Χοιρινό σνίτσελ
Όλοι ξέρουμε το σνίτσελ κοτόπουλου, ένα εύκολο φαγητό, που έχει κερδίσει μικρούς και μεγάλους. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, όμως, με τη νέα της συνταγή, μας παροτρύνει να δοκιμάσουμε και το χοιρινό σνίτσελ, με τραγανή κρούστα στο τηγάνι, μία αυθεντική συνταγή, έτοιμη σε 10 μόλις λεπτά, που αποτελεί την πιο εύκολη λύση, όταν υπάρχει ελάχιστος διαθέσιμος χρόνος, για την προετοιμασία φαγητού. Συνοδεύεται άψογα με τηγανητές πατάτες ή σαλάτα.
Υλικά Συνταγής
-4 κομμάτια χοίρινο τρανς (150-170 γραμ. το καθένα)
-αλάτι
-φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-1/2 φλ. αλεύρι
-2 αυγά χτυπημένα
-1 φλ. ψίχουλα ψωμιού
-ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
-πατατοσαλάτα χωριάτικη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Για να γίνει πετυχημένο το τηγανητό χοιρινό σνίτσελ, το κρέας πρέπει να είναι καλά χτυπημένο και ισόπαχο. Αν δεν το αγοράσετε έτοιμο (που σας συνιστώ να το αποφύγετε), βάλτε ένα ένα κομμάτι χοιρινό κρέας ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες ή μεμβράνες και χτυπήστε το με βαρύ αντικείμενο, μπάτη ή σφυρί, ώστε να πλατύνει και το πάχος του να γίνει περίπου κάτι λιγότερο από μισό εκατοστό. Είναι σημαντικό να είναι ισόπαχο το σνίτσελ και να μην κάνετε τρύπες.
Αλατοπιπερώνουμε το χτυπημένο κρέας και από τις δυο πλευρές.
Σε 3 φαρδιά μπολ, βάζουμε χωριστά το αλεύρι, τα χτυπημένα αυγά και τα ψίχουλα.
Βουτάμε ένα ένα κομμάτι κρέας πρώτα στο αλεύρι να ντυθεί. Μέτα τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Βουτάμε στο χτυπημένο αυγό και αφού στάξει το περιττό αυγό, βουτάμε στα ψίχουλα να ντυθεί γύρω γύρω και να καλυφθεί τελείως.
Σε μεγάλο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, (να καλύπτει περίπου μέχρι τη μέση το σνίτσελ) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ροδίζουμε κάθε κομμάτι σνίτσελ για περίπου 2′ από κάθε πλευρά να ροδοκοκκινήσει και να γίνει τραγανή η κρούστα του.
Βγάζουμε τα σνίτσελ σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν. Τα σερβίρουμε ζεστά με την πατατοσαλάτα που σας έχω εδώ και σαλάτα εποχής.
Μυστικά για τραγανό σνίτσελ χοιρινό
•Ποιο κρέας είναι ιδανικό για σνίτσελ;
Ιδανικό κρέας για χοιρινό σνίτσελ, είναι το τρανς. Αν θέλετε, μπορείτε να φτιάξετε σνίτσελ και από μοσχάρι, χρησιμοποιώντας κρέας από κόντρα. Διαβάστε στα μυστικά μου πώς μαγειρεύουμε σωστά το κάθε κομμάτι του χοιρινού.
•Με τι λάδι τηγανίζω;
Για το τηγάνισμα του σνίτσελ, επιλέξτε ένα ελαιόλαδο ραφινέ, που να αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες. Το απαλό ελαιόλαδο είναι ιδανικό και πολύ πιο υγιεινό από τα υπόλοιπα λάδια τηγανίσματος.
•Για να μείνει η νοστιμιά
Αλατοπιπερώστε το κρέας πριν το πανάρετε για να πιάσει καλά το αλατοπίπερο.
• Ποιο είναι το καλύτερο πανάρισμα για σνίτσελ;
Μπορείτε για το πανάρισμα να χρησιμοποιήσετε ψίχουλα αλεσμένα από μπαγιάτικο ψωμί γιατί κάνουν τελεία τραγανή κρούστα. Αν δεν έχετε, χρησιμοποιήστε φρυγανιά (θα γίνει πιο σκούρο το τελικό αποτέλεσμα).
Εναλλακτικά, μπορείτε να πανάρετε το κρέας σας με σπασμένα corn flakes (με ουδέτερη γεύση), με νιφάδες βρώμης και γενικά με ό,τι σας αρέσει να τρώτε.
•Σε τι θερμοκρασία να τηγανίσω το σνίτσελ
Η φωτιά στο τηγάνι δεν πρέπει να είναι πάρα πολύ δυνατή, γιατί θα καεί το πανάρισμα γρήγορα πριν προλάβει να ψηθεί το σνίτσελ μέχρι μέσα.
Αν η φωτιά είναι μέτρια προς χαμηλή, τότε θα αρχίσει να ξεκολλάει το πανάρισμα και θα ρουφήξει μέσα πολύ λάδι. Μέτρια προς δυνατή φωτιά είναι η ιδανική.
Μην τρυπάτε το σνίτσελ όταν τηγανίζεται γιατί χάνει τα υγρά του. Μην αναποδογυρίζετε το σνίτσελ μέσα στο λάδι πολλές φορές γιατί μαλακώνει η κρούστα και ρουφάει πολύ λάδι.
Πηγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου