Οι προβολείς στο Παναθηναϊκό Στάδιο σήμερα το βράδυ, με αναμετάδοση σε όλο τον κόσμο της παρουσίασης της συλλογής Cruise 2022 του οίκου Dior. Μιας συλλογής που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και «ελληνική», αφού και έμπνευση αντλείται από την Ελλάδα στη διαχρονία της -από την αρχαιότητα ως σήμερα- αλλά και έχουν συμμετάσχει στη δημιουργία της πολλοί Έλληνες καλλιτέχνες και τεχνίτες από το Σουφλί ως το Άργος, την Καλαμάτα και φυσικά την Αθήνα.

Το πολύπλευρο υπερθέαμα «Dior celebrates Greece» με το οποίο ο διάσημος γαλλικός οίκος θα τιμήσει τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και το ρόλο της Ελλάδας στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού θα μεταδοθεί μέσω live streaming, που θα διατίθεται σε όλα τα social media του Dior. Και έτσι εκατομμύρια χρήστες απ’ όλες τις χώρες του κόσμου θα έχουν τη δυνατότητα, όχι μόνο να παρακολουθήσουν το σόου αλλά και να πάρουν μία γεύση Ελλάδας.

Στην Αθήνα φθάνουν ή έχουν φθάσει ήδη, όλοι οι μόνιμοι πελάτες, τεχνίτες και καλλιτέχνες που έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν ή συνεργάζονται σήμερα με τον οίκο, καθώς πάγια τακτική του είναι, να απευθύνεται πρώτα σ’ αυτούς. Τετρακόσιες προσκλήσεις έχουν αποσταλεί σε διάφορα σημεία του κόσμου, πολλές σε διάσημους αποδέκτες, αλλά μόνον οι εβδομήντα έφθασαν σε ελληνικά χέρια. Ανάμεσά τους, στην κυρία Μαρέβα Μητσοτάκη ασφαλώς, όπως όμως και σε εκπροσώπους των μουσείων, των οποίων τα εκθέματα αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για την συλλογή. (Η ίδια η πρόσκληση πάντως με τα τσολιαδάκια, τα χταποδάκια και τα υποτιθέμενα αρχαιοελληνικά μοτίβα μόνον «χιουμοριστικά» θα μπορούσε να κριθεί…).

«Η Ελλάδα βρίσκεται πάντα στην καρδιά μου», είχε δηλώσει πριν λίγο καιρό η ιταλίδα σχεδιάστρια Μαρία Γκράτσια Κιούρι, καλλιτεχνική διευθύντρια των γυναικείων συλλογών του οίκου, που υπογράφει και την συλλογή Cruise 2022. Η ίδια επισκέφθηκε την Τρίτη το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, όπου ξεναγήθηκε από τον καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη, διευθυντή πλέον του Μουσείου Ακρόπολης ενώ συχνά ανεβάζει στο Instagram φωτογραφίες από επισκέψεις της στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στην Κνωσό (ειδικά στην Κρήτη ανακάλυψε, όπως λέει, το ρόλο των γυναικών ιερειών στην μινωική θρησκεία), στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης και στους Δελφούς, με τις τελευταίες αναφορές της να αφορούν ελληνικές αρχαιότητες, που συνδέονται με την Μητέρα Θεά και όσων εκπροσωπεί.

Το Παναθηναϊκό Στάδιο φωτισμένο

Ρώμη -Αθήνα

«Είμαι γέννημα θρέμμα της Ρώμης και για μένα η Ελλάδα αποτέλεσε ένα βασικό λίκνο πολιτισμού και δημιουργίας σε όλες τις μορφές, μία μεγάλη έμπνευση. Από τη μυθολογία στην Οδύσσεια και από την αρχιτεκτονική και τη φιλοσοφία μέχρι τις ανεκτίμητες τέχνες, η Αθήνα εκπροσωπεί για μένα έναν ονειρεμένο προορισμό για την παρουσίαση ενός σόου, γιορτάζοντας, περισσότερο από ποτέ, τη μαγεία και τη διάδοση των πολιτισμών», όπως έχει πει. Οι έννοιες «Phos» (φως) και «Kallos» (ομορφιά), που ξεκίνησαν να λάμπουν πριν 2.500 χρόνια στην Αθήνα είναι απόλυτα ταυτισμένες με τις αισθητικές αξίες και την ποιότητα που πρεσβεύει ο οίκος και στο πλαίσιο αυτό σχεδιάστηκε το αίτημα για την παρουσίαση της νέας ειδικής συλλογής στην Ελλάδα, όπως αναφερόταν άλλωστε στο φάκελο της παρουσίασης του οίκου Dior. Ένας φόρος τιμής παράλληλα στην άριστη τεχνογνωσία των Ελλήνων, που μεταφέρθηκε από γενιά σε γενιά στο πέρασμα των χρόνων.

Για τον λόγο αυτό έχει προγραμματισθεί η ζωντανή αναμετάδοση του σόου στο Σουφλί, το Άργος και την Καλαμάτα, ενώ στη Αθήνα, η εκδήλωση θα μεταδοθεί live στον υπαίθριο χώρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Ακόμη, οι σπουδαστές τριών ελληνικών σχολών μόδας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα γεγονότα στο Καλλιμάρμαρο, σε ζωντανή μετάδοση στον θερινό κινηματογράφο Cine Paris στην Πλάκα.

«Είναι μεγάλη τιμή να κάνουμε αυτό το όνειρο πραγματικότητα, στην καρδιά μιας πρωτεύουσας τόσο τεράστιας ομορφιάς και μέσα από ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών ανταλλαγών, από το χορό έως το σχέδιο και τις προγονικές δεξιότητες που με συναρπάζουν και θα έχω τη χαρά και το προνόμιο να ενσωματώσω στη συλλογή μου», έχει δηλώσει άλλωστε η ίδια η Μαρία Γκράτσια Κιούρι.

Η πρόσκληση του οίκου Ντιορ για το σόου στο Παναθηναϊκό Στάδιο

Διαβάστε επίσης:

Η ελληνική τέχνη στο ανακαινισμένο Μέγαρο Μαξίμου – Συνέντευξη Μαρέβας Μητσοτάκη σε αρχιτεκτονικό περιοδικό

Δάφνη Ζουμπουλάκη: Σκέιτμπορντς, κοινωνική Τέχνη, ελληνικό καλοκαίρι

Ως την Κυριακή η έκθεση για αρχαιολοτρεία και φιλελληνισμό στο Κυκλαδικό – Παράταση έκθεσης Ρούμπι