Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
LIFE&STYLE

Μαρία Τσαρούχα: Η εποχή που διανύουμε απαιτεί επαναπροσδιορισμό γνώσεων, πεποιθήσεων και αξιών

Μαρία Τσαρούχα

H Μαρία Τσαρούχα

Η καταξιωμένη ηθοποιός, σκηνοθέτης, ερμηνεύτρια, συγγραφέας και εκπαιδεύτρια Μαρία Τσαρούχα μιλάει στο mononews για την πρωτοποριακή θεωρία και μέθοδο της Perceptual Acting and Directing αλλά και για την παράσταση που σκηνοθετεί και ”A ( ν) όταν η ψυχή συναντάει το σύμπαν”.

Όλη η συνέντευξη της:

Είστε δημιουργός της Perceptual Acting and Directing θεωρίας και μεθόδου. Μπορείτε να μας εξηγήσετε συνοπτικά τι ακριβώς είναι αυτή η μέθοδος;

H Θεωρία και Μέθοδος Perceptual Acting and Directing είναι η σύνδεση σύνθεση της υποκριτικής τέχνης με την ερμηνεία της κβαντικής φυσικής. Μέσα από την εμπειρία μου ως ηθοποιός εκπαιδευμένη με την τεχνική Method Acting, συνειδητοποίησα με τα χρόνια, ότι έχω την πιο δυνατή τεχνική για να δημιουργήσω έναν χαρακτήρα ενός έργου, για να νιώθω ασφαλής επάνω στην σκηνή αλλά οι αναζητήσεις μου απαιτούσαν να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως «ποια είμαι» όταν είμαι επάνω στην σκηνή και ακόμα πιο σημαντικό «ποια είμαι» στην ζωή.

Ποιο ήταν το έναυσμα ώστε να δημιουργήσετε κάτι τόσο ιδιαίτερο;

Ήθελα πάντα να απαντήσω στο ερώτημα που έθεσα παραπάνω. Έγινα ηθοποιός για να ανακαλύψω ποια είμαι. Μέσα από τους χαρακτήρες μαθαίνεις να αγαπάς και να μην κρίνεις τον άνθρωπο. Το αποτέλεσμα των αναζητήσεων μου, μελέτη και έρευνα ετών όσο αφορά στις ανθρώπινες συμπεριφορές και μοτίβα, πεποιθήσεις και αξίες, μέθοδοι αυτογνωσίας, σημαντικές γνώσεις των NLP, EFT και διαχρονικές τοποθετήσεις φιλοσοφίας ανατολής και δύσης αλλά περισσότερο η βαθιά πίστη και αγάπη στην τέχνη μου, η οποία με κινητοποιεί συνεχώς να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος, με έκαναν να ανέβω σκαλοπάτι σκαλοπάτι μια πυραμίδα συγκλονιστικών γνώσεων που κατέληξε στην κορυφή να συναντήσει την κβαντική φυσική. Η σύγχρονη πληροφορία της ερμηνείας του τι είναι σύμπαν και άνθρωπος από την κβαντική φυσική με ενθουσίασε και με συγκίνησε αφού μου απάντησε σε όλα τα αναπάντητα ερωτήματα μου. Η συνθετική σκέψη μέσα από την οποία έχω εκπαιδευτεί στην δημιουργική γραφή με ώθησε να δημιουργήσω την θεωρία και μέθοδο της «Αντίληψης» ( στα ελληνικά). Ο ηθοποιός μελετά την ζωή και αναπαράγει το ανθρώπινο βίωμα, οφείλει να εκπαιδεύεται συνέχεια και με διαφορετικά γνωστικά πεδία. Η γνώση σε κάνει καλύτερο άνθρωπο, καλύτερο ηθοποιό.

Σκηνοθετείτε την παράσταση  υπό την αιγίδα της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών και Ενωσης Ελλήνων Μαθηματικών. Πείτε μας λίγα λόγια σχετικά με αυτήν την πρωτότυπη δράση.

