Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Media

Αλαφούζος σε Κουτσαυτάκη: «Εύη Φύγε!» – Το παρασκήνιο και οι διάλογοι της αποπομπής της «σιδηράς κυρίας» του Σκάι

Γιάννης Αλαφούζος - Εύη Κουτσαυτάκη σε δρόμους χωριστούς

Γιάννης Αλαφούζος - Εύη Κουτσαυτάκη σε δρόμους χωριστούς

Στο μυαλό του Γιάννη Αλαφούζου, ισχυρού άνδρα του ΣΚΑΪ στριφογύριζε επίμονα πρωί-βράδυ, σχεδόν «στοίχειωνε» τον τελευταίο καιρό, μια σκέψη: Να δείξει την έξοδο στο «δεξί» του χέρι, στον πιο δικό του άνθρωπο στον ΣΚΑΪ, στη «σιδηρά κυρία» του Φαλήρου, στη γυναίκα που της εμπιστεύθηκε την ηλεκτρική καρέκλα της CEO του καναλιού του: Tην Εύη Κουτσαυτάκη.

Η σκέψη αυτή ωστόσο παλινωδούσε. Άλλοτε γινόταν «βαλβίδα» που σιγο-σφύριζε απειλητικά, έτοιμη να εκραγεί, άλλοτε κρυβόταν κάτω από το χαλί της καθημερινότητας και άλλοτε καταλάγιαζε στην ατμόσφαιρα των εφησυχασμών και υποσχέσεων της συνεργάτιδάς του στις απογευματινές συσκέψεις στο ναυτικής διακοσμητικής διάθεσης, γραφείο του με θέα στον Σαρωνικό, στον 5ο όροφο της οδού Φαληρέως.

Ωστόσο, το βράδυ της περασμένης Τρίτης φαίνεται ότι ήρθε η ώρα το ανήσυχο «σπέρμα» της σκέψης του να μετουσιωθεί σε μια σκληρή απόφαση με τον πρόεδρο που διαχειρίζεται τον όμιλο ΣΚΑΪ να ξεστομίζει τη μεγάλη, κρίσιμη φράση που θα σηματοδοτούσε το δεύτερο και μάλλον τελευταίο, ταραχώδες επαγγελματικό «διαζύγιο» με την Εύη Κουτσαυτάκη: «Εύη Φύγε!».

Η Κουτσαυτάκη λύγισε, όσο της επιτρέπει το προφίλ της «σιδηράς κυρίας» που έχει με την κοσμική ευφυία της σμιλέψει τόσα χρόνια.

Ωστόσο, ο επί 7 συνεχόμενα χρόνια εργοδότης της ήταν ανένδοτος: «Αλλοίωσες το προφίλ της ενημέρωσης που είχα διαμορφώσει τόσα χρόνια», «ο ΣΚΑΙ ήταν σημείο αναφοράς για το σοβαρό κομμάτι των τηλεθεατών…», «που είναι η δημοσιογραφική έρευνα, που είναι οι ‘Φάκελοι’, που είναι ο Τάσος Τέλογλου, που είναι η μονοκρατορία του ραδιοφωνικού ΣΚΑΙ στην έρευνα ακροαματικότητας;».

 

Η Εύη Κουτσαυτάκη

 

Οι καταιγιστικές ερωτήσεις εκτοξεύονταν σαν θανατηφόρες ρουκέτες με έντονο, οργίλο ύφος με τον Γιάννη Αλαφούζο να εισπράττει μονόπατες απαντήσεις εμποτισμένες στο πνεύμα μιας έωλης και αδύναμης υπερασπιστικής γραμμής, που έχει διαψεύσει η ίδια η ζωή αναφορικά με τις δήθεν επιτυχίες του ψυχαγωγικού προγράμματος:

«Είμαστε το #1 κανάλι στα ριάλιτι», -«έχουμε ιστορικές επιδόσεις τηλεθέασης», -«φιλοξενούμε τα μεγαλύτερα και πιο επιτυχημένα πρότζεκτ όπως το Survivor και το The Voice», -«έχουμε αποκλειστική συνεργασία με την Acun Medya», -«φέραμε στους Έλληνες τους Πανθέους».

Όμως, κάθε της πρόταση, κάθε απολογία, κάθε επιχείρημα, αν δεν έπεφτε στο μεγάλο κενό που γιγαντωνόταν όλο και περισσότερο μεταξύ τους, αν δεν τα ρουφούσε, δεν τα καταβρόχθιζε η «μαύρη τρύπα», η σκοτεινή άβυσσος που χώριζε πλέον τους μέχρι προχθές στενούς συνεργάτες, γύριζε πίσω με μια επιτυχημένη απόκρουση του Αλαφούζου σε ένα νευρικό, αγωνιώδες, σχεδόν εφιαλτικό λεκτικό πινγκ πονγκ που παίχτηκε στο γραφείο του καναλάρχη.

