Στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες -κυρίως στην Ψυχανάλυση και την Κοινωνιολογία- η επαναληπτική, επίμονη αυθάδεια συνδέεται είτε με τον «αθώο» ναρκισσισμό της προσωπικότητας -πράγμα θεμιτό αν κάποιος αξίζει τον θαυμασμό- είτε με τις πιο δυστοπικές απολήξεις της ναρκισσιστικής διαταραχής.
Στην περίπτωση του Άρη Πορτοσάλτε, όχι του ίδιου του προσώπου -να είμαστε σαφείς-, αλλά του ρόλου που ενσαρκώνει ή υιοθετεί επιτελώντας το δημοσιογραφικό έργο του, δεν απαιτείται ανασκαφή στα εγχειρίδια του Freud ή του Bourdieu για να ανιχνεύσουμε τη φύση ενός λόγου που παλινδρομεί μονίμως ανάμεσα στην αλαζονεία και την αυτάρεσκη προκλητικότητα. Δεν πρόκειται απλώς για προσωπικότητα· πρόκειται για φαινόμενο, έναν ρόλο ωσάν εμπνευσμένο από σειρά του Netflix… Ένα φαινόμενο που επενδύει με θεατρικότητα στον λόγο της εξουσίας, τον επιβάλλει με στωική βεβαιότητα και αρνείται πεισματικά την πολυπλοκότητα της πραγματικότητας.
Ο Πορτοσάλτε δεν συνομιλεί – διατάζει. Δεν προβληματίζει – διαχωρίζει. Και ακριβώς γι’ αυτό παραμένει κεντρική φιγούρα ενός μιντιακού κόσμου που δεν αναζητά απαντήσεις, αλλά συμμόρφωση. Ο Άρης Πορτοσάλτε δεν ζητά να τον πιστέψεις – ζητά να τον υπομείνεις. Και αυτό, τελικά, είναι το πιο επιτυχημένο του κατόρθωμα.
Πορτοσάλτε: Ο ρόλος, όχι το πρόσωπο
Ενδέχεται, τελικά, ο Άρης Πορτοσάλτε να μην είναι (μόνο) ένα πρόσωπο, αλλά ένας ρόλος. Ένα κατασκευασμένο προφίλ, προσεκτικά σμιλεμένο εντός του μιντιακού οικοσυστήματος, το οποίο ο ίδιος αντιλήφθηκε έγκαιρα ότι χρειαζόταν μια τυπολογία όπως η δική του: το αμάλγαμα του «συστημικού με φωνή», του «κραυγαλέου ρεαλιστή» που λέει τα πράγματα «με το όνομά τους, έξω από τα αιχμηρά δόντια» χωρίς να υποπίπτει στο αμάρτημα της περιθωριοποίησης και του ευτελισμού. Αυτός ο Πορτοσάλτε, ο ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός, είναι – πιθανότατα – ένα performance.
Και αυτό φαίνεται στις φωτεινές, λαμπερές του διαλειμματικές ρωγμές: στις εξαιρετικές ιστορικές εκπομπές του, στα ραδιοφωνικά του ντοκιμαντέρ, στην ψύχραιμη του αφήγηση όταν δεν τον καταδιώκει η ανάγκη της αντίφασης. Η αυθάδειά του είναι προφανώς η πανοπλία του, η έξις που έγινε Φύσις· η αιχμηρότητά του, το δόρυ. Δεν αμφιταλαντεύεται, δεν αναζητά σύνθεση: μάχεται. Κι ό,τι δεν εντάσσεται στο ηθικο-αισθητικό του σύμπαν, απορρίπτεται ως απειλή. Ένας ρόλος που δεν υποκρίνεται ότι είναι κάτι άλλο.
