Δεν υπάρχει πιο “καυτό” ρολόι από το Rolex Daytona. Όταν πρόκειται για ρολόγια vintage, το συγκεκριμένο Rolex είναι ο βασιλιάς, τόσο στις δημοπρασίες όσο και στις ιδιωτικές πωλήσεις. Όποιες και αν είναι οι απόψεις σας, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους.

Για πολλούς συλλέκτες, οι χρονογράφοι Rolex χωρίζονται σε δύο κατηγορίες – στους Daytona και στους “άλλους”. Και ενώ η Rolex κατασκευάζει χρονογράφους από τη δεκαετία του ’30, δεν ήταν παρά το 1963 που η συγκεκριμένη σειρά ρολογιών κατηγοριοποιήθηκε και πήρε όνομα – και το Daytona δεν ήταν το αρχικό της.

Η αρχική ιδέα για αυτό το αγωνιστικό ρολόι ήταν το The Rolex LeMans, όπως βλέπετε στο παραπάνω διαφημιστικό της εποχής. Περιττό να πούμε ότι το όνομα δεν διατηρήθηκε, καθώς η ώθηση του Rolex στην αμερικανική αγορά και η ανάληψη της χορηγίας του αγώνα αυτοκινήτων 24 ωρών στη Daytona ήταν η έμπνευση για την ονομασία του 6239 Cosmograph ως Daytona.

Pre-Daytona ”George Lazenby“ Rolex Chronograph ref. 6238

Ποια ήταν ωστόσο η διαφορά του 6239 από το 6238; Ήταν η πρώτη φορά που η rolex χρησιμοποίησε αντίστροφα χρώματα για τα δευτερεύοντα καντράν, αφού όλα τα προηγούμενα ήταν μονοχρωματικά. Επίσης, η κλίμακα του ταχύμετρου που χρησιμοποιήθηκε για να μετρά την απόσταση σε σχέση με το χρόνο (ταχύτητα) μετακινήθηκε στη στεφάνη. Μπορεί οι διαφορές για κάποιον να μην φαίνονται σημαντικές, ωστόσο αυτά τα δύο χαρακτηριστικά, προσέδωσαν στο ρολόι μία πιο ενδιαφέρουσα και επιθετική εμφάνιση, όταν κυκλοφόρησε στην αγορά. Αυτά παραμένουν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Daytona μέχρι σήμερα.

Το Daytona 6239 έγινε σήμα κατατεθέν ενός από τους πιο διάσημους σταρ της δεκαετίας του 1960. Ο λόγος, για τον Paul Newman, ο οποίος δεν ήταν απλά ένας ηθοποιός: ήταν επίσης ένας εξαιρετικά επιτυχημένος οδηγός αγώνων αυτοκινήτου. Το ρολόι Daytona τον συνόδευε στους αγώνες του. Στη δεκαετία του 1980, οι συλλέκτες έδωσαν το ψευδώνυμο “Paul Newman” σε αυτό το μοντέλο της Daytona.

 

To Paul Newman Daytona μπορεί να αλλάξει τα χέρια σε πλειστηριασμούς σε τιμές που φτάνουν και τα 100.000 δολάρια. Ωστόσο, υπάρχουν προφανείς διαφορές μεταξύ τους, αφού το αρχικό ρολόι του ηθοποιού είχε έναν λευκό δίσκο με μαύρους μετρητές ώρας και μεγάλους, ευανάγνωστους αριθμούς σε στυλ art deco.

Η άλλη παραλλαγή του μοντέλου, η οποία έχει μικρούς και απλούς αριθμούς στις υποδιαιρέσεις, μπορεί να πουληθεί σε τιμές που κυμαίνονται από $ 20.000 έως $ 30.000.

Η Rolex άλλαξε τα κουμπιά σε βιδωτά στο μοντέλο Reference 6240 το 1965. Αυτά σφραγίζουν τη θήκη του ρολογιού ερμητικά, όπως και στα μοντέλα Oyster. Το Reference 6262, που κατασκευάστηκε μόνο το 1970, είναι εξαιρετικά σπάνιο μοντέλο, που σηματοδοτεί την επιστροφή του Rolex σε χαραγμένο χαλύβδινο πλαίσιο και σε κουμπιά που δεν έχουν κοπεί.

 

Reference 6262 (1970)

Ακολούθησαν οι σειρές 6263 και 6275, που κατασκευάστηκαν από το 1971 έως το 1988. Οι πρώτες από αυτές έχουν πολύ μεγάλη αξία. Ο οίκος Christie’s δημοπράτησε ένα από αυτά τα ρολόγια το 2013 σε τιμή σχεδόν 1 εκατ. ελβετικά φράγκα.

Το 1988, τα μηχανικά ρολόγια άρχισαν να φαντάζουν ξεπερασμένα με την έλευση της τεχνολογία quartz. Εκείνη τη χρονιά η Rolex παρουσίασε το Daytona με την κίνηση El Primero της Zenith, που ονομάστηκε Caliber 4030.

Daytona reference 4130

To 2000 κυκλοφόρησε το Caliber 4130, με 44 κοσμήματα, ενώ το 2013 κυκλοφόρησε και σε πλατινένια έκδοση με κεραμικού χρώματος στεφάνη, για τον εορτασμό των 50 ετών από τη δημιουργία του Daytona.

Rolex Daytona με πλατίνα του 2013, για τα 50 χρόνια από την κατασκευή του