Οι απόφοιτοι του φημισμένου London School of Economics κερδίζουν πολύ περισσότερα χρήματα από κάθε άλλο απόφοιτο Πανεπιστημίου του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι το μόνο Πανεπιστήμιο στη χώρα όπου παραπάνω από το 10% των γυναικών αποφοίτων κερδίζει ετήσιο μισθό περισσότερο από 100.000 λίρες μετά από δεκαετή καριέρα.

Παραπάνω από το 10% των αντρών αποφοίτων του LSE, της Οξφόρδης και του Cambridge επίσης κερδίζουν περισσότερα από 100.000 λίρες μια δεκαετία αφού αποφοιτήσουν, με τους πτυχιούχους του LSE συγκεκριμένα να φτάνουν κατά μέσο όρο τις 163.000 λίρες.

Η μελέτη, την οποία πραγματοποίησαν ερευνητές του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών (IFS), του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης και των Πανεπιστημίων Οξφόρδης και Cambridge, ανέλυσαν για πρώτη φορά τα φορολογικά δεδομένα και 260.000 φοιτητές έχουν πάρει φοιτητικά δάνεια στην Αγγλία, που κρατάνε ως δέκα χρόνια μετά την αποφοίτηση.

Ανέλυσαν δεδομένα φοιτητών που ξεκίνησαν να σπουδάζουν μεταξύ του 1998 και του 2011. Η μελέτη, επίσης, αποκαλύπτει στοιχεία για κενό στις αμοιβές ανάμεσα στα δύο φύλα, με τους άντρες να έχουν πιο πολλές πιθανότητες να κερδίζουν περισσότερα από τις γυναίκες συναδέλφους τους ακόμα κι αν έχουν πάρει το πτυχίο τους από το ίδιο πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Περίπου το 12% των αντρών αποφοίτων με πτυχίο στα Οικονομικά, κερδίζουν παραπάνω από 100.000 λίρες δέκα χρόνια μετά την αποφοίτησή τους, σε σύγκριση με το 9% των γυναικών αποφοίτων.

Συνολικά, είναι 36 τα Πανεπιστήμια όπου 10% των αντρών πτυχιούχων κερδίζουν πάνω από 60.000 λίρες μια δεκαετία μετά την αποφοίτηση, σε σύγκριση με 10 όπου το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες.

Η πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Φοιτητών, Megan Dunn, δήλωσε ότι «Αυτά τα νούμερα δεν εμφανίζονται επειδή οι γυναίκες δεν είναι τόσο καλές όσο οι άντρες, αλλά είναι το αποτέλεσμα πολλών ετών σεξισμού και δομικής καταπίεσης που ξεκινάει από τη γέννα. Το κενό δημιουργείται από ένα πλέγμα ζητημάτων και δε διορθώνεται έτσι απλά».

Η μελέτη, ακόμα, καταδεικνύει ότι φοιτητές που προέρχονται από πλούσιες οικογένειες κερδίζουν πολλές χιλιάδες λίρες παραπάνω από ότι εκείνους που προέρχονται από χαμηλότερα οικονομικά στρώματα, με το μέσο κενό εισοδήματος 10 χρόνια μετά την αποφοίτηση να διαμορφώνεται στις 8.000 λίρες το χρόνο για τους άντρες και τις 5.300 λίρες για τις γυναίκες. Και μόλις οι παράμετροι του αντικειμένου σπουδών και του πανεπιστημιακού ιδρύματος μπήκαν στο προσκήνιο, ένας φοιτητής από οικογένεια υψηλών εισοδημάτων φέρνει στο σπίτι περίπου 10% περισσότερα χρήματα από κάποιον που προέρχεται από τα υπόλοιπα οικονομικά στρώματα.

Ο συγγραφέας της μελέτης, ο Jack Britton, ερευνητής οικονομολόγος του IFS, δήλωσε ότι «Αυτή η δουλειά δείχνει τα πλεονεκτήματα του να προέρχεσαι από μια εύπορη οικογένεια, που αφορά τους απόφοιτους που βρίσκονται στην αγορά εργασίας και είναι στην ηλικία των 30 ετών».

Η μελέτη, τέλος, βρήκε και ότι εκείνοι που απέκτησαν τίτλο σπουδών στην Ιατρική και τα Οικονομικά, είχαν περισσότερες πιθανότητες να βγάζουν περισσότερα από τους υπόλοιπους. Όσοι σπούδαζαν τέχνες κέρδιζαν τα λιγότερα από όλους.

Διαβάστε ακόμη:

6595042-3x2-940x627

“Δημιουργούν” οι Έλληνες στην Αυστραλία