Μια ασεβής και αλαζονική παρουσία
Ο Άρης Πορτοσάλτε, βασικό γρανάζι του ΣΚΑΪ, έχει οικοδομήσει το δημόσιο προφίλ του πάνω σε ένα μείγμα επιθετικότητας, ειρωνείας και θεατρικής αμετροέπειας. Ο λόγος του, προκλητικός και συχνά εμπρηστικός, δεν στοχεύει στον διάλογο αλλά στην επιβολή. Από τα πρωινά πάνελ μέχρι τις ενημερωτικές εκπομπές, ο τρόπος που απευθύνεται σε καλεσμένους και κοινό χαρακτηρίζεται συχνά από έλλειψη σεβασμού και επιθετικότητα.
Δεν διστάζει να διακόπτει συνομιλητές ή να τους αναφέρεται υποτιμητικά, γεγονός που του έχει προσδώσει το προφίλ ενός δημοσιογράφου που προκαλεί αντί να ενημερώνει. Η αμετροέπεια αυτή ενισχύει την εικόνα ενός δημοσιογράφου που συμπεριφέρεται σαν να βρίσκεται υπεράνω κριτικής, αντιμετωπίζοντας πολιτικά πρόσωπα και συνομιλητές με δηλωμένη διάθεση σύγκρουσης.
Η αλαζονεία του Πορτοσάλτε αναδεικνύεται και στις αντιδράσεις των ίδιων των συνεργατών του. Δεν είναι λίγες οι φορές που ακόμα και συνάδελφοί του στον τηλεοπτικό αέρα έχουν φανερά ενοχληθεί από το ύφος του.
Σε συζήτηση τον Οκτώβριο του 2024, ενώ σχολίαζε τα εσωτερικά ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πορτοσάλτε προχώρησε σε μια ανιστόρητη παρομοίωση, λέγοντας ειρωνικά ότι ο τότε αρχηγός Στέφανος Κασσελάκης θα πρέπει να ευγνωμονεί που «δεν του πήραν τον λαιμό» οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι.
Ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Παπαδημητρίου, συμπαρουσιαστής στη συγκεκριμένη εκπομπή, εξερράγη, αντιδρώντας έντονα στο προκλητικό αυτό σχόλιο. «Οι αριστεροί ξέρουν να παίρνουν λαιμό, κανονικό λαιμό» επέμεινε ανερυθρίαστα ο Πορτοσάλτε, παρά την εμφανή δυσφορία στο πάνελ.
Τηλεοπτική πορεία: όταν η πρόκληση δεν αρκεί
Η απόπειρα του Άρη Πορτοσάλτε να μεταφράσει τον ραδιοφωνικό του ρόλο σε τηλεοπτική επιτυχία μέσω του «Live You» συνοδεύτηκε από υψηλές προσδοκίες και χαμηλές επιδόσεις. Παρά τη βαριά προώθηση και τη συνεργασία με τη Μαρία Αναστασοπούλου, η εκπομπή κατρακύλησε σύντομα σε μονοψήφια νούμερα, αγγίζοντας μόλις 3,9% στο δυναμικό κοινό.

Η προκλητική περσόνα που λειτουργεί ραδιοφωνικά, στην τηλεόραση φάνηκε να μην έχει γκελ. Η σκιά του Πορτοσάλτε επισκίασε τη χημεία του διδύμου, ενώ η τοξικότητα του brand του, όπως παρατηρήθηκε και στα social media, αποδείχθηκε τηλεθεατικά μη αποδεκτή. Το κοινό γύρισε την πλάτη. Μπορεί να φταίει η ώρα, μπορεί και η παρτενέρ του ή η χημεία τους… Οι σκέψεις για αντικατάστασή του από τον Γιάννη Κολοκυθά έμειναν στα χαρτιά. Ο Πορτοσάλτε θα συνεχίσει και την επόμενη σεζόν.
