Κλασικό και παραδοσιακό παστίτσιο αλλά με ένα twist του Άκη!

Βάλτε φέτα στα ζυμαρικά και 2 αυγά, για να μην διαλύονται όταν κόβετε κομμάτι.

Η συνταγή που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους! Ιδανική για το τραπέζι του σαββατοκύριακου!

Καλή απόλαυση!

Συστατικά

Για τον κιμά

  • 750 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 κρεμμύδια
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.γ. θυμάρι, φρέσκο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 100 ml κόκκινο κρασί
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 2 κύβους βοδινού Maggi
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Για την μπεσαμέλ

  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 λίτρο γάλα πλήρες
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 3 κρόκους, από μεσαία αυγά

Για τα μακαρόνια

  • 300 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο
  • 30 ml ελαιόλαδο,
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό,
  • 1/2 ματσάκι θυμάρι
  • 2 αυγά, μεσαία
  • 200 γρ. φέτα

Για τη σύνθεση

  • 50 γρ. γραβιέρα, τριμμένη

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τον κιμά

  • Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το θυμάρι.
  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το θυμάρι και τη ζάχαρη, και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για ακόμα 2 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τον κιμά και τον σπάμε με μια κουτάλα.
  • Σοτάρουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ακόμα 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ του.
  • Προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ, την κανέλα, τους κύβους και τα φύλλα δάφνης.
  • Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 10-20 λεπτά μέχρι να πιει όλα τα υγρά του το φαγητό.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης.
  • Προσθέτουμε τον μαϊντανό, ανακατεύουμε, και αφήνουμε στην άκρη.

Για την μπεσαμέλ

  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και αφήνουμε να λιώσει.
  • Προσθέτουμε 100 γρ. αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός για μερικά λεπτά μέχρι να καβουρδιστεί. Προσέχουμε να παίρνουμε και από τα πλάγια της κατσαρόλας το αλεύρι για να μην καεί.
  • Προσθέτουμε σε αρκετές δόσεις το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα χειρός.
  • Μόλις βγάλει τις πρώτες φουσκάλες, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και την τριμμένη γραβιέρα, και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός για να πέσει η θερμοκρασία.
  • Προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Για τα ζυμαρικά

  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε νερό και αλάτι και αφήνουμε να πάρει βράση.
  • Ρίχνουμε τα ζυμαρικά και βράζουμε 2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τα μεταφέρουμε ξανά στην κατσαρόλα.
  • Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και μεταφέρουμε τα ζυμαρικά σε ένα ορθογώνιο ταψί διαστάσεων 25×35 εκ.
  • Ψιλοκόβουμε το θυμάρι και τον μαϊντανό και τα ρίχνουμε στο ταψί.
  • Προσθέτουμε τα αυγά και τη φέτα και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας.

Για το παστίτσιο

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  • Ρίχνουμε στον κιμά 1 μεγάλη κουταλιά μπεσαμέλ με την κουτάλα της σούπας και ανακατεύουμε καλά για να δέσει.
  • Ρίχνουμε τον κιμά πάνω από τα μακαρόνια και τον απλώνουμε καλά με ένα κουτάλι.
  • Ρίχνουμε από πάνω την μπεσαμέλ, την απλώνουμε καλά και πασπαλίζουμε με την τριμμένη γραβιέρα.
  • Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 40 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα η μπεσαμέλ.
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί για 30 λεπτά.
  • Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Δείτε βίντεο με τη συνταγή

Διαβάστε επίσης:

Ζώδια: Οι προβλέψεις για σήμερα Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Πωλείται η έπαυλη της Margot Robbie στο Beverly Hills