Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Media

Νέος… Λουδοβίκος στην ΕΡΤ: Οι αλλαγές του Γ. Παπαδόπουλου, οι αντιδράσεις και οι άνθρωποι του προέδρου σε πόστα «κλειδιά»

Προσωρινός πρόεδρος της ΕΡΤ ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαδόπουλος

Προσωρινός πρόεδρος της ΕΡΤ ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαδόπουλος

Ο νέος πρόεδρος της ΕΡΤ, Γιάννης Παπαδόπουλος, έχει εγκαινιάσει έναν νέο διοικητικό πολιτισμό στην ΕΡΤ αφήνοντας την πόρτα του γραφείου τις περισσότερες ώρες της ημέρας ανοικτή και έχοντας ήδη συναντήσει τη συντριπτική πλειονότητα των στελεχών που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στο Ραδιομέγαρο.

Όμως έχουν αρχίσει ήδη τα όργανα των επιθέσεων προς το πρόσωπό του με ψίθυρους στους διαδρόμους αλλά και δημοσιεύματα για τις τρεις γραμματείς στο ιδιαίτερο γραφείο του – όσες ακριβώς είχε και ο προκάτοχός του – αλλά και την τοποθέτηση του ιδιαίτερου συμβούλου περί τα οικονομικά Νίκου Μπαρμπούνη στην Επιτροπή Προγράμματος και Ενημερωτικών Εκπομπών στην ΕΡΤ.

Πρόκειται για τον οικονομολόγο και υποψήφιο δήμαρχο Ηρακλείου Νικόλαο Μπαρμπούνη, που έλαβε ποσοστό 5,95% στις αυτοδιοικητικές εκλογές ο οποίος προσελήφθη στις 25/9/2024, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας για την κάλυψη των αναγκών σε οικονομικά θέματα, ενώ οι αποδοχές του θα υπολογιστούν σύμφωνα με τις διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου. Ο Νίκος Μπαρμπούνης συμμετέχει ως μέλος και στη Νέα Επιτροπή Προγράμματος και Ενημερωτικών Εκπομπών στην ΕΡΤ, μετά την αλλαγή στην ηγεσία της εταιρείας. Πρόεδρος ορίστηκε η Τζένη Βαφάκου και μέλη οι Ραχήλ Αλχανάτη, Άγγελος Καλλής, Νίκος Μπαρμπούνης (νέος ειδικός σύμβουλος του προέδρου της ΕΡΤ Γιάννη Παπαδόπουλου σε θέματα οικονομίας), Ολίβια Νικολούδη, Νίκος Πέτσας και Ελένη Ράμμου (ειδική σύμβουλος της διευθύνουσας συμβούλου Κατερίνας Κασκανιώτη). Όταν εξετάζονται θέματα της Γενικής Διεύθυνσης Ενημέρωσης στις συνεδριάσεις θα παρίσταται ο γενικός διευθυντής Ενημέρωσης Φώτης Καφαράκης και όταν εξετάζονται ζητήματα της ΕΡΤ3 θα παρίσταται ο Φίλιος Στάγκος.

Η απόφαση αυτή δημιουργεί για τους «ευαίσθητους» περί τα συμφέροντα της ΕΡΤ, ζήτημα conflict of interest και παραβίασης των ευρωπαϊκών αρχών για τη λειτουργία των κρατικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων υποστηρίζοντας ότι «ο Νίκος Μπαρμπούνης, έχοντας διπλό ρόλο ως μέλος της επιτροπής προγράμματος και σύμβουλος του προέδρου, καλείται να εισηγείται και ταυτόχρονα να εγκρίνει ή απορρίπτει προτάσεις». Σε επικοινωνία που είχαμε με την ΕΡΤ ο ισχυρισμός αυτός καταρρίπτεται και μάλιστα τονίζεται ότι ισχύει το ακριβώς αντίθετο, ότι καθώς ο Γιάννης Παπαδόπουλος δεν είναι σχετικός με τα οικονομικά, ο Ν.Μπαρμπούνης θα είναι το μάτι και το αυτί του και ο θεματοφύλακας των συμφερόντων της ΕΡΤ στη σχετική επιτροπή.

Και Επιτροπή για τις χορηγίες

Η ΕΡΤ προχώρησε στη συγκρότηση Επιτροπής Χορηγιών, με στόχο την εξέταση των αιτημάτων για πολιτιστικές χορηγίες και χορηγίες επικοινωνίας που αναδεικνύουν τη σύγχρονη ελληνική και διεθνή πολιτιστική δημιουργία. Η επιτροπή, υπό την προεδρία της Θεοδώρας Χειράκη, διευθύντριας εταιρικής επικοινωνίας της ΕΡΤ θα συνεδριάζει εντός του ωραρίου εργασίας χωρίς επιπλέον αμοιβή, ενώ τα μέλη της περιλαμβάνουν τους Βασίλειο Αλεξόπουλο, διευθυντή αρχείου της ΕΡΤ, Κωνσταντίνο Παντζόγλου ραδιοφωνικός παραγωγός στο Kosmos 93,6 της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, κειμενογράφος και digital content creator,  και Ευαγγελία Πισκερά, σύμβουλος προέδρου της ΕΡΤ.