Aν τα βάζεις με τη Ζωή…
Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι ο Άρης Πορτοσάλτε έχει εξελιχθεί σε persona non grata για πολλούς πολιτικούς αντιπάλους αλλά και δημόσια πρόσωπα, λόγω του τρόπου που τους αντιμετωπίζει δημόσια. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές συγκρούσεις του ήταν με την Ζωή Κωνσταντοπούλου, επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας και πρώην Πρόεδρο της Βουλής. Η Κωνσταντοπούλου επανειλημμένα τον έχει κατηγορήσει ευθέως ότι δεν λειτουργεί ως δημοσιογράφος αλλά ως φερέφωνο της εξουσίας. Τον Μάρτιο του 2025, καλεσμένη στην πρωινή εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ, ενώπιον των παρουσιαστών Δ. Οικονόμου και Ά. Παυλόπουλου, η Ζωή εξαπέλυσε δριμεία επίθεση ονομαστικά κατά του Πορτοσάλτε: «Δεν είναι δημοσιογράφος, είναι κυβερνητικό φερέφωνο… από το πρωί μέχρι το βράδυ σε εντεταλμένη υπηρεσία λασπώνει όποιον αγωνίζεται» είπε, κατηγορώντας τον ότι ενεργεί κατ’ εντολήν της κυβέρνησης και διαστρεβλώνει την αλήθεια. Ο ίδιος φυσικά απέρριψε αυτούς τους χαρακτηρισμούς, κάνοντας λόγο για «δολοφονία χαρακτήρα» σε βάρος του.
Η κόντρα του με την Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε ξεκινήσει νωρίτερα και κλιμακωνόταν. Λίγες εβδομάδες πριν, τον Φεβρουάριο του 2025, ο Πορτοσάλτε είχε επιλέξει μια σκωπτική τακτική να μην αναφέρει καν το όνομά της σε σχόλιό του, αποκαλώντας την υποτιμητικά «την… άλλη» κατά την αναφορά του σε μια κοινοβουλευτική της διαμαρτυρία.
Συγκεκριμένα, τη χαρακτήρισε με απαξιωτικό ύφος ως μέρος ενός «αντισυστημικού» μετώπου, σχολιάζοντας: «μέχρι *“την… άλλη” που σήκωνε χθες την αριστερή της γροθιά, στο τέλος θα βγάλουν ξανά τον Μητσοτάκη πρωθυπουργό». Πέραν της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ο Πορτοσάλτε έχει ανοίξει μέτωπα και με ανθρώπους από τον καλλιτεχνικό χώρο που έχουν δημόσιο λόγο.
Όταν έγινε τραγούδι στο στόμα του Πάνου Βλάχου
Ένα ηχηρό επεισόδιο ήταν η σύγκρουσή του με τον ηθοποιό και τραγουδοποιό Πάνο Βλάχο. Ο Βλάχος, γνωστός για την κοινωνική του ευαισθησία, είχε συμπεριλάβει τον Άρη Πορτοσάλτε σε στίχο τραγουδιού του, προκαλώντας ντόρο περίπου ένα χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. «Μέσα σε ένα σάκο βάλτε Άδωνι και Πορτοσάλτε» έλεγε ο επίμαχος στίχος – βάζοντας τον τότε υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη και τον δημοσιογράφο στο ίδιο τσουβάλι. Ο στίχος αυτός θεωρήθηκε καυστικό σχόλιο για τη στενή σύμπλευση απόψεων ανάμεσα στον Πορτοσάλτε και την κυβερνητική γραμμή.
Ο ίδιος ο Πάνος Βλάχος εξήγησε αργότερα (την εβδομάδα που πέρασε) στην εκπομπή Ενώπιος Ενωπίω στον Νίκο Χατζηνικολάουπως ένιωσε την ανάγκη να γράψει αυτούς τους στίχους «γιατί είμαι άνθρωπος, δεν είμαι βόδι, δεν είμαι ασυγκίνητος», αντιδρώντας στην προπαγανδιστική ρητορική που είδε να οργιάζει μετά το δυστύχημα. «Όταν διαφωνείς με κάποιον… τον σατιρίζεις όμως, τον καυτηριάζεις, τον γελοιοποιείς, … ειδικά όταν μιλάς για κάποιον που έχει την εκατονταπλάσια δύναμη, πορεία και χρηματική πλάτη από εσένα» ανέφερε, υπονοώντας σαφώς ότι ο Πορτοσάλτε ως ισχυρός μιντιακός παράγοντας χρήζει σάτιρας και απομυθοποίησης.
