Πεντανόστιμο τιραμισού από τον Άκη Πετρετζίκη!

Δοκιμάστε την εύκολη συνταγή για ένα αφράτο τιραμισού χωρίς αυγά, με καφέ espresso, μασκαρπόνε, κρέμα γάλακτος και κουβερτούρα.

Η ονομασία τιραμισού, είναι σύνθετη λέξη (tirare mi su) και σημαίνει «σήκωσέ με ψηλά» ή «ανέβασέ με». Αυτή η ονομασία επιλέχθηκε λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του γλυκού αυτού σε καφεΐνη (espresso), η οποία σε συνδυασμό με τη σοκολάτα δίνει ενέργεια σε όποιον το τρώει!

Καλή απόλαυση!

Συστατικά

  • 375 γρ. μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 120 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 110 γρ. μαυροδάφνη
  • 300 γρ. καφέ, εσπρέσο ρόφημα
  • 450 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, παγωμένη
  • 50 γρ. κουβερτούρα, σε κομματάκια
  • 36 σαβαγιάρ
  • 1-2 κ.σ. κακάο, για το πασπάλισμα
  • 30 γρ. κουβερτούρα, σε ξύσμα

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το μασκαρπόνε, την άχνη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας, τη μαυροδάφνη, τα 75 γρ. καφέ και χτυπάμε καλά με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Με μια μαρίζ παίρνουμε ότι έχει κολλήσει στα τοιχώματα του κάδου μας και χτυπάμε ξανά μέχρι να σφίξει το μείγμα.
  • Με το που σφίξει το τυρί μας, ρίχνουμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος και χτυπάμε μέχρι να πάρει τη μορφή γιαουρτιού.
  • Μόλις είναι έτοιμη αφαιρούμε από τον κάδο και αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε 225 γρ. ζεστό καφέ, προσθέτουμε τα κομμάτια κουβερτούρας και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
  • Παίρνουμε ένα σαβαγιάρ, από τη μεριά της ζάχαρης, το βουτάμε στιγμιαία στο μπολ με τον καφέ και τοποθετούμε σε ένα ταψάκι 25×32 εκ.
  • Επαναλαμβάνουμε και για τα υπόλοιπα μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια της βάσης. (18 σαβαγιάρ)
  • Από πάνω στρώνουμε τη μισή κρέμα.
  • Παίρνουμε πάλι ένα σαβαγιάρ, από τη μεριά της ζάχαρης, το βουτάμε στιγμιαία στον καφέ και στρώνουμε από πάνω κάθετα στα προηγούμενα.
  • Επαναλαμβάνουμε για τα υπόλοιπα 18 σαβαγιάρ και σκεπάζουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
  • Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες να δέσει το γλυκό μας.
  • Αφαιρούμε από το ψυγείο και με ένα πιρούνι δίνουμε σχήμα στο γλυκό μας.
  • Πασπαλίζουμε με κακάο, ξύσμα κουβερτούρας και κόβουμε σε κομμάτια.

Tip από τον Άκη: Πρέπει να προσέξουμε ο κάδος του μίξερ να είναι πολύ παγωμένος για να πήξει πιο εύκολα η κρέμα γάλακτος και να μην την παραχτυπήσουμε γιατί αλλιώς θα μας κόψει!

Δείτε βίντεο με τη συνταγή

Διαβάστε επίσης:

Κέικ με φιστικοβούτυρο και καραμέλες από τον Άκη Πετρετζίκη

Πένες με κιμά γαλοπούλας από τον Άκη Πετρετζίκη