Από τον πόλεμο της περασμένης διοίκησης με τη Nielsen στην ειρήνη για χάρη των αθλητικών

Παρά το αρχικό σχέδιο διακοπής της συνεργασίας με τη Nielsen, η ΕΡΤ αναγκάζεται να την ανανεώσει λόγω των αθλητικών προγραμμάτων με δικαιώματα που διαθέτει, τα οποία απαιτούν μετρήσεις τηλεθέασης για εμπορική αξιοποίηση. Η διοίκηση της ΕΡΤ ενέκρινε τη συνέχιση της συνεργασίας με τη Nielsen για την περίοδο από 01.10.2024 έως 31.03.2025, με κόστος 196.083 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Η απόφαση αυτή βασίζεται στην ανάγκη διατήρησης των κοινών προδιαγραφών μέτρησης τηλεθέασης, ειδικά για τα αθλητικά γεγονότα, τα οποία αποτελούν σημαντικό στοιχείο για την εμπορική στρατηγική της ΕΡΤ. Επιπλέον, η σύμβαση μπορεί να παραταθεί έως το 2027, με συνολικό κόστος που ξεπερνά τα 784.000 ευρώ, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση των υπηρεσιών μέτρησης και καταγραφής τηλεθέασης των αθλητικών και άλλων προγραμμάτων της ΕΡΤ.

Η ΕΡΤ συνεχίζει να μην ανακοινώνει το ακριβές κόστος των συμβάσεων που υπογράφει. Παρά τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως αυτή της 26ης Σεπτεμβρίου 2024 για την απόκτηση δικαιωμάτων αθλητικών στιγμιοτύπων και παραγωγών, οι αναφορές σε κόστος παραμένουν αόριστες και περιορίζονται σε φράσεις όπως “σύμφωνα με την εισήγηση”. Μια πιθανή εκδοχή αυτής της τακτικής είναι ότι η ΕΡΤ επιδιώκει να διαπραγματεύεται ευνοϊκότερους όρους για μελλοντικές συμφωνίες.

Τα λαμπερά πρόσωπα και ο Ρουβάς

Η νέα ηγεσία της ΕΡΤ, υπό τον Γιάννη Παπαδόπουλο, φαίνεται να ποντάρει σε λαμπερά και δημοφιλή πρόσωπα για να ενισχύσει την εμπορική της απήχηση. Ένα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα είναι η απόφαση να αναλάβει η Σμαράγδα Καρύδη την παρουσίαση του τηλεπαιχνιδιού «Τα Τετράγωνα των Αστέρων», που θα αναβιώσει στην ΕΡΤ1. Μετά από επιτυχημένες συζητήσεις με τη διοίκηση, η Σμαράγδα Καρύδη αναμένεται να γίνει η τρίτη παρουσιάστρια της θρυλικής εκπομπής, συνεχίζοντας την παράδοση που ξεκίνησε η Μαρία Αλιφέρη τη δεκαετία του 1980. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική της ΕΡΤ να φέρει και άλλες δημοφιλείς προσωπικότητες, όπως ο Σάκης Ρουβάς και η Μαρία Μπακοδήμου, με στόχο να αυξήσει την τηλεθέαση και να προσελκύσει ένα ευρύτερο κοινό.

Κόβεται το σίριαλ «Αρχελάου 5»;

Κόστισε 3,624 εκατ. ευρώ και ανακοινώθηκε μετά βαΐων και κλάδων από την προηγούμενη διοίκηση της ΕΡΤ που αναζητούσε trendy μαγνήτες νεανικού κοινού για τη δημόσια τηλεόραση. Ωστόσο η σειρά  «Αρχελάου 5» που έχει προγραμματιστεί για 80 συνολικά επεισόδια δείχνει να κινδυνεύει να διακόψει την καριέρα της καθώς τα ποσοστά τηλεθέασης στα λεγόμενα δυναμικά κοινά δεν ξεκολλάνε από το ανίσχυρο μονοψήφιο 1,6%.

Η κωμική σειρά στην οποία πρωταγωνιστεί το enfant gate των κωμικών ηθοποιών της χώρας εγκρίθηκε τον περασμένο Μάϊο και εντάχθηκε στο πρόγραμμα της ΕΡΤ1 (Σεπτέμβριο) στη λογική που είχαν προβληθεί τις προηγούμενες σεζόν οι σειρές «Χαιρέτα μου τον πλάτανο», «Τα καλύτερα μας χρόνια».

Διαβάστε επίσης

Έχω παιδιά: Γνωρίστε τους χαρακτήρες της νέας κωμικής σειράς του MEGA

Grand Hotel: Η Κυβέλη στέλνει τον γιο της στη φυλακή – Δείτε sneak preview

Μεγάλη Εικόνα: Η επόμενη μέρα μετά την πρώτη αναμέτρηση στις εσωκομματικές του ΠΑΣΟΚ