ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Η Τσικνοπέμπτη έφτασε και όσοι δεν έχουν σκοπό να τσικνίσουν έξω, προετοιμάζονται για τα φαγητά που θα ετοιμάσουν για το αποψινό τραπέζι.
Ο Άκης Πετρετζίκης μας δείχνει το απόλυτο mix grill με παϊδάκια κοτόπουλου, μπριζόλες, μπιφτέκια, λουκάνικα, μελιτζανοσαλάτα, τυροκαυτερή, πίτες και πατάτες για το τέλειο μπάρμπεκιου!
Συστατικά
Για το BBQ
- 1 κιλό χοιρινό, λαιμό
- 1.200 γρ. παϊδάκια κοτόπουλου
- 10 λουκάνικα , χωριάτικα
- πατάτες τηγανητές
- πίτες για σουβλάκι
- τυροκαυτερή
- μελιτζανοσαλάτα
Για τη μαρινάδα χοιρινού
- 250 γρ. αλάτι, χονδρό
- 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- φλούδες λεμονιού, από 1 λεμόνι
- 1 σκ. σκόρδο
- 1 κ.σ. ρίγανη
- 1 κ.γ. πιπέρι
- 3-4 κλ. δεντρολίβανο
- 1 κ.σ. θυμάρι
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη μαρινάδα κοτόπουλου
- 2 κ.σ. μουστάρδα
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή
- 1 κ.γ. κάρι
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 1 κ.γ. σκόρδο, σε σκόνη
Για τα μπιφτέκια
- 1 κιλό κιμά χοιρινό
- 100 γρ. ψωμί τριμμένο
- 80 γρ. γάλα
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 1/3 ματσάκι μαϊντανό
- 1/3 ματσάκι δυόσμο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 αυγό
Για τη μελιτζανοσαλάτα
- 1 κιλό μελιτζάνες
- 1/2 πιπεριά Φλωρίνης
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
- 1/2 σκ. σκόρδο
- 30 γρ. ξίδι
- 1/2 σκ. αλάτι
- πιπέρι
- 50 γρ. ελαιόλαδο
Για την τυροκαυτερή
- 1/2 πιπεριά Φλωρίνης
- 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 400 γρ. φέτα
- 1 κ.σ. μπούκοβο
- 1/2 σκ. σκόρδο
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τις χοιρινές μπριζόλες στο BBQ
- Ρίχνουμε στον πολυκόφτη το αλάτι, τη ζάχαρη, τη φλούδα από το λεμόνι, το σκόρδο, τη ρίγανη, το πιπέρι, τα φύλλα από το δεντρολίβανο, το θυμάρι και 2 κ.σ. ελαιόλαδο, και χτυπάμε πολύ καλά για να έχουμε μια αρωματική πάστα.
- Κόβουμε τις μπριζόλες κάθετα σε φέτες 2 εκ. και τις βάζουμε σε ένα μπολ.
- Ρίχνουμε τη μαρινάδα και φροντίζουμε να καλυφθεί όλη η επιφάνειά τους.
- Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη ή στο ψυγείο να μαριναριστεί για 20 λεπτά.
- Ξεπλένουμε καλά τις μπριζόλες με νερό και τις βάζουμε σε ένα μπολ.
- Ρίχνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη, και αφήνουμε στο ψυγείο.
- Ψήνουμε στο BBQ για περίπου 4-5 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να ψηθούν μέχρι μέσα και πάρουν χρώμα.
Για τα παϊδάκια κοτόπουλου στο BBQ
- Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα, το κάρι, τη ρίγανη και το σκόρδο, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Βάζουμε τα παϊδάκια κοτόπουλου στο μπολ με τη μαρινάδα και ανακατεύουμε. Φροντίζουμε η μαρινάδα να καλύψει όλη την επιφάνειά τους.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά. Μπορούμε να αφήσουμε μέχρι 1 βράδυ.
- Ψήνουμε στο BBQ για περίπου 4-5 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να ψηθούν μέχρι μέσα και πάρουν χρώμα.
Για τα μπιφτέκια στο BBQ
- Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τον κιμά, το ψωμί και το γάλα.
- Τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη, μέσα στο μπολ το κρεμμύδι, και προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο, αλάτι και πιπέρι.
- Προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον δυόσμο ψιλοκομμένους, το ελαιόλαδο και το αυγό, και ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μας.
- Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Ψήνουμε στο BBQ για περίπου 4-5 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να ψηθούν μέχρι μέσα και πάρουν χρώμα.
Για τα λουκάνικα
- Χαράσσουμε τα λουκάνικα σε πολλά σημεία και αφήνουμε ψυγείο.
- Ψήνουμε στο BBQ για περίπου 4-5 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να ψηθούν μέχρι μέσα και πάρουν χρώμα.
Για τη μελιτζανοσαλάτα
- Ψήνουμε στη φωτιά τις μελιτζάνες και την πιπεριά για να ψηθούν και να πάρουν καπνιστή γεύση. Εναλλακτικά, ψήνουμε στον φούρνο.
- Αφαιρούμε τη φλούδα και ψιλοκόβουμε τη σάρκα.
- Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τον μαϊντανό και το σκόρδο ψιλοκομμένα, το ξίδι, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε στην άκρη.
Για την τυροκαυτερή
- Ψήνουμε στη φωτιά την πιπεριά για να ψηθεί και να πάρει καπνιστή γεύση. Εναλλακτικά, ψήνουμε στον φούρνο.
- Ξεφλουδίζουμε την πιπεριά, αφαιρούμε τα σπόρια και βάζουμε τη σάρκα στον πολυκόφτη.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι, τη μισή φέτα, το μπούκοβο και το σκόρδο και χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Σπάμε μέσα σε ένα μπολ την υπόλοιπη φέτα με ένα πιρούνι για να γίνει μικρά κομμάτια.
- Προσθέτουμε μέσα στο μπολ το μείγμα από τον πολυκόφτη και ανακατεύουμε με το πιρούνι.
- Αφήνουμε στην άκρη.
Για το σερβίρισμα
- Τοποθετούμε στη πιατέλα τις μπριζόλες, το κοτόπουλο, τα μπιφτέκια, τα λουκάνικα, την τυροκαυτερή, τη μελιτζανοσαλάτα, τις πατάτες και τις πίτες και σερβίρουμε με λεμόνι.
Δείτε βίντεο
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Μπλόκο» Στουρνάρα στο σχέδιο των τραπεζών για το νέο IRIS
- Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Eurobank, τον χρυσό και το πετρέλαιο
- O Σαμαράς, οι μετοχές, το ΜΜ και ο Ηλιάδης, ο «Τρελαντώνης» και οι 6, η BSB στο ΧΑ, ο Κούστας και η ηθοποιός της βιντεοκασέτας, η απαίτηση του pirouetter, τι λέει η EDISON για τα media και η συγκίνηση του Χατζηδάκη
- Έξι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ρευστότητα 2, 5 δισ. δολάρια και πέντε εξασφαλισμένα έσοδα 14,65 δισ. δολάρια!