ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με επιλογή πατρίδας την Ελλάδα, η οικογένεια Φιξ, που αποχαιρετά τον Κάρολο, δέθηκε με την Αθήνα και την καινούργια χώρα Ελλάδα, από την εποχή του Όθωνα, μέχρι σήμερα, μαθαίνοντας μας να πίνουμε μπύρα.
Ο θάνατος του εμβληματικού επιχειρηματία Κάρολου Φιξ σε ηλικία 92, πλούσιων σε ζωή, εμπειρία, αγάπη, συντροφικότητα, παιδιά και εγγόνια, ετών δεν έχει να κάνει μόνο με τον ίδιο, το έργο του και την ύπαρξή του. Μέσα απ’ το όνομα και τον σχεδόν αιωνόβιο χρόνο του ανάμεσά μας, αντιφεγγίζει σαν σε καθρέφτισμα σε θολό, παλιό, αρχοντικό καθρέφτη.
Μια εποχή, η Ιστορία κάποτε, μια τεράστια οικογένεια, που διάλεξε πατρίδα, η ίδια η πόλη των Αθηνών, απ’ τα προάστια στο Παλαιό Ηράκλειο, στους λόφους του Αρδητού, στις χιονισμένες κορυφές της Παρνήθας, στο κέντρο της, στο Κολωνάκι και εκεί, στη σκιά της Ακρόπολης, στην άκρη της λεωφόρου Συγγρού, στην περιοχή που έχει ονομαστεί απ’ το γιγάντιο, κατακόκκινο, όμορφο, παλαιό εργοστάσιο, Φιξ! Φιξ, όπως το όνομα της οικογένειας, λοιπόν, που έμελλε να γίνει συνώνυμο της μπύρας στην Ελλάδα για πολλά, πολλά χρόνια.
Ζώντας στο Γκστάαντ, πεθαίνει στην αγαπημένη του Αθήνα
Ο θρυλικός επιχειρηματίας Κάρολος Φιξ άφησε την τελευταία του πνοή, αυτόν τον καυτό εκλογικό Ιούλιο του 2019, στην Αθήνα, την πόλη που διάλεξαν κάποτε οι παππούδες του, για πατρίδα τους, αν και ο ίδιος ζούσε τα τελευταία χρόνια στο Γκστάαντ, το παραμυθένιο χωριό στο Γερμανόγλωσσο τμήμα της Βέρνης, στη Νοτιοδυτική Ελβετία. H κηδεία θα γίνει αύριο στο Α νεκροταφείο Αθηνών.
«Πρωτοήρθα στο Γκστάαντ φοιτητής το 1946», έχει πει ο ίδιος ο Κάρολος Φιξ, στην μοναδική, αν όχι μια από τις ελάχιστες φορές που μίλησε, συνέντευξή του στον Χρήστο Ζαμπούνη, «μου άρεσε, αλλά ποτέ δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι θα αγόραζα σπίτι».
Βρέθηκε εκεί το 1982, όταν έφυγε απ’ την Ελλάδα, κουρασμένος από πολιτικό – οικονομικές διαμάχες, που είχε αντιμετωπίσει για καιρό, για να ξεκινήσει μια νέα ζωή και επιχειρηματική δραστηριότητα, με την εταιρεία επενδύσεων που ίδρυσε, Fix Asset Management, την FAM.
Τα καλοκαίρια του, όμως, πάντα επέστρεφε στην Μύκονο και στην Βουλιαγμένη, ή στο διαμέρισμα κοντά στην Ακρόπολη, αδυνατώντας να αποκοπεί απ’ την γενέθλια γη του.
Αγαπούσε τη θάλασσα, τα Κινγκ Τσαρλς σκυλάκια του, φυσικά τις κόρες του, την Σάντρα Φιξ, την εμβληματική επικεφαλής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και σύζυγο του Πάνου Μαρινόπουλου, την Μαριάννα (Σκουίκι) Φίξ – Καμπάνη , τον γιό του Γιάννη, το σούρουπο στα χιονισμένα βουνά και την ανατολή στη Μεσόγειο.