Ο Βλάχος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον Άρη Πορτοσάλτε «εντεταλμένο» και πλήρως ευθυγραμμισμένο με όσους διοικούν τη χώρα: «λέω ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος και οι απόψεις του είναι ίδιες και στον ίδιο σάκο με ανθρώπους οι οποίοι διοικούν τη χώρα και δεν είναι ανεξάρτητη η άποψή του» δήλωσε, εξηγώντας γιατί κατονόμασε τον δημοσιογράφο στο τραγούδι του.

Εκτός από τους παραπάνω, πολλά ακόμα δημόσια πρόσωπα έχουν κατά καιρούς ασχοληθεί με τον Άρη Πορτοσάλτε, άλλοτε σχολιάζοντας και άλλοτε στηλιτεύοντας τη στάση του. Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης και τηλεοπτικός παρουσιαστής Ανδρέας Μικρούτσικος, συγκλονισμένος από την τραγωδία των Τεμπών, ξέσπασε κι εκείνος εναντίον του Πορτοσάλτε τον Μάρτιο του 2023, αποκαλώντας τον «ανεπίτρεπτο, ανυπόστατο και ανιστόρητο» για τα σχόλια που έκανε σχετικά με το δυστύχημα. Ακόμα και προσωπικότητες της τηλεοπτικής ψυχαγωγίας, όπως η Κατερίνα Καινούργιου, έχουν ανταλλάξει αιχμές μαζί του, καταδεικνύοντας ότι ο ετερόκλητος λόγος του πυροδοτεί αντιδράσεις σε όλο το φάσμα της δημόσιας σφαίρας.
Η παρουσιάστρια του Alpha έκανε λόγο για έναν και μοναδικό δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ που δεν κρατά τις ισορροπίες στις τοποθετήσεις του, υπονοώντας τον Άρη Πορτοσάλτε χωρίς να τον ονοματίσει.
Ευθεία επίθεση από Λαζόπουλο και «Ελληνοφρένεια»
Η αμφιλεγόμενη δημόσια εικόνα του Άρη Πορτοσάλτε δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από το στόχαστρο της σάτιρας. Σκίτσα, τηλεοπτικές επιθεωρήσεις, ραδιοφωνικές εκπομπές και διαδικτυακά memes έχουν επανειλημμένα χρησιμοποιήσει τον Πορτοσάλτε ως σύμβολο του κακού δημοσιογραφικού παραδείγματος – του δημοσιογράφου που λειτουργεί ως προπαγανδιστής. Ακόμη και το come back του Λάκη Λαζόπουλου φέτος στο Mega πρόταξε τον Πορτοσάλτε στο στόχαστρο της επίθεσης του σατιρικού ηθοποιού. Χαρακτηριστική είναι η συχνή αναφορά του ονόματός του σε σατιρικές ραδιοφωνικές εκπομπές, όπως η «Ελληνοφρένεια», όπου η περσόνα του “Άρη” εμφανίζεται ως γελοιογραφική καρικατούρα που μεταδίδει κυβερνητικές θέσεις με καταιγιστικό –και ενίοτε παράλογο– τρόπο.
Στο «Χ» και τα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το hashtag #Πορτοσάλτε συνοδεύει συχνά δεκάδες ειρωνικά σχόλια κάθε φορά που εκείνος κάνει μια νέα επίμαχη δήλωση. Οι χρήστες φτιάχνουν φωτομοντάζ με τον Άρη να φοράει (μεταφορικά) την στολή του κυβερνητικού εκπροσώπου ή τον αποκαλούν σκωπτικά «Υπουργό Τηλεόρασης» της κυβέρνησης. Είναι σαφές ότι έχει γίνει ένα από τα αγαπημένα «ανέκδοτα» του ελληνικού internet – μια μορφή που ο καθένας αναγνωρίζει αμέσως ότι θα πει κάτι προκλητικό, συχνά στα όρια του παραλόγου, για να υπερασπιστεί την εκάστοτε εξουσία. Αλλά και πιο «επίσημες» μορφές τέχνης έχουν εμπνευστεί από τον Πορτοσάλτε.
