγή του είναι από την Ελατού της ορεινής Ναυπακτίας.