Καμάρωνε που κανείς δεν μπορούσε να βγάλει τη μπύρα Φιξ, εκτός απ την οικογένεια, γιατί η συνταγή μεταβιβάζεται από πατέρα σε γιο και βρίσκεται κλειδωμένη σ’ ένα χρηματοκιβώτιο στην Βαυαρία. Από κει που ξεκίνησαν όλα, μια φορά και έναν καιρό…
Με τον Όθωνα στο Ηράκλειο Αττικής, στην αποικία των Βαυαρών
25 Ιανουαρίου του 1833. Ο 17χρονος πρίγκιπας, Όθωνας Φρειδερίκος Λουδοβίκος του Οίκου των Βίττελσμπαχ, δευτερότοκος γιος του βασιλιά της Βαυαρίας, Λουδοβίκου Α’ και της βασίλισσας Θηρεσίας, κόρης του δούκα του Σαξ – Άλτενμπουργκ, φτάνει στο μικρό, μαγικά θαλασσινό Ναύπλιο, τότε πρωτεύουσα του καινούργιου, πληγωμένου από σκλαβιά έθνους, για να στεφθεί ο πρώτος και ο μόνος βασιλιάς της Ελλάδας, μιας και μετά απ’ αυτόν, ο Γεώργιος και οι Δανοί ηγεμόνες που θα ακολουθήσουν, θα είναι βασιλείς των Ελλήνων.
Η αγγλική φρεγάτα «Μαγαδασκάρη» αγκυροβολεί στο μικρό λιμάνι και η ομορφιά του τόπου μαγεύει τον νεαρό έφηβο πρίγκιπα.
Λέγεται πως αγάπησε την Ελλάδα με όλη του τη ψυχή, όμως όχι και τους Έλληνες. Ίσως γιατί μαζί του έφερε τρεις αντιβασιλείς, 4.200 μισθοφόρους στρατιώτες, «κατά το μεγαλύτερον μέρος του αποτελέσθη εξ αλητών… εκ του συρφετού του γερμανικού λαού», όπως έγραφε ο Βαυαρός αξιωματικός, Χριστόφορος Νέζερ, οι οποίοι είχαν φριχτή συμπεριφορά προς τους κουρασμένους, αλλά αγριωπούς απ’ τον τόσο πόλεμο Έλληνες.
«Ένας ανθυπολοχαγάκος δηλαδή, που τον μόνο πόλεμο που είχε κάνει ήταν οι καβγάδες στις μπιραρίες του Μονάχου, είχε το λεύτερο, να πούμε, να προστάζει κοτζάμ συνταγματάρχη ήρωα του Εικοσιένα», όπως γράφει για εκείνη τη περίοδο ο Δημήτρης Φωτιάδης.
Όμως, μαζί με όλους αυτούς, καταφθάνουν και 100 περίπου Βαυαροί τεχνίτες και βιοτέχνες, που έφεραν την βορειοευρωπαϊκή τους τέχνη στην πικραμένη, γεμάτη πένθος από χαμούς, αλλά νικήτρια στο πόλεμο της, Ελλάδα. Ο Όθωνας μεγαλώνει, κάνει εχθρούς, δημοφιλής δεν γίνεται, αλλά μεταφέρει την πρωτεύουσα στην Αθήνα και, ύστερα από την αίτηση 4 στρατιωτικών για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, των Νάιδελ, Βέρνερ, Βούθ και Ζίγλερ και την προσπάθεια ευρέσεως του κατάλληλου χώρου, εξέδωσε Διάταγμα, με το οποίο ίδρυσε τη Βαυαρική Στρατιωτική αποικία Ηρακλείου Αττικής.
Λέγεται πως για να βρουν το κατάλληλο μέρος, με το καλύτερο κλίμα της Αττικής, τοποθέτησαν σε διάφορα σημεία κομμάτια κρέατος, για να δούνε που θα αργήσει να σαπίσει. Επιλέξανε, λοιπόν, το Ηράκλειο, λόγω του ότι το μέρος είχε λιγότερη υγρασία.