Δεν πρέπει να παραλείψουμε και την έντυπη σάτιρα: σκίτσα σε εφημερίδες ή sites τον έχουν εικονογραφήσει με μα 긴 μύτη (σαν Πινόκιο) όταν κατηγορείται για ψεύδη ή με μυτερά αυτιά διαβόλου όταν παρουσιάζεται ως «κακός». Οι επικριτές του τον αποκαλούν με παρατσούκλια όπως «Άρης Πορτο-σάλτε» (παραφράζοντας το επώνυμό του με το αλάτι, υπονοώντας ότι ρίχνει αλάτι στις πληγές της κοινωνίας) ή «Portosaltewitz» (σε μια ακραία σάτιρα που τον παραλληλίζει με προπαγανδιστές άλλων εποχών). Αν και ορισμένες από αυτές τις εκφάνσεις κριτικής ξεφεύγουν σε βιαιότητα, αντανακλούν την οργή και αγανάκτηση μερίδας της κοινωνίας απέναντι σε ό,τι θεωρούν ότι εκπροσωπεί.
Παιδιά, έτσι είναι όμως ο Άρης
Η φράση «έτσι είναι ο Άρης» συχνά χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει δηλώσεις του Πορτοσάλτε που εκ πρώτης όψεως μοιάζουν αδιανόητες για έναν δημοσιογράφο. Ακόμη κι όταν οι οικογένειες των θυμάτων των Τεμπών, ενωμένες σε συλλογικότητες, ξεκίνησαν την συλλογή υπογραφών (το λεγόμενο ψήφισμα της Μαρίας Καρυστιανού μέσω change.org) ζητώντας λογοδοσία και μέτρα για να μην ξανασυμβεί τέτοια τραγωδία, ο Πορτοσάλτε επανήλθε στο θέμα με ακόμη πιο ωμό τρόπο. Στις 22 Μαρτίου 2024, σχολιάζοντας το ότι ήδη 1,3 εκατομμύρια πολίτες είχαν συνυπογράψει το αίτημα, δήλωσε on air: «Η συλλογή των υπογραφών είναι μια μπαρούφα γιατί δεν έχει κανένα νόημα… είτε μαζέψουμε 500.000, είτε 1 εκατομμύριο, είτε 1,5 ή 2 εκατομμύρια, τζάμπα χαρτιά μαζεύουμε».
Χαρακτήρισε δε την αντιπολίτευση «αισχρή» και χαμηλού επιπέδου επειδή στήριζε τέτοιες κινήσεις, ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για να εισακουστούν αυτές οι φωνές. Η φράση «μπαρούφα» (δηλαδή ανοησία ή μπούρδα) για μια πρωτοβουλία θυμάτων κρίθηκε εξαιρετικά προσβλητική. Ακόμη και μέσα από τις σελίδες εφημερίδων που πρόσκεινται στον χώρο της κεντροαριστεράς αλλά και της κεντροδεξιάς, η τοποθέτηση αυτή καταδικάστηκε ως χυδαιότητα.
Αλλά και πέραν της υπόθεσης των Τεμπών, ο Πορτοσάλτε έχει συχνά προκαλέσει με δηλώσεις που δείχνουν αδιαφορία ή και περιφρόνηση για διάφορες κοινωνικές ομάδες. Όταν τον Νοέμβριο του 2024 οι εποχικοί πυροσβέστες –οι ήρωες του καλοκαιριού που έσβηναν φωτιές– διαμαρτύρονταν ζητώντας μονιμοποίηση, ο Πορτοσάλτε ούτε λίγο ούτε πολύ ειρωνεύτηκε το αίτημά τους. Αναρωτήθηκε στον αέρα αν χρειάζονται καθόλου αυτοί οι 2.500 πυροσβέστες από Νοέμβριο έως Απρίλιο, αφού αν προσληφθούν «απλώς θα περιφέρονται» τους μήνες που δεν υπάρχουν φωτιές.
