Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
LIFE&STYLE

Η NASA θέλει να καλλιεργήσει… πατάτες στον Άρη!

Πατάτες

Να καλλιεργήσει πατάτες σε συνθήκες παρόμοιες με αυτές που επικρατούν στον πλανήτη Άρη επιχειρεί μία ομάδα επιστημόνων, υπό τη NASA και το Διεθνές Κέντρο Πατάτας (CIP), ελπίζοντας να αποδείξει ότι οι πατάτες μπορούν να καλλιεργηθούν ακόμα και στα πιο αφιλόξενα εδάφη, και τελικά να σώσουν ζωές.

Η ομάδα, που διενεργεί το πείραμά της στο Περού, ελπίζει ότι η επιτυχία του πειράματος θα πιέσει τις αρχές να χρηματοδοτήσουν περαιτέρω έρευνες και καλλιέργειες πατάτας στις πιο φτωχές περιοχές του κόσμου. Ο Joel Ranck, υπεύθυνος επικοινωνίας του CIP, δήλωσε: «Ποιος θα ήταν καλύτερος τρόπος να μάθουμε για την κλιματική αλλαγή από το να καλλιεργήσουμε τρόφιμα σε έναν πλανήτη που πέθανε πριν από 2 δισεκατομμύρια χρόνια; Πρέπει να κάνουμε τον κόσμο να καταλάβει ότι αν μπορούμε να καλλιεργήσουμε πατάτες σε ακραίες συνθήκες όπως αυτές στον Άρη, μπορούμε να σώσουμε ζωές στη Γη».

Η πείνα σήμερα επηρεάζει 842 εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη, ένας αριθμός που συνεχώς αυξάνεται. Το Διεθνές Κέντρο Πατάτας πειραματίζεται εδώ και καιρό με την ανθεκτικότητα της πατάτας, καλλιεργώντας τη σε ασυνήθιστα μέρη ή προσομοιώνοντας τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτά τα μέρη.

Αυτή η έρευνα δεν θα αυξήσει απλά τις γνώσεις μας ως προς το αν μπορούν οι πατάτες να επιβιώσουν σε συνθήκες όπως αυτές που επικρατούν στον πλανήτη Άρη, αλλά θα υπογραμμίσουν και το κατά πόσον θα μπορούσαν να επιβιώσουν στον ίδιο τον πλανήτη, αν και όποτε καταφέρουμε να τον αποικίσουμε.

«Οι εξαιρετικές προσπάθειες της ομάδας έχουν θέσει ψηλά τον πήχη για τι καλλιέργειες σε άλλους πλανήτες. Η ιδέα του να καλλιεργήσουμε τροφή για ανθρώπινες αποικίες στο διάστημα μπορεί να γίνει πραγματικότητα πολύ σύντομα», υποστηρίζει ο ερευνητής Chris McKay της NASA.

Η αστροβιολόγος της NASA Melissa Guzman, από την πλευρά της, υποστηρίζει πως η συνεργασία μεταξύ σημειώνει: «Βλέπουμε την επιστήμη, τους εκπαιδευτικούς και τους ανθρωπιστικούς σκοπούς να συνδέονται. Στη διαδικασία της συνεργασίας προς την εγκατάσταση μίας κοινότητας στον Άρη, οι φοιτητές μας θα εγκαταστήσουν επίσης μία κοινότητα στη Γη».