Χτίσανε και τον Καθολικό ναό του Ευαγγελιστή Λουκά, γοτθικού ρυθμού, με χρήματα -17.000 φλορίνια- από τον Βασιλιά της Βαυαρίας, Λουδοβίκο, μέσω της θρησκευτικής εταιρείας του Μονάχου, στην οποίαν ήταν πρόεδρος.
Εκεί, λοιπόν, το 1858 καταφθάνει ο ζυθοποιός Fuchs από το Muhldorf της Βαυαρίας στην Ελλάδα, για να συναντήσει τον πατέρα του, Γεώργιο, που εργαζόταν ως μεταλλειολόγος στα ορυχεία της Κύμης και του Λαυρίου, από εκείνους τους τεχνίτες που συνόδευσαν τον ‘Οθωνα. Από τον απογοητευτικό, όπως του φάνηκε, Πειραιά, ο νεαρός ξεκινάει με τα πόδια να φτάσει στο Ηράκλειο, στο σπίτι του πατέρα του, όταν, πλησιάζοντας, βλέπει μια συμμορία να πυροβολεί έναν άνθρωπο, μέσα στη σκοτεινή δημοσιά. Σκύβοντας για να τον βοηθήσει, ανακύπτει πως είναι ο πατέρας του!
Παρά την τεράστια οδύνη του, εντυπωσιάζεται από τον τόπο και αποφασίζει να μείνει σε αυτή την παράξενη περιοχή της Μεσογείου. Το όνομα προφέρεται Φουξ, αλλά οι Έλληνες το προφέρουν Φιξ και εκείνος το αποδέχεται. Αυτός, λοιπόν, ο Γιόχαν Καρλ Φιξ έμεινε στην αποικία και δημιούργησε, απέναντι από τον Άγιο Λουκά στην Ηρακλείου, ένα ζυθοποιείο, το οποίο σώζεται και στις μέρες μας, ενώ υπήρξε η σκέψη να μετατραπεί η αποικία, η οποία δεν εξελισσόταν πληθυσμιακά, σε χωριό εξειδικευμένων εργατών μπύρας, που θα δούλευαν γι’ αυτόν.
Με τον καιρό, η οικογένεια Φιξ έφτιαξε τη βίλα της σε κτήμα 27 στρεμμάτων και έκτισε ένα μεγάλο σχολείο, το 1939 από τον Ιωάννη Φιξ. Αυτός, ο Ιωάννης Φιξ εκτιμούσε πολύ τον Φώτη Κόντογλου, που έμενε στην Νέα Ιωνία και τους μαθητές του και μαζεύονταν να δουν πώς ζωγραφίζει άγιους στον Αι Γιώργη! Η μπύρα Φιξ, η πρώτη λοιπόν στη χώρα, είναι τόσο καλή, που χρίζει τον Κάρολο Φιξ επίσημο προμηθευτή της βασιλικής αυλής, τίτλο που διατηρεί και όταν αλλάζει η δυναστεία και αναλαμβάνει ο Δανός Γεώργιος Α’.
Fix σημαίνει μπύρα και επική επιχειρηματική επιτυχία!
Οι Φιξ σημειώνουν μια πραγματική επική επιχειρηματική επιτυχία. Οι Έλληνες, φυσικά, δεν ήξεραν την μπύρα και έπιναν κρασιά παραγωγής τους κυρίως. Βλέποντας, όμως, τους Βαυαρούς να την ρουφάνε αχόρταγα, ενώ την προτιμούσε και το παλάτι και οι ευγενείς, ενδίδουν στη νέα μόδα και στο τέλος την βάζουν στα οικογενειακά τους τραπέζια, στα καφενεία τους και την προτιμούν, παγωμένη στο καυτό τους, ελληνικό καλοκαίρι. Ο Κάρολος Φιξ ανοίγει την πρώτη του μεγάλη μπυραρία στις πλαγιές του Αρδηττού, που έμεινε ανοιχτή μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ’50. Από το όνομα της μπυραρίας, «Μετς», πήρε στη συνέχεια το όνομά της η περιοχή και το κρατάει μέχρι και σήμερα.