Παρουσίασε δηλαδή τους πυροσβέστες σαν τεμπέληδες που ζητούν να πληρώνονται χωρίς να έχουν δουλειά, αγνοώντας ότι το χειμώνα συνδράμουν σε πλημμύρες και άλλες καταστροφές. Παρόμοια ήταν η στάση του σε θέματα εργαζομένων και καθημερινότητας. Έχει επιτεθεί φραστικά σε απεργούς, απορώντας «τι δουλειά έχουν να απεργούν» διάφορες συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Σε περίοδο ακρίβειας καυσίμων, χαρακτήρισε υπερβολικές τις διαμαρτυρίες των χαμηλόμισθων, λέγοντας περίπου ότι «οι φτωχοί των 500 ευρώ δεν είναι παραγωγική μονάδα στην κοινωνία και δεν βάζουν βενζίνη» – υπονοώντας ότι η αύξηση της βενζίνης αφορά μόνο όσους έχουν αυτοκίνητο άρα και χρήματα (λες και οι 6.500.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτου στην Ελλάδα είναι πλούσιοι), οπότε οι πραγματικά φτωχοί δεν πλήττονται. Κάθε φορά που ο Πορτοσάλτε ξεστομίζει μια τέτοια προκλητική ατάκα, η σκηνή επαναλαμβάνεται: έντονες αντιδράσεις στα social media, επικριτικά άρθρα σε ενημερωτικές ιστοσελίδες, ακόμη και επίπληξη ή διαχωρισμός θέσης από συναδέλφους του on air. Κι όμως, ο ίδιος δείχνει να αντλεί ικανοποίηση από τον ρόλο του «controversial» δημοσιογράφου που όλοι συζητούν.
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να δέχεται χτύπημα κάτω από τη μέση
Ιδιαίτερα οργισμένος εμφανίστηκε ο Άρης Πορτοσάλτε το πρωί της περασμένης Δευτέρας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, με αφορμή δημοσίευμα που αφορά στη σύζυγό του.
Πρόκειται για δημοσίευμα του in.gr, το οποίο ανέφερε πως η σύζυγός του είναι διορισμένη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχει πάρει απόσπαση για τη ΝΔ από το 2017 και σήμερα φέρεται να εργάζεται στο γραφείο του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης διαψεύδει ότι η σύζυγος του κ. Πορτοσάλτε είναι στο υπουργείο Υγείας και αναφέρει ότι είναι ακόμη αποσπασμένη στη ΝΔ, επειδή επί ΣΥΡΙΖΑ την είχαν βάλει στο “ψυγείο” στην υπηρεσία της.
Όπως ανέφερε ο Άρης Πορτοσάλτε το πρωί της Δευτέρας, “εγώ έχω την άποψή μου και έναν δημόσιο λόγο. Πολλούς ενοχλώ, άλλοι με αγαπούν πολύ και άλλοι με μισούν. Όμως, είναι απαράδεκτο να αναφέρουν και να καθυβρίζουν συζύγους και παιδιά”.
“Δέχθηκα την Παρασκευή από εκδοτικό συγκρότημα μία αήθη επίθεση στην οικογένειά μου, στο σπίτι μου. Δεν είναι η πρώτη φορά, είχε συμβεί πριν από 15 μέρες. Νόμιζα ότι είμαι εγώ το θέμα. Γι’ αυτό το εκδοτικό συγκρότημα είμαι εδώ, κάνω τα σχόλιά μου αλλά ότι θα έφταναν στη σύζυγό μου δεν θα μπορούσα να το φανταστώ. Με ψευδέστατους ισχυρισμούς και κατασυκοφάντηση, η οποία αποσκοπεί στην εξόντωση προσωπικότητας. Θα εξακολουθώ να κάνω τη δουλειά μου, αντιλαμβάνομαι ότι ενοχλώ.
