Πεντανόστιμη σπανακόπιτα με φέτα από τον Άκη Πετρετζίκη.

Μία πίτα με χειροποίητο και τραγανό φύλλο με γέμιση από σπανάκι και πολλά μυρωδικά! Δεν θα μείνει ούτε κομμάτι!

1

Συστατικά

Για το φύλλο

  • 600 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα για το άνοιγμα του φύλλου
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 350 ml νερό
  • 1 κ.σ. σουσάμι

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό σπανάκι
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 1/4 ματσάκι δυόσμο
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 3 πράσα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 500 γρ. φέτα, τριμμένη
  • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 2 αυγά, μέτρια
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το φύλλο

  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο και προσθέτουμε σιγά-σιγά το νερό, ανακατεύοντας αρχικά με ένα κουτάλι και έπειτα πλάθουμε με τα χέρια μας.
  • Δημιουργούμε μια ομοιόμορφη ζύμη και την αφήνουμε στο μπολ σκεπασμένο με μια πετσέτα να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου.

Για τη γέμιση

  • Ψιλοκόβουμε το σπανάκι, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, τον άνηθο, τα πράσα, και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
  • Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την τριμμένη φέτα, το ξύσμα λεμονιού και τα αβγά καλά χτυπημένα.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά τη γέμιση με ένα κουτάλι.

Για τη σύνθεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
  • Κόβουμε τη ζύμη στη μέση.
  • Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας.
  • Ανοίγουμε με τον πλάστη το ένα ζυμάρι σε κυκλικό σχήμα, το τοποθετούμε σε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 28 εκ. -προσέχοντας να προεξέχει η ζύμη από το ταψί- και αλείφουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω από τη ζύμη και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
  • Ανοίγουμε με τον πλάστη το δεύτερο ζυμάρι σε κυκλικό σχήμα και καλύπτουμε τη γέμιση.
  • Ενώνουμε τα φύλλα ζύμης που προεξέχουν, κλείνουμε προς τα μέσα, και χαράσσουμε την πίτα σε 8-10 κομμάτια.
  • Αλείφουμε την πίτα με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
  • Ψήνουμε την πίτα στον φούρνο για 1 ώρα.
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε την πίτα στην άκρη να κρυώσει.
  • Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε

Καλή απόλαυση!

Διαβάστε επίσης:

Ατομικό μωσαϊκό με 4 υλικά από τον Άκη Πετρετζίκη

Γαριδομακαρονάδα με λευκή σάλτσα από τον Άκη Πετρετζίκη