Ο Δούκας του Εδιμβούργου, πρίγκιπας Φίλιππος είναι ένας Έλληνας πρίγκιπας, όμως η Βασίλισσα Ελισάβετ δεν έχει επισκεφτεί ποτέ τη χώρα μας. Ένας ιστορικός μας δίνει την απάντηση. Η Βασίλισσα σήμερα γιορτάζει τα 90 της χρόνια και μπορεί να πει κανείς ότι έχει πακετάρει αρκετές φορές τη βαλίτσα της μέχρι σήμερα και έχει μετρήσει πολλά μίλια στον αέρα κατά τη διάρκεια της θητείας της ως μονάρχης.
Από τις 196 διαφορετικές χώρες του κόσμου, η Βασίλισσα έχει πραγματοποιήσει επίσημες κρατικές επισκέψεις στις 120, δηλαδή στην πλειοψηφία των χωρών του πλανήτη. Όμως υπάρχει μια κραυγαλέα παράλειψη στο ταξιδιωτικό της πρόγραμμα και βρίσκεται πολύ κοντά στο σπίτι της – αυτό το κοντά έχει πολλές διαφορετικές έννοιες.
Η Βασίλισσα δεν έχει επισκεφτεί ΠΟΤΕ την Ελλάδα. Και ενώ η χώρα μας αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για τους Βρετανούς πολίτες, αυτό μοιάζει παράξενο και γίνεται ακόμα πιο παράξενο όταν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για την πατρίδα του συζύγου της, πρίγκιπα Φιλίππου! Θα έλεγε κανείς ότι θα έχουν πεταχτεί μαζί ένα ταξιδάκι κατά τη διάρκεια των 63 ετών της στο βρετανικό θρόνο.
Γιατί όμως δεν έχει έρθει; Ο βασιλικός ιστορικός Hugo Vickers, έχει τις θεωρίες του γι’ αυτό το γεγονός και αυτό που πιστεύει πως ευθύνεται κατά κύριο λόγο είναι η αμφιλεγόμενη ιστορία της Βασιλείας στην Ελλάδα, η οποία είχε και τις επιπτώσεις της στο Δούκα του Εδιμβούργου και την οικογένειά του. Ο Vickers είχε αναφέρει στο BBC ότι “Στον πρίγκιπα Φίλιππο δεν αρέσει η Ελλάδα και αυτό γιατί έσυραν σε δίκη τον πατέρα του, πρίγκιπα Ανδρέα και μπορεί να τον έχουν εκτελέσει”.
Το 1922, όταν ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν μωρό, η οικογένειά του εγκατέλειψε κακήν κακώς την Ελλάδα αφού ο πατέρας του, πρίγκιπας Ανδρέας, σημαντικός αρχηγός του Ελληνικού Στρατού, επέστρεψε εν μέσω ήττας στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο. Η οικογένεια εξορίστηκε και έφυγε για τη Γαλλία, όπου και άλλαξαν το επώνυμό τους σε Mountbatten. Η Βασίλισσα είχε όμως επισκεφτεί την Ελλάδα αποδεχόμενη πρόσκληση του βασιλέως Παύλου – πρώτος ξάδερφος του πρίγκιπα Φιλίππου – αλλά τότε ήταν ακόμη πριγκίπισσα, πριν ορκιστεί μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Μετά από αυτό, ο βασιλιάς Παύλος εξορίστηκε και η μοναρχία στην Ελλάδα καταργήθηκε.
Ο Vickers πιστεύει ότι η Βασίλισσα μπορεί ποτέ να μην έχει λάβει πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη από κανένα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Εκτός από την Ελλάδα όμως, πολλές χώρες της δυτικής Αφρικής, της κεντρικής Ασίας και της ανατολικής Ευρώπης, δεν έχουν μπει ακόμα στο πρόγραμμα της Βασίλισσας Ελισάβετ. Έχει επισκεφθεί, παρόλα αυτά, σχεδόν κάθε κράτος της Άπω Ανατολής, της Μέσης Ανατολής αλλά και της Βορείου Αμερικής. Έχει επίσης επισκεφθεί και 10 πρώην κομμουνιστικά κράτη στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Ρωσία, ενώ έχει αποφύγει αρκετό κομμάτι της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Η Κίνα είναι ένα από τα 10 κράτη που υπάρχει μόνο ένα κόμμα στην πολιτική τους ζωή ή που αποτελούν δημοκρατίες μόνο εν μέρει. Άλλες είναι το Bahrain, το Qatar και το Iran. Ποτέ δεν έχει πάει στο Iraq, παρά το ρόλο που έπαιξε το Ηνωμένο Βασίλειο στην εκθρόνιση του πρώην ηγέτη του, Saddam Hussein, και το οποίο έγινε Δημοκρατία μόλις το 2005. Σχεδόν ολόκληρη η Νότιος Αμερική δεν έχει φιλοξενήσει ποτέ τη Βασίλισσα. Δεδομένης και της απόστασης των χωρών όπως το Peru και η Bolivia, μάλλον αυτό το κομμάτι της Γης δε θα δει ποτέ από κοντά τη Βασίλισσα. Παρόλο που είναι πιο κοντά στην Ευρώπη, δεν έχει επισκεφθεί ούτε την Αίγυπτο αλλά ούτε και το Israel.
Συνολικά έχει επισκεφθεί 106 από τις 193 χώρες-μέλη του ΟΗΕ. Ο γιος της, ο πρίγκιπας Κάρολος, έρχεται δεύτερος έχοντας επισκεφθεί 101 χώρες, ενώ τα εγγόνια της, πρίγκιπας William (22 χώρες) και πρίγκιπας Harry (15 χώρες) έχουν ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουν.
Διαβάστε ακόμη:
http://www.mononews.gr/archea-olimpia-olimpiaki-floga-archise-taxidi-gia-rio/39819