– «Τι να τα κάνω τα ριάλιτι όταν όλοι στρέφονται στα σήριαλ;»

– «Κόστισαν όλα αυτά μια περιουσία, πετάξαμε λεφτά χωρίς αντίκρισμα, συχνά μας ξεπερνούσε και το Open»

– «Δεν έπιασες τον παλμό του τηλεθεατή»

– «Το άνοιγμα του ΣΚΑΪ στην ψυχαγωγία, τις σαπουνόπερες και τα τηλεπαιχνίδια ήταν αποτυχημένο»

Αυτές οι φράσεις επέστρεφαν δια στόματος του ισχυρού άνδρα του Φαλήρου με τη CEO να ζητά τράτο χρόνου, «να περιμένει να δει το αποτέλεσμα από την κατάργηση των ζωντανών ψυχαγωγικών εκπομπών και της μυθοπλασίας και την αντικατάστασή τους από τα reality».

Αλλά φαίνεται ότι η υπομονή είχε εξαντληθεί και ο Αλαφούζος δεν μπορούσε ή δεν ήθελε πλέον να περιμένει τίποτα…

Διάλογοι σε λούπα

Πολύ απλά γιατί αυτό το έργο το είχε ξαναδεί… Οι διάλογοι έπαιζαν σε «λούπα», είχαν ξαναειπωθεί τα ίδια ακριβώς με πιο ήπιο τρόπο αλλά τότε (μετά το Πάσχα) είχε δοθεί τόπος στην οργή. Το «πουλόβερ» της αγαστής σχέσης των δύο πλευρών είχε αρχίσει να ξηλώνεται όταν δόθηκε το πρώτο ολοκληρωμένο δείγμα της επίδοσης της τηλεθέασης για τη σεζόν που ολοκληρώνεται, όταν η Εύη Κουτσαυτάκη κλήθηκε να υπερασπιστεί τις άστοχες επιλογές της με την τοποθέτηση μιας δυσανάλογα για τα νούμερα, καλοπληρωμένες παρουσιάστριας ψυχαγωγικών μαγκαζίνο της ελληνικής τηλεόρασης, της Φαίης Σκορδά, στη μεσημερινιανή ζώνη που για τον Γιάννη Αλαφούζο δεν έφερε το αναμενόμενο ROI σε δείκτες τηλεθέασης και διαφημιστικά έσοδα.

Το ποτήρι της οργής γέμισε επίσης στο πρόσφατο παρελθόν όταν ο Γιάννης Αλαφούζος δέχθηκε από καλοθελητές αρνητικά σχόλια για την Κουτσαυτάκη για δήθεν διαρροές σε συγκεκριμένα ΜΜΕ (γνώριζε καλά με ποια Μέσα είχε σφικτό εναγκαλισμό) περί υποτιθέμενων σκέψεών του στον ΣΚΑΪ για αντικατάσταση της Σίας Κοσιώνη από την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων.

Σκέψεις… made by Εύη Κουταυτάκη

Είχε επενδύσει χιλιάδες ευρώ στη μυθοπλασία χωρίς αποτέλεσμα στο ταμείο. Η σειρά «8 λέξεις» του Α. Γεωργίου, για παράδειγμα, είχε επιτυχία, κράτησε όμως μόλις δύο σαιζόν. Η εκροή χρημάτων για τις παραγωγές, έπρεπε οπωσδήποτε να επιστρέψει στο κανάλι από τα διαφημιστικά πακέτα. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα της φετινής σαιζόν, οι «Πανθέοι», είχε τις καλύτερες προοπτικές, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει τους τηλεθεατές. Ποιος θυμάται τις σειρές «Γλυκάνισος» ή «Άγρια γη»;

 

 

Την κατάρρευση του σατιρικού «Ράδιο Αρβύλα» το 2019; Τον Μάρτιο του 2021 το ραβασάκι της εταιρείας μέτρησης τηλεθέασης της Nielsen Measurement για την επίδοση του μουσικού ριάλιτι  «House Of Fame La Academia» είχε δώσει αφορμή για μια πρώτη διένεξη μεταξύ Αλαφούζου και Κουτσαυτάκη όταν ο καναλάρχης είχε δηλώσει ότι το κανάλι του είχε κατατροπωθεί από τη «ΦΑΡΜΑ» του ΑΝΤ1.