Εγώ είμαι ο στόχος, αλλά γιατί είμαι ο στόχος; Γιατί, αναφέρθηκα στην εισαγγελική πρόταση για τη δολοφονία Λυγγερίδη που απηχεί στην ιδιοκτησία του μέσου. Πριν από 15 μέρες, ήταν σε εμένα η επίθεση. Τώρα έγραψε έναν εμετικό λίβελο για τη σύζυγό μου. Όμως, η σύζυγος και τα μέλη της οικογένειας είναι εκτός πλαισίου και όταν μάλιστα η εργασία της συζύγου δεν φέρνει κανένα πολιτικό ή οικονομικό συμφέρον. Πραγματικά, είναι ντροπή. Δεν θα τολμούσα να αγγίξω σύζυγο ή παιδί κανενός ανθρώπου, όσο κι αν διαφωνώ μαζί του. Αυτό συνέβη από ένα εκδοτικό συγκρότημα Δεν φοράω κουκούλα, λέω τη γνώμη μου με το ονοματεπώνυμό μου, είμαι εδώ”, επεσήμανε ο δημοσιογράφος.
Κλείνοντας τόνισε: “Θέλω να ευχαριστήσω δημοσίως τον Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς με δύο αναρτήσεις είπε αυτά που έπρεπε να ειπωθούν”.
Μισούμε που τον αγαπάμε ή αγαπάμε να τον μισούμε;
Ίσως τελικά ο Άρης Πορτοσάλτε να είναι ο καθρέφτης ενός τοπίου όπου η ενημέρωση συχνά συγχέεται με το κήρυγμα και η γνώμη με την εξουσία. Ένα τοτέμ για όσους λατρεύουν τη σταθερότητα του ιδεολογικού τους καθρέφτη και ένας ερεθιστικός θόρυβος για όσους επιμένουν να αναζητούν πλουραλισμό και πολυφωνία. Δεν είναι όλοι οι δημοσιογράφοι περσόνες — αλλά κάποιοι επέλεξαν να γίνουν.
Κι ο Πορτοσάλτε, με απόλυτη συνέπεια, ερμηνεύει τον ρόλο του μέχρι τέλους. Το ερώτημα δεν είναι πια αν τον μισούμε επειδή τον αγαπάμε ή αν τον αγαπάμε να τον μισούμε. Είναι αν μπορούμε, έστω για λίγο, να σκεφτούμε δημόσιο λόγο χωρίς αυτόν. Και αν θα μας λείψει. Γιατί πολλοί που γνωρίζουμε ότι τον απορρίπτουν σπεύδουν να τον ακούσουν όταν έρχεται η ραδιοφωνική ή τηλεοπτική του… ώρα. Το βέβαιο είναι ότι ο ίδιος έχει πλήρη επίγνωση του ρόλου του: «Εγώ έχω την άποψή μου και έναν δημόσιο λόγο. Πολλούς ενοχλώ, άλλοι με αγαπούν και άλλοι με μισούν» έχει πει χαρακτηριστικά.
Και σε αυτήν την περίπτωση έχει 100% δίκιο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βασίλης Κικίλιας: Δώσαμε ισχυρό κίνητρο στους ακτοπλόους για συγκράτηση/μείωση στις τιμές των εισιτηρίων
- Παύλος Μαρινάκης: Αποδομήθηκε το αφήγημα της συγκάλυψης – Οι μειώσεις φόρων είναι στην ατζέντα μας
- Σε εξέλιξη η έξοδος των εκδρομέων για τις εορτές του Πάσχα – Μέτρα στα λιμάνια για τη διευκόλυνση των εκδρομέων
- ΟΑΣΑ: Iδρύεται η νέα λεωφορειακή γραμμή 311, συνδέει Κορωπί με Καλύβια
