Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
LIFE&STYLE

Είμαστε η τελευταία γενιά που θυμάται τον κόσμο πριν το Internet

Michael Harris

Ίσως να μην το έχετε συνειδητοποιήσει, αλλά αν έχετε γεννηθεί πριν το 1985, τότε ανήκετε σε μία ιστορική γενιά: την τελευταία γενιά που θυμάται πώς ήταν ο κόσμος πριν το Internet…

Στο βιβλίο του The End of Absence: Reclaiming What We’ve Lost in a World of Constant Connection (Το Τέλος της Απουσίας: Ανακτώντας Όσα Χάσαμε σε έναν Κόσμο Διαρκούς Σύνδεσης), ο συγγραφέας Michael Harris αναλύει αυτήν ακριβώς τη γενιά και το πώς η τεχνολογία την έχει επηρεάσει. Το συμπέρασμά του; «Η τεχνολογία δεν είναι ούτε καλή ούτε κακή. Το περισσότερο που μπορούμε να πούμε γι’ αυτήν είναι: Ήρθε».

«Αν γεννήθηκες πριν το 1985, τότε ξέρεις πώς είναι η ζωή και πριν και μετά το διαδίκτυο. Κάνεις τη διαδρομή από το Πριν στο Μετά», γράφει ο Harris, και σημειώνει ότι το γεγονός αυτό θέτει όσους γεννήθηκαν πριν το 1985 σε μία μοναδική θέση στην ιστορία: «Αν είμαστε οι τελευταίοι άνθρωποι στην ιστορία που γνωρίσαμε τη ζωή πριν το διαδίκτυο, είμαστε επίσης οι μόνοι που θα μιλήσουν, τρόπον τινά, και τις δύο γλώσσες. Είμαστε οι μόνοι ικανοί μεταφραστές του Πριν και του Μετά».

Πρακτικά, κατά τον ίδιο, αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να παρατηρήσουμε πράγματα όπως ο υποβιβασμός των αλληλεπιδράσεων σε αριθμούς, και πώς αυτό ερμηνεύεται ως ποσοτικοποίηση της ανθρώπινης αξίας. «Νομίζω ότι έχει να κάνει με αυτήν την αίσθηση διαδικτυακής λογοδοσίας. Δηλαδή, το να βλέπεις ότι πραγματικά μετράς δείχνει να σχετίζεται με μία αίσθηση ότι έχεις αξία», δηλώνει στο Quartz ο Michael Harris. «Επομένως, αν ένα tweet πάρει μερικές εκατοντάδες retweets, αυτό πρέπει να σημαίνει ότι οι σκέψεις μου αξίζουν. Αν η φωτογραφία μου στο Facebook πάρει like, αυτό πρέπει να σημαίνει ότι είμαι όμορφος. Ένα από τα πράγματα που με απασχολεί όσον αφορά σε μία κατά κύριο λόγο διαδικτυακή σχέση με τα Μέσα, είναι ότι χάνουμε την ικανότητα να αποφασίζουμε για τους εαυτούς μας τι πιστεύουμε για το ποιοι είμαστε».

Όμως ο Harris κάθε άλλο παρά τεχνοφοβικός είναι – ούτε προτείνει μικρότερη ενασχόληση με το Internet, ούτε γκρινιάζει για τα «σημερινά παιδιά». Αντίθετα, αναγνωρίζει ότι οι ανησυχίες του βασίζονται κυρίως στις αγωνίες του για τη δική του συμπεριφορά. Όπως πολλοί από μας, ο Harris με το που σηκώνεται από το κρεβάτι το πρωί ελέγχει τα e-mail του. «Όταν ξυπνάς, έχεις αυτό το δώρο του άδειου μυαλού. Θα μπορούσες να το γεμίσεις με οτιδήποτε. Αλλά οι περισσότεροι από μας έχουμε αυτό το είδος πανικού. Αντί να αναρωτιόμαστε τι θα έπρεπε να κάνουμε, αναρωτιόμαστε τι χάσαμε. Είναι σχεδόν αν η έλλειψη συνείδησης να είναι κάποιο είδος αποτυχίας, και δεν μπορούμε να πιστέψουμε πως ήμασταν offline για οκτώ ώρες», λέει. Είναι συνήθειες σαν κι αυτήν που είναι προβληματικές, και όχι το διαδίκτυο καθαυτό.

Προς το τέλος του βιβλίου του, ο Harris γράφει για την απόφασή του να απόσχει για έναν ολόκληρο μήνα από το Internet. Πράγματι, το έκανε. Και μπορεί να μην του ήρθε η… επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, αλλά ήταν μία ενδιαφέρουσα εμπειρία. «Το ίδιο το διάλειμμα ήταν όλη η ιστορία. Το διάλειμμα, δηλαδή η αμφιβολία, μας ενεργοποιεί, μπορεί να μας πείσει ότι όλο αυτό ήταν κάτι σαν μάγια», υποστηρίζει.

Όσο για το αν θα συνιστούσε και σε άλλους να κάνουν ένα διάλειμμα από το Διαδίκτυο για ένα μήνα, σχολιάζει πως ένα σαββατοκύριακο χωρίς Internet θα ήταν ένας πολύ πιο εφικτός στόχος. «Ένας ολόκληρος μήνας είναι μεγάλη πολυτέλεια, την οποία μπορούσα να έχω επειδή έγραφα βιβλίο. Για τους περισσότερους, ένας μήνας θα τους κόστιζε τη δουλειά τους», σημειώνει, και προσθέτει ότι ένα τακτικό διάλειμμα από το Internet μια στο τόσο μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο. «Νομίζω πως αυτό που αποκτάς είναι ένα πλουσιότερο εσωτερικό φως και μία ικανότητα να δεις τον εαυτό σου από ένα κριτικό πρίσμα, να ζει online. Γιατί αν είσαι στη μέση ενός πράγματος, δεν μπορείς ποτέ να το δεις κανονικά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Παύλος Κιόρτσης: Πόσο νοιάζεται ο Mr. Nestle για την χώρα; Το κέρδος πάνω από όλα; Σε λίγες ώρες αυξάνει 30% την τιμή του καφέ (video)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Υπολογίστε αναλυτικά το χαράτσι που θα πληρώσετε για τις εισφορές σας (όλη η εγκύκλιος )

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Μπουτάρης: Μέχρι 100 χρονών θα είμαι δήμαρχος Θεσσαλονίκης