ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Πεντανόστιμο τιραμισού από τον Άκη Πετρετζίκη!
Δοκιμάστε την εύκολη συνταγή για ένα αφράτο τιραμισού χωρίς αυγά, με καφέ espresso, μασκαρπόνε, κρέμα γάλακτος και κουβερτούρα.
Η ονομασία τιραμισού, είναι σύνθετη λέξη (tirare mi su) και σημαίνει «σήκωσέ με ψηλά» ή «ανέβασέ με». Αυτή η ονομασία επιλέχθηκε λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του γλυκού αυτού σε καφεΐνη (espresso), η οποία σε συνδυασμό με τη σοκολάτα δίνει ενέργεια σε όποιον το τρώει!
Καλή απόλαυση!!!
Συστατικά
- 375 γρ. μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου
- 120 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
- 110 γρ. μαυροδάφνη
- 300 γρ. καφέ, εσπρέσο ρόφημα
- 450 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, παγωμένη
- 50 γρ. κουβερτούρα, σε κομματάκια
- 36 σαβαγιάρ
- 1-2 κ.σ. κακάο, για το πασπάλισμα
- 30 γρ. κουβερτούρα, σε ξύσμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το μασκαρπόνε, την άχνη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας, τη μαυροδάφνη, τα 75 γρ. καφέ και χτυπάμε καλά με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Με μια μαρίζ παίρνουμε ότι έχει κολλήσει στα τοιχώματα του κάδου μας και χτυπάμε ξανά μέχρι να σφίξει το μείγμα.
- Με το που σφίξει το τυρί μας, ρίχνουμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος και χτυπάμε μέχρι να πάρει τη μορφή γιαουρτιού.
- Μόλις είναι έτοιμη αφαιρούμε από τον κάδο και αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα μπολ βάζουμε 225 γρ. ζεστό καφέ, προσθέτουμε τα κομμάτια κουβερτούρας και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
- Παίρνουμε ένα σαβαγιάρ, από τη μεριά της ζάχαρης, το βουτάμε στιγμιαία στο μπολ με τον καφέ και τοποθετούμε σε ένα ταψάκι 25×32 εκ.
- Επαναλαμβάνουμε και για τα υπόλοιπα μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια της βάσης. (18 σαβαγιάρ)
- Από πάνω στρώνουμε τη μισή κρέμα.
- Παίρνουμε πάλι ένα σαβαγιάρ, από τη μεριά της ζάχαρης, το βουτάμε στιγμιαία στον καφέ και στρώνουμε από πάνω κάθετα στα προηγούμενα.
- Επαναλαμβάνουμε για τα υπόλοιπα 18 σαβαγιάρ και σκεπάζουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
- Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες να δέσει το γλυκό μας.
- Αφαιρούμε από το ψυγείο και με ένα πιρούνι δίνουμε σχήμα στο γλυκό μας.
- Πασπαλίζουμε με κακάο, ξύσμα κουβερτούρας και κόβουμε σε κομμάτια.
Tip από τον Άκη! Πρέπει να προσέξουμε ο κάδος του μίξερ να είναι πολύ παγωμένος για να πήξει πιο εύκολα η κρέμα γάλακτος και να μην την παραχτυπήσουμε γιατί αλλιώς θα μας κόψει!
Δείτε βίντεο με τη συνταγή
Διαβάστε επίσης:
Κέικ μπανάνας από τον Άκη Πετρετζίκη
Γρήγορα soft cookies από τον Άκη Πετρετζίκη