Η μικρή, χειροκίνητη βιοτεχνία το 1893 μετατρέπεται σε ατμοκίνητο εργοστάσιο, με πρωτοπόρα, για την εποχή εκείνη, συστήματα ψυκτικών μηχανημάτων, που ήταν απαραίτητα για την παραγωγή της μπύρας. Το 1900, η μπίρα της βραβεύτηκε στην έκθεση του Μιλάνου με το «Χρυσούν Βραβείον». Το 1920, ο Κάρολος Φιξ πληροφορείται ότι στην Ευρώπη αρχίζει η παραγωγή τεχνητού ψύχους. Χωρίς καθυστέρηση, συγκεντρώνει τις οικονομίες του και εφοδιάζει το μικρό του εργοστάσιο με ψυκτικά μηχανήματα. Έτσι, φέρνει στην Ελλάδα, για πρώτη φορά, τον τεχνητό πάγο.
Το 1922, χρονιά της Μικρασιατικής Καταστροφής, φεύγει από τη ζωή ο Κάρολος Φιξ, αφήνοντας το εργοστάσιο στους δύο γιους του, Γιάννη και Αντώνη. Ο Γιάννης αναλαμβάνει τις δύο βιοτεχνίες παραγωγής μπύρας, αλλά φτιάχνει τεράστιες, για την εποχή, εγκαταστάσεις στο ερημικό, τότε, Κολωνάκι, το 1863 όπου, διατηρώντας τον πύργο στο Ηράκλειο, φτιάχνει και εκεί τις κατοικίες της οικογένειας. Για να είναι κρύες οι μπύρες και να ετοιμάζονται σωστά, εποχές που φυσικά και δεν υπήρχαν ψυγεία, ο Ιωάννης Φιξ είχε αποθήκες στην Πάρνηθα, που είχε χιόνι και οι Μενιδιάτες δούλευαν, κουβαλώντας το προϊόν τυλιγμένο με τσουβάλια ως το Κολωνάκι.
Το 1893, ο γιος του Ιωάννη, με το όνομα του παππού του και αυτός, Κάρολος Φιξ, μετέφερε το εργοστάσιο σε καινούργιο, γιγάντιο και υπερσύγχρονο κτίριο, στην λεωφόρο Συγγρού. Το 1904 έλαβαν συγχαρητήρια για το μέγα και εθνικό έργο τους, ενώ στον κήπο του εργοστασίου δόθηκαν πολλές δεξιώσεις συνδράμοντας την κυβέρνηση, όποτε το χρειαζόταν, για επίσημες εκδηλώσεις. Η εταιρεία γιγαντώνεται, κάνει εξαγωγές και απασχολεί 5.000 εργάτες. Η οικογένεια ακμάζει, μεγαλώνει, χαίρει εκτίμησης και ξεχνάει την όποια βαυαρική της καταγωγή, αφοσιωμένη και αφομοιωμένη, πια, από τις ελληνικές συνήθειες και τον τόπο.
Η μπύρα στην πολιτική ή πώς «Η Φιξ κάνει κακό»
Στα τέλη της δεκαετίας του ’50, ο Αντώνιος Φιξ διαχωρίζεται από την επιχείρηση και δημιουργεί το δικό του εργοστάσιο επί της οδού Πέτρου Ράλλη, για να δοκιμάσει την δική του επιχειρηματική τύχη. Φτιάχνει την μπύρα «Άλφα», αλλά δεν μπορεί να συναγωνιστεί με τίποτα τη Fix. Λίγα χρόνια αργότερα, θα την αγοράζει ο Πρόδρομος Μποδοσάκης, για να καταλήξει, τελικά και πάλι στην οικογένεια του Ιωάννη Φιξ. Τη δεκαετία του 60, ο Γεώργιος Παπανδρέου καταργεί το μονοπώλιο της μπύρας, λαμβάνοντας υπόψιν του τις διαμαρτυρίες λιανοπωλητών, οι οποίοι κατήγγειλαν την εταιρεία Φιξ πως υιοθετούσε εκβιαστικές πρακτικές, για να προωθήσει τη νέα της γραμμή από αεριούχα ποτά.