Το αφεντικό του ΣΚΑΙ με το ισχυρό ένστικτο που διαθέτει είχε διαμηνύσει ότι τα «μαντάτα από το μουσικό ριάλιτι δεν είναι καλά προσέξτε μη βρεθούμε μπροστά σε μεγάλη αποτυχία». Οι παραινέσεις του Αλαφούζου δεν εισακούστηκαν,  το συγκεκριμένο  πρόγραμμα ακολουθούσε φθίνουσα πορεία καθημερινά….αλλά τότε ήταν ακόμη νωρίς για διαζύγια…

Η ανακοίνωση για διαζύγιο κοινή συναινέσει

Όχι όμως την περασμένη Τρίτη που το ποτήρι φαίνεται ότι ξεχείλισε και η επόμενη ημέρα ξημέρωσε με τον Γιάννη Αλαφούζο να ζητά να καθοριστεί ημερομηνία για έκτακτη γενική συνέλευση στις 30 Ιουλίου προκειμένου να διαμορφωθεί νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Την ανακοίνωση υπογράφει ο Πρόεδρος Ι.Αλαφούζος, ο Αντιπρόεδρος Ι.Σπανολιός και η Διευθύνουσα Σύμβουλος Ε. Κουτσαυτάκη η οποία έβαλε μάλλον την τελευταία της υπογραφή ως CEO.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του καναλιού παρήγγειλε μια λιτή ανακοίνωση κάνοντας λόγο για «από κοινού ληφθείσα απόφαση.» για ένα δεύτερο και σκληρότερο από τον πρώτο χωρισμό (το 2015)… είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει τρίτος.

Η σχετική ανακοίνωση

«Ο Όμιλος ΣΚΑΪ και η Διευθύνουσα Σύμβουλος κυρία Εύη Κουτσαυτάκη ολοκληρώνουν την συνεργασία τους, μετά από κοινού ληφθείσα απόφαση. Η κυρία Κουτσαυτάκη διετέλεσε για πολλά έτη ανώτατο στέλεχος του Ομίλου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επιτυχημένη πορεία του, με ενέργειες που είχαν ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την επίτευξη κερδοφόρων χρήσεων σε μία δύσκολη αγορά. Η Διοίκηση του Ομίλου ΣΚΑΪ την ευχαριστεί θερμά και της εύχεται καλή επιτυχία στα νέα της βήματα.»

Η κυρία του 5ου με το ακριβό ντύσιμο το luxury life style και την ανάρμοστη συμπεριφορά

Εκτός από ταλαντούχα, η Εύη Κουτσαυτάκη έχει όλο το «πακέτο» των soft skills. Είναι ευπαρουσίαστη, κομψή, λουσάτη, της αρέσουν τα ταξίδια στο Λονδίνο, τα ακριβά αυτοκίνητα, προτιμά τα Β.Π. για τις προσωπικές της στιγμές. Την ενδιαφέρει η ενημέρωση, και ας μην ανανέωσε τους όρκους της μαζί της το τελευταίο διάστημα στον ΣΚΑΙ. Δεν συγχρωτιζόταν εύκολα με το προσωπικό του ΣΚΑΙ και δεν δίσταζε να έρθει σε ρήξη ακόμη και με τα προβεβλημένα ονόματα του management ή και παρουσιαστές.

Δεν δίσταζε να τα σπάσει με τον Σταμάτη Μαλέλη, οι σχέσεις της με την Άλκηστη Μαραγκουδάκη δεν ήταν πάντα στρωμένη με ροδοπέταλα, αρκετοί αυτοαπασχολούμενοι μιλούν για σκληρές συνθήκες εργασίας και της το χρεώνουν, ενώ τον Δεκέμβριο του 2022 η Εύη Κουτσαυτάκη με απαξιωτική συμπεριφορά απέλυσε την τηλεπαρουσιάστρια Ντόρα Κουτροκόη από την εκπομπή «Σήμερα», (την είχε προσλάβει για να διαδεχθεί τη Μαρία Αναστασοπούλου) καθώς έκρινε ότι δεν… κολλάει μεν Δημήτρη Οικονόμου και τον Άκη Παυλόπουλο.

Η Ντόρα Κουτροκόη, η οποία δεν αποδέχθηκε τη μετακίνησή της σε άλλο πόστο, έφυγε χολωμένη από το κανάλι αφήνοντας αιχμές για την CEO.

