Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
LIFE&STYLE

Κάνοντας sex περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα δεν θα σας κάνει πιο ευτυχισμένους

Οι επιστήμονες έχουν απαντήσει οριστικά στο ερώτημα που έχει προβληματίσει τους συμβουλευτικούς αρθρογράφους για πολλές γενιές: Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε sex; Ένα έγγραφο που δημοσιεύτηκε στο “Social Psychological and Personality Science” στις 18 Νοεμβρίου, θεμελίωσε ότι το sex μία φορά την εβδομάδα συνδέεται με την ευτυχία, αλλά δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο όταν το υπερβαίνουμε.

Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την κοινωνική ψυχολόγο Amy Muise από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο διεξήγαγε τρεις μελέτες με 30.645 συμμετέχοντες συνολικά. Στην πρώτη μελέτη, η οποία βασίζεται σε 25.510 συμμετέχοντες σε εθνικό επίπεδο, που έλαβαν μέρος σε μια αντιπροσωπευτική έρευνα από το 1989 έως το 2012, διαπίστωσε ότι το sex μία φορά την εβδομάδα (αλλά όχι περισσότερο) συσχετίστηκε με την ευτυχία, μόνο για εκείνους όμως που ήταν σε σχέση.

Αποτελέσματα δυο ερευνών

Άλλες δύο μελέτες διεξήχθησαν μόνο για τους συμμετέχοντες που είχαν δεσμό, η πρώτη με 335 συμμετέχοντες που είχαν προσληφθεί από το Amazon Turk, και η δεύτερη με 2.400 ζευγάρια σε μια ξεχωριστή έρευνα.

Κάθε μελέτη χρησιμοποίησε διαφορετική κλίμακα για τη μέτρηση της ευτυχίας, και όλες βρήκαν μια κοινή γραμμική σχέση ανάμεσα στη σεξουαλική συχνότητα και την ευτυχία για τους ανθρώπους που κάνουν sex μία φορά την εβδομάδα ή λιγότερο, αλλά καμία γραμμική σχέση για εκείνους που κάνουν σεξ περισσότερο από μία φορά.

Η Terri Fisher, ομότιμη καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε στο Quartz ότι παρόλο που τα αποτελέσματα μπορεί να φαίνονται αντιφατικά, το συμπέρασμα είναι πειστικό. Χρησιμοποιώντας διαφορετικές κλίμακες ευτυχίας σε κάθε μία από τις τρεις μελέτες, αυξάνει την αξιοπιστία της, λέει η Fisher.

“Ωστόσο η μελέτη δεν εξέτασε τη σχέση ανάμεσα στη σωματική ευχαρίστηση και τη σεξουαλική συχνότητα” αναφέρει στο Quartz. Περισσότερο η σεξουαλική ευχαρίστηση παρά η συχνότητα, θα μπορούσε να έχει μια πιο ξεκάθαρη σχέση με την ευτυχία.

Πλέον, η μελέτη δείχνει τη συσχέτιση παρά την αιτία. “Είναι λάθος να προτείνουν ότι τα ζευγάρια που κάνουν sex περισσότερο ή λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα θα γίνουν ξαφνικά πιο ευτυχισμένα με την αλλαγή της σεξουαλικής συχνότητά τους σε μία φορά την εβδομάδα», προσθέτει η Fisher.

Τα αποτελέσματα θα φέρουν ανακούφιση σε όσους αισθάνονται πιεσμένοι να έχουν μια πιο ενεργή σεξουαλική ζωή. Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς στην εργασία τους, για τα ζευγάρια που έχουν δουλειά, παιδιά και άλλες ευθύνες “η πίεση να κάνεις sex όσο πιο συχνά γίνεται, μπορεί να είναι αποκαρδιωτική, ακόμη και αγχωτική.”

Νωρίτερα μέσα στο 2015, η Rachel Hills δημοσίευσε ένα βιβλίο, «The Sex Myth: The Gap Between Our Fantasies and Reality», (ο Μύθος για το Sex: Το χάσμα μεταξύ των φαντασιώσεων και την πραγματικότητα), υποστηρίζοντας ότι η κοινωνία έχει την εσφαλμένη πεποίθηση ότι ο καθένας κάνει συχνά sex. «Περάσαμε από την μία κουλτούρα που μας έμαθε ότι αν κάνουμε sex είμαστε βρώμικοι, στην άλλη που μας λέει ότι είμαστε ελαττωματικοί, αν δεν το κάνουμε αρκετά», γράφει.

Αλλά, όπως οι αρθρογράφοι συμβουλεύουν αρκετά συχνά, δεν υπάρχει λόγος να εκνευρίζεσαι αν δεν κάνεις sex συνεχώς. Όπως δείχνει η έρευνα, πολλά ζευγάρια είναι απόλυτα ευχαριστημένα με την εβδομαδιαία σεξουαλική ζωή τους.