Η κυβέρνηση δίνει άδεια για κυκλοφορία νέων προϊόντων. Στην ελληνική αγορά μπαίνει η ολλανδική Heineken. Η Amstel, μάλιστα, η οποία έβγαινε σε ελαφρώς μικρότερο μπουκάλι, είχε και χαμηλότερη τιμή. Η Φιξ χάνει, μετά από έναν ολόκληρο αιώνα, την πρώτη θέση. Είναι η εποχή που η Μαριάνθη, χήρα του Ιωάννη Φιξ, έχει παντρευτεί τον Πέτρο Γαρουφαλιά, με κουμπάρο μάλιστα τον ίδιον τον Γεώργιο Παπανδρέου, του οποίου ο γαμπρός υπήρξε στενός φίλος, συνεργάτης και βασικός χρηματοδότης. Ωστόσο, η σύγκρουσή του με τον Ανδρέα Παπανδρέου για τον έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων και η ταύτισή του με τα ανάκτορα, των οποίων υπήρξε αγαπημένο παιδί, συνέβαλλαν στην πτώση της κυβέρνησης της Ενώσεως Κέντρου και στο ξεκίνημα εκείνης της ταραγμένης περιόδου, που οδήγησε στην χούντα των συνταγματαρχών. Οι πολίτες, τότε, παραφράζουν το διαφημιστικό σύνθημα της εταιρείας «η Φιξ κάνει καλό» σε «η Φιξ κάνει κακό». Οι παπανδρεϊκοί σταματούν να πίνουν μπύρα και κηρύττουν μποϋκοτάζ στη Φίξ!
Η πολιτική στην μπύρα, Ασπίδα, αποστασία, ΕΟΚ και «ευχαριστώ τον Ανδρέα Παπανδρέου»…
Από την εποχή της υπόθεσης «ΑΣΠΙΔΑ» και της «Αποστασίας», η FIX γνωρίζει, ύστερα από έναν θριαμβικό αιώνα κυριαρχίας στην αγορά, μια τρομακτική κατάρρευση, που οδήγησε σε στάση της παραγωγής και σε πτώχευση το 1983 και που άφησε πίσω της το διάσημο βιομηχανικό κουφάρι της Συγγρού, αλλά και τον ρημαγμένο πύργο, στο Παλαιό Ηράκλειο, αυτό το εξαίσιο δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του ’20, των 726 τ.μ., με το κτήμα των 1563 δέντρων. Ο Καρόλος του Ιωάννη Φίξ έχει ζήσει την οικονομική κατάσταση, ως επικεφαλής της θρυλικής ζυθοποιΐας και βλέπει το χαμό να έρχεται, χωρίς να υπάρχει σωτηρία. Στα τέλη της δεκαετίας του ’70, ο Κάρολος αποφασίζει να μετατρέψει το εργοστάσιο της Συγγρού σε εμπορικό κέντρο, μιας και η μπύρα φτιάχνονταν πια σε σύγχρονες εγκαταστάσεις της Πέτρου Ράλλη και της Θεσσαλονίκης.
Όλα ήταν έτοιμα, σύμφωνα με την εκμυστήρευση του Κάρολου Φιξ στον Χρήστο Ζαμπούνη, αλλά «ήρθε ο Δήμος Αθηναίων και κατέλαβε τον χώρο μαζί με αυτόν της Πατησίων, με την πρόθεση να τον μετατρέψει σε πάρκο. Προσφύγαμε στα δικαστήρια. Παρά τις υπέρ ημών εισαγγελικές αποφάσεις, η Αστυνομία δεν προχωρούσε στην εκτέλεσή τους. Παραλλήλως, η τράπεζα -η Εθνική- μας κάλεσε και μας είπε: «Δεν έχετε πλέον εγγυήσεις, δεν έχετε περιουσία, δεν σας προεξοφλούμε τις συναλλαγματικές». Με δεδομένο πως όλες οι εταιρείες έχουν χρέη, η αξιοποίηση των κτηρίων θα κάλυπτε τα χρέη, μιας και η αξία τους ήταν και παραμένει τεράστια. Τα προβλήματά με την κατάληψη του δήμου κορυφώθηκαν, η Εθνική σταμάτησε τη χρηματοδότηση.
