ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η πραγματική συμβολή του άγγλου ποιητή στον Αγώνα του 1821». H ομιλία πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία, το Βρετανικό Συμβούλιο, το King’s College London και τις Εκδόσεις Πατάκη. Προλογίζουν ο βρετανός πρέσβης Τζον Κίτμερ και ο συγγραφέας, καθηγητής στο Αμερικανικό Κολέγιο και επιμελητής εκδόσεων στις Εκδ.
Πατάκη Χάρης Βλαβιανός. Θα ακολουθήσουν ερωτήσεις από το κοινό. Έχει προβλεφθεί ταυτόχρονη μετάφραση από τα ελληνικά. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας (έναρξη διανομής: 17.30).
Ο Roderick Beaton…
… γεννήθηκε και µεγάλωσε στο Εδιµβούργο της Σκωτίας. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήµιο του Καίµπριτζ, από όπου έλαβε στη συνέχεια διδακτορικό δίπλωµα στη νεοελληνική φιλολογία. Από το 1981 μέχρι σήμερα διδάσκει στο King’s College London (Πανεπιστήμιο του Λονδίνου), όπου και κατέχει από το 1988 την έδρα Κοραή Νεότερης Ελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας.
Από το 2012 είναι διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του ίδιου πανεπιστημίου. Έχει συγγράψει επτά βιβλία: Folk poetry of Modern Greece, 1980· Η ερωτική μυθιστορία του ελληνικού μεσαίωνα, 1996 [The Medieval Greek Romance, 1989]· Εισαγωγή στη νεότερη ελληνική λογοτεχνία, 1996 [An Introduction to Modern Greek Literature, 1994 και 1999]·
Γιώργος Σεφέρης: Περιμένοντας τον άγγελο, 2003 [George Seferis: Waiting for the Angel. A Biography, 2003· βραβείο Runciman 2003]· Ο Καζαντζάκης μοντερνιστής και μεταμοντέρνος, 2009· Η ιδέα του έθνους στην ελληνική λογοτεχνία: από το Βυζάντιο στη σύγχρονη Ελλάδα, 2015· και τελευταία Ο πόλεμος του Μπάιρον: ρομαντική εξέγερση, ελληνική Επανάσταση, 2015 [Byron’s War: Romantic Rebellion, Greek Revolution, 2013· βραβείο Runciman 2014).
Έχει επιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους The Making of Modern Greece: Nationalism, Romanticism and the Uses of the Past, 2009 (σε συνεργασία με τον David Ricks) και Εισαγωγή στο έργο του Καζαντζάκη: Επιλογή κριτικών κειμένων, 2011.
Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους για την ελληνική λογοτεχνία και τον ελληνικό πολιτισμό από τον 12ο αιώνα μέχρι σήμερα. Ασχολείται επίσης με την πεζογραφία και τη λογοτεχνική μετάφραση· έχει γράψει το μυθιστόρημα Τα παιδιά της Αριάδνης, 1998 [Ariadne’s Children, 1995]· έχει μεταφράσει το μυθιστόρημα Η αρχαία σκουριά (Fool’s Gold, 1991) της Μάρως Δούκα και αποσπάσματα από τις Μέρες του Γιώργου Σεφέρη (A Levant Journal, 2007). Σύντομα θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Αιώρα η μετάφραση από τον ίδιο επιλεγμένων ποιημάτων του Γιώργου Σεφέρη (George Seferis, Novel and Other Poems, 2016).
«Ο πόλεμος του Μπάιρον:
ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ»
Ο Ρόντρικ Μπήτον επανεξετάζει τη ζωή και το έργο του Λόρδου Μπάιρον µέσα από τη µακρά διαδροµή της σχέσης του µε την Ελλάδα. Αρχίζοντας από τα νεανικά ταξίδια του ποιητή την περίοδο 1809-1811, ο συγγραφέας παρακολουθεί τα χρόνια της φήµης του στο Λονδίνο και της αυτοεξορίας του στην Ιταλία, που κορυφώθηκαν µε την απόφασή του να αφοσιωθεί στον αγώνα της ελληνικής ανεξαρτησίας.