Δύο γάμοι, δύο διαζύγια

Η Κουτσαυτάκη ξεκίνησε την καριέρα της στον όμιλο ΣΚΑΪ, όπου εργάστηκε για 20 χρόνια πριν αποχωρήσει για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2015 για να συνεργαστεί με την alter ego media του Βαγγέλη Μαρινάκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εύη Κουτσαυτάκη ήταν το πρόσωπο-κλειδί στη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες τον Σεπτέμβριο του 2016, όπου η εταιρεία «Alter Ego», εξασφάλισε μια από τις τέσσερις άδειες (πριν το «άκυρο» από το Συμβούλιο της Επικρατείας που ακολούθησε).

H κ. Κουτσαυτάκη αποχώρησε από τον ΣΚΑΪ με αρκετά επεισοδιακό τρόπο το 2015, λόγω διαφορετικής φιλοσοφίας με τον γενικό διευθυντή ειδήσεων και ενημέρωσης του, Σταμάτη Μαλέλη. Ήταν μάλιστα τέτοια η κόντρα μεταξύ των δύο, που μετά από μία έντονη αντιπαράθεση η Εύη Κουτσαυτάκη απευθύνθηκε στον ίδιο τον ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ, Γιάννη Αλαφούζο, ξεκαθαρίζοντάς του ουσιαστικά πως δε «χωράνε» στο κανάλι και οι δυο τους και φέρνοντάς τον σε δίλημμα: «ή εγώ ή ο Μαλέλης».

Η απάντηση του Γιάννη Αλαφούζου ήταν ότι δεν μπορούσε να διώξει τον Σταμάτη Μαλέλη, γεγονός που οδήγησε στην πρώτη αποχώρηση της Εύης Κουτσαυτάκη…

Επέστρεψε στον όμιλο το 2017, αναλαμβάνοντας τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου, που κατείχε προηγουμένως ο Κώστας Κιμπουρόπουλος. Ως διευθύνουσα σύμβουλος, η Κουτσαυτάκη είχε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της στρατηγικής και της κατεύθυνσης του ομίλου ΣΚΑΪ. Είχε στενή συνεργασία με τον Γιάννη Αλαφούζο, ο οποίος τη θεωρούσε μια από τις πλέον εμπιστευμένες συνεργάτιδές του.

Μελλοντικά σχέδια με την πόρτα ανοικτή για εισόδους και εξόδους

Η απομάκρυνση της Εύης Κουτσαυτάκη από τον ΣΚΑΪ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τον μιντιακό όμιλο, με τον Γιάννη Αλαφούζο να δηλώνει αποφασισμένος να ηγηθεί προσωπικά του μάνατζμεντ και να επαναφέρει τον ΣΚΑΪ στην προηγούμενη πορεία του. Η εξέλιξη αυτή αφήνει ανοικτά ερωτήματα για το μέλλον του ομίλου και την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει. Στελέχη του ομίλου αναφέρουν ότι η πόρτα είναι πάντα ανοικτή για τον Κώστα Κιμπουρόπουλο αλλά και για την έξοδο και άλλων προβεβλημένων στελεχών.

Ως επίλογος: Το μέλλον της Κουτσαυτάκη

Η Εύη Κουτσαυτάκη χθες όλη την ημέρα δεν σήκωνε σε κανέναν το τηλέφωνο, δεν απαντούσε στα μηνύματα, δεν μιλιόταν. Ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναζητά ήδη την επόμενη στέγη της και ότι θα τη βρει στο Open. Στο οποίο υπάρχει ήδη (στο Δ.Σ.) στέλεχος με ανάλογο προφίλ, ο Τζώνη Καλημέρης που όπως όλα δείχνουν παρά το γεγονός ότι η σχέση του Νίκου Κοκλώνη με το κανάλι οδεύει στο τέλος της, θα παραμείνει στο κανάλι καθώς τα έχει βρει με τους Ρώσους συνεργάτες του Σαββίδη.

Εκτός αυτού θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να υποστηριχθεί από το Λογιστήριο η ένταξη ενός τέτοιου στελέχους στο pay roll του καναλιού. Δεν υπάρχει budget. No money, no honey για την Εύη στο Open. Οπότε όλα ανοιχτά…

Διαβάστε επίσης:

Δήμος Αθηναίων: «Παγώνουν» για δύο χρόνια οι οικοδομικές άδειες με bonus από τον ΝΟΚ

Νέα επιστολή του Κουβανού εμπόρου όπλων Marc Morales στην κυβέρνηση για τα ΕΑΣ και την ΟΝΕΧ

Ερωτικό θρίλερ με Τουρκάλα δημοσιογράφο και Ελληνα διπλωμάτη – Ποια είναι η Nagehan Alçı και οι καταγγελίες που έκανε