Σύμφωνα πάντα με τον Κάρολο Φιξ, «…οι εργαζόμενοι της εταιρείας μας συνεννοήθηκαν με την Εθνική και έκαναν σοβιέτ. Η Εθνική τούς χρηματοδότησε, βγάλανε μπύρα, ήταν μία χαώδης κατάσταση. Δεν δούλευε κανείς, πέρασα μία φορά και οι εργαζόμενοι έπαιζαν τάβλι και χαρτιά. Η εταιρεία υπήχθη στις προβληματικές». Ο Κάρολος Φιξ απευθύνεται στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, αλλά η αίτησίς του απορρίπτεται γιατί, πλέον, δεν την κάνει με την εταιρεία, αλλά ως φυσικό πρόσωπο.
Ο Κάρολος και η Νινέττα Φίξ φεύγουν απ την Ελλάδα, πικραμένοι. «Το πήραμε απόφαση, όταν οι πολίτες της χώρας μας αποφάσισαν να αντικαταστήσουν ακίνητά μας με πάρκα», λέει η κυρία Φιξ σε συνέντευξή της σε ξένο έντυπο. Υστέρα από κάποια περιπλάνηση στο Μόναχο και το Λονδίνο, εγκαταστάθηκαν στο Γκσταάντ και επένδυσαν ό,τι είχαν πια στις οικονομικές αγορές της περιοχής.
Η Νινέττα Φιξ έχει παραδεχτεί πως ο πρώτος καιρός ήταν πολύ δύσκολος, πως τα πρώτα δυο χρόνια δεν έβγαινε απ’ το σπίτι και πως της έλειπε η πατρίδα της και η ζωή της εκεί.
Με τον καιρό και αφού οι ντόπιοι τους δέχτηκαν με μεγάλη ζεστασιά και εγκαρδιότητα, λάτρεψαν τον τόπο και την ομορφιά του. Μάλιστα, δώδεκα χρόνια αργότερα, αγόρασαν το δικό τους σαλέ, στο Oberbort, το οποίο διαθέτει ειδυλλιακή θέα.
Ο Κάρολος Φιξ, μιλώντας απ’ αυτό το σαλέ, λέει, δημιουργώντας εκρηκτική ατμόσφαιρα στην Ελλάδα, πως «Ευχαριστώ τον Ανδρέα Παπανδρέου, που μου άνοιξε τα μάτια και είδα πόσο πιο ενδιαφέρον είναι να κάνεις δουλειές εκτός Ελλάδος. Έχασα ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας μου, αλλά την ξανάφτιαξα με μεγαλύτερη ευκολία».
Το ταλέντο στο να βγάζει χρήματα και το σκάνδαλο Μπέρνι Μέιντοφ
Ο Κάρολος Φιξ ασχολείται πλέον με το family offices, με διαχείριση οικογενειακών κεφαλαίων δηλαδή, έχοντας ιδρύσει την εταιρεία Fix Asset Management. Είναι μοναδικός, όπως λένε, στο να βγάζει χρήματα!
Το 2008, όμως, ξεσπά το σκάνδαλο Μπέρναρντ ή Μπέρνι Μέιντοφ, η μεγαλύτερη χρηματοοικονομική απάτη στην αμερικανική Ιστορία, το ύψος της οποίας υπολογίστηκε στα 64,8 δισ. δολάρια, με βάση τα ποσά στους λογαριασμούς των 4.800 πελατών που είχε στα βιβλία του στις 30 Νοεμβρίου του 2008.