Στη συνέχεια διερευνά τη δραµατική αυτοµεταµόρφωση του Μπάιρον από ροµαντικό εξεγερµένο σε έναν «νέο δηµόσιο άνδρα», ο οποίος υποτάσσεται για πρώτη φορά σε µια συγκεκριµένη πολιτική υπόθεση, προκειµένου να βάλει τα θεµέλια, στη διάρκεια των «εκατό ηµερών» του στο Μεσολόγγι, ενός νέου είδους πολιτικής στην Ευρώπη –αυτής του έθνους-κράτους όπως το γνωρίζουµε σήµερα.
«Γιατί ενεπλάκη ο Βύρων στον Ελληνικό Αγώνα; Ορµώµενος από το ερώτηµα αυτό, ο Μπήτον γράφει µια συστηµατική µελέτη βασισµένη σε υποδειγµατική και εξονυχιστική έρευνα των πηγών… Μια από τις ασύγκριτες αρετές του βιβλίου είναι ότι φέρει την επιστηµοσύνη του µέσα από µια συναρπαστική αφήγηση».
Ελένη Παπαργυρίου, Η Εφηµερίδα των συντακτών
«Δεν υπάρχει κάτι ανάλογο µ’ αυτό το βιβλίο, γιατί ο Μπήτον έχει εξαιρετική γνώση όχι µόνο των ελληνικών και των βρετανικών πηγών, αλλά και του σύγχρονου βρετανικού και ελληνικού πολιτικοκοινωνικού πλαισίου. Ο Πόλεµος του Μπάιρον αλλάζει την αντίληψή µας για το τι προσπάθησε να επιτύχει στην Ελλάδα ο Μπάιρον και θα αποτελέσει την αφετηρία όλων των επακόλουθων συζητήσεων σχετικά µε το ζήτηµα αυτό».
David Roessel, Stockton University, N.J.
«Ο Πόλεµος του Μπάιρον είναι ένα αξεπέραστο πορτρέτο µιας πολύπλοκης προσωπικότητας. Ο Μπήτον, αφού επιδόθηκε σε νέα αρχειακή έρευνα και µελέτησε τις οδυνηρές εµφύλιες συγκρούσεις µεταξύ αντίπαλων επαναστατικών φατριών, συνέθεσε µια συναρπαστική αφήγηση µε επίκεντρο την αυτοµεταµόρφωση του Μπάιρον από απλό φιλέλληνα σε πραγµατιστή και θαρραλέο πολιτικό άνδρα.
Πέρα από το στρατιωτικό παιχνίδι ή την εξιδανίκευση των κλεφταρµατολών, ο Μπάιρον υπήρξε ένας εκσυγχρονιστής και διεθνιστής που είδε την Ελληνική Eπανάσταση ως κρίσιµο διακύβευµα και θεώρησε ότι η µελλοντική συγκρότηση του ελληνικού έθνους θα µπορούσε να εµπνεύσει τη µεταµόρφωση της Ευρώπης».
Caroline Franklin, Πανεπιστήµιο του Swansea
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).
Για περισσότερες πληροφορίες
210 72.82.333
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τζιτζικώστας: Κοινό μας όραμα μια καλύτερη Ευρώπη που θα βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες της
- Collector’s Fever: Η Aimé Leon Dore αποκαλύπτει την Porsche Bespoke 993 Turbo
- Quest Συμμετοχών: Αγορά 1.965 ιδίων μετοχών
- Κρίστιαν Χατζημηνάς (ΕΕΝΕ): Οι τέσσερις προτάσεις που θα βελτιώσουν ουσιαστικά το επιχειρηματικό περιβάλλον