Το επιστημονικής φαντασίας, σουρεαλιστικό παραμύθι με κοινωνικές προεκτάσεις έργο στης Κωσταντίνας Γιαμπουράνη αναδεικνύει μια νέας μορφής γραφή που χρειάστηκε να κάνω τρείς σκηνοθεσίες μέσα σε μία για να αναδείξω την πρωτοτυπία του . Σκηνοθέτησα ένα κοινωνικό έργο, ένα έργο επιστημονικής φαντασίας και μαζί μια κωμωδία. Η πολυπλοκότητα του κειμένου γραμμένο απλοϊκά, αιχμηρά αλλά κι πολυπίπεδα αναδεικνύει την Perceptual Acting and Directing θεωρία και μέθοδο. Με συνδετικό κρίκο το θεατρικό έργο η επιστημονικοί κλάδοι Φυσικής , Μαθηματικών, Αστροφυσικής ,καταφέρνουν και σμίγουν αρμονικά την τέχνη με την επιστήμη και την τεχνολογία. Η παράσταση στοχεύει σε ένα υψηλό επίπεδο εικαστικού αποτελέσματος, με την χρήση νέων τεχνολογιών, επαυξημένης πραγματικότητας, προηγμένα γραφικά κινηματογραφικής ποιότητας video mapping και με motion capture, τεχνολογία που αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο σώμα για να μας ταξιδέψει στο διάστημα στους πλανήτες και στους γαλαξίες.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον, τι να περιμένουμε από εσάς;

Διανύω την τέταρτη δεκαετία της ζωής μου, έχοντας κάνει οικογένεια, δύο παιδιά, εργάζομαι , σπουδάζω συνεχώς με μια γλυκιά εμμονή, δημιουργώ αρμονικές σχέσεις, δεν ζω με την ψευδαίσθηση προσδοκιών αλλά με όραμα. Επενδύω μόνο σε μια έννοια, συμπεριφορά, ενέργεια, αυτή της αγάπης. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει καλύτερη έμπρακτη απόδειξη της αγάπης από την καλοσύνη. Αφήνω την ζωή σε ροή χωρίς να κάνω πλάνα και η αλήθεια είναι ότι πάντα με εκπλήσσει! Επειδή αντιλαμβάνομαι τον άνθρωπο και την ζωή μέσα από την τέχνη, το «σχέδιο» μου αν έτσι θέλετε να το πούμε είναι η Perceptual Acting and Directing, η οποία ήδη «ταξιδεύει» εκτός Ελλάδος και έχει ως αρχές την Αγάπη και την Καλοσύνη , -όχι ως φιλοσοφικές έννοιες αλλά ως εκπαίδευση της αντίληψης μας μέσα από μια νέα τοποθέτηση του τι είναι ο άνθρωπος- να επηρεάσει θετικά την ζωή πολλών ανθρώπων και αυτό να κάνει μια μικρή διαφορά που θα φέρει μεγάλες αλλαγές. Θεωρώ ότι η εποχή που διανύουμε σε παγκόσμιο επίπεδο απαιτεί επαναπροσδιορισμό όλων των γνώσεων, πεποιθήσεων και αξιών μας και ο κάθε ένας από εμάς οφείλει να μην το αμελεί σε προσωπικό, επαγγελματικό και συλλογικό επίπεδο.

Τελικά όταν η ψυχή μας συναντήσει το σύμπαν όπως είναι και ο τίτλος του έργου, που τον εμπνεύστηκε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, ο ιδιαίτερος και σημαντικός άνθρωπος και φίλος Παναγιώτης Φιλντίσης τότε θα ανακαλύψει μια μυστήρια θεϊκή δύναμη. Την Δύναμη ψυχής άλφα εις την ν.

Who is Who

Η Μαρία Τσαρούχα είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης, ερμηνεύτρια, συγγραφέας και εκπαιδεύτρια.

Η Μαρία Τσαρούχα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Deree College στην Αθήνα και υποκριτική τέχνη στην «Αμερικανική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών» της Νέας Υόρκης (“American Academy of Dramatic Arts – ΑΑDA”), όπου αποφοίτησε αριστούχα.

Στο “Webber Douglas Academy of Dramatic Arts” στο Λονδίνο εξειδικεύτηκε στο Σαιξπηρικό ρεπερτόριο και στην μέθοδο Stanislavsky. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής και σκηνοθεσίας στον κινηματογράφο με τον Μιχαήλ Ιλιένκο, κοσμήτορα του Πανεπιστημίου του κινηματογράφου του Κίεβο.

Επίσης έχει παρακολουθήσει, συστηματικά επί εφτά χρόνια, σεμινάρια δημιουργικής γραφής, λογοτεχνίας και θεωρία της φιλοσοφίας στο «Κέντρο δημιουργικής γραφής και θεάτρου για την επίλυση συγκρούσεων» της Χριστιάνας Λαμπρινίδη.

*Tο έργο  ”A ( ν) όταν η ψυχή συναντάει το σύμπαν” θα παίζεται στο θέατρο ΣΤΑΘΜΟΣ κάθε Τετάρτη και Κυριακή για ενήλικο κοινό αλλά και εφήβους γυμνασίου και λυκείου