Ανάμεσά του βρίσκονται δεκάδες Έλληνες και ομογενείς και η Fix Asset Management, με τον Κάρολο Φιξ να έχει εμπιστευτεί 400 εκατ. ευρώ στην εταιρεία του μέχρι τότε υπεράνω υποψίας στη Wall Street, Μπέρνι Μέιντοφ. Ο Takis Θεοδωρακόπουλος, ο γνωστός Sir Taki’s αλλά και ο Ζάχος Χατζηφωτίου, λένε πως ο Κάρολος Φίξ τους επέστρεψε αμέσως όλα τα χρήματα που του είχαν δώσει για να επενδύσει. Τα χρήματα που χάνονται είναι τα δικά του κεφάλαια, του ίδιου του Κάρολου Φιξ και της οικογένειας του.
Η Fix Asset Management παραδέχθηκε από την πρώτη στιγμή την εμπλοκή της στην υπόθεση Μέιντοφ. Με ανακοίνωση- δήλωση πως: «Η Fix Asset Management παρέχει υπηρεσίες σε funds, που είχαν έκθεση στη Madoff. Όπως συμβαίνει με πολλούς, κορυφαίους παγκοσμίως, οικονομικούς οργανισμούς, η FAM είναι έκπληκτη από την πολυπλοκότητα της δομής της Madoff. Στον απόηχο αυτής της κατάρρευσης, τα funds που έχουν επηρεαστεί και στα οποία παρέχει υπηρεσίες η FAM δεσμεύονται να διεκδικήσουν επιθετικά την αποκατάσταση του συνόλου των παγίων τους, που συνδέονται με τη Bernard L. Madoff Investment Securities. Για το σκοπό αυτό, τα funds της FAM έχουν ήδη προσλάβει την νομική εταιρεία Reed Smith LLP».
Έντεκα χρόνια μετά και ο ειδικός εκκαθαριστής της επενδυτικής εταιρείας του Μέιντοφ κατάφερε να ανακτήσει περίπου το 70% με 75% της ζημιάς, αποδίδοντάς την στους πελάτες. Απ’ αυτά, άγνωστο πόσα έλαβε τελικά η Fix Asset Management, αν και, σύμφωνα με την οικογένεια, ανεπίσημα βέβαια, δεν υπήρχε πια ζημιά.
Σήμερα και η Φιξ και η Άλφα ξανακυκλοφορούν από την «Ολυμπιακή Ζυθοποιία» του δανέζικου ομίλου Carlsberg, ενώ το κτίριο Φιξ είναι μουσείο μοντέρνας τέχνης.
Για το καλοκαίρι του, ο Κάρολος Φιξ ήταν στην Ελλάδα, στο ρετιρέ στην οδό Ηρώδου Αττικού, δίπλα από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου βρέθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας για αρθροπλαστική επέμβαση στη λεκάνη, ύστερα από σοβαρό τραυματισμό στα πόδια και άλλο ένα χτύπημα, λίγο αργότερα, στα πλευρά.
Αιτία θανάτου του ήταν η εσωτερική αιμορραγία. Έζησε μια μεγάλη, πλούσια, γεμάτη εμπειρίες ζωή. Και κάθε φορά που οι Έλληνες τσουγκρίζουν τα ποτήρια με την ξανθιά, παγωμένη τους μπύρα, θα θυμούνται, ακόμη και ασυνείδητα, το όνομα του.
«Από χέρι σε χέρι, από γενιά σε γενιά, μια χώρα, μια μπύρα», όπως λέει και η νέα διαφήμιση με τους Κούρκουλο και Μαρκουλάκη στην άκρη μιας θάλασσας να παραδέχονται πως «τελικά οι φιλίες είναι φιξ»…
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σερβία: Μεγάλη διαδήλωση των φοιτητών στο Βελιγράδι κατά της διαφθοράς στον κρατικό μηχανισμό
- ΗΠΑ: Ποιον επέλεξε ο Τραμπ για επικεφαλή του Οικονομικού Συμβουλίου του
- Σωκράτης Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει και θεσμικά η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας
- Υπουργικό Συμβούλίο: Υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Η ατζέντα της Δευτέρας