Μια υπέροχη συνταγή για pancakes τέλεια για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας. Είναι απλή, το μαγείρεμα εύκολο κι ο χρόνος προετοιμασίας που απαιτείται σύντομος.

ΥΛΙΚΑ

Για τα pancakes

240 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
6 γρ. μπέικιν πάουντερ
85 γρ. αβγό, χτυπημένο
375 γρ. γάλα
25 γρ. βούτυρο, λιωμένο
3 γρ. μπέικιν σόδα
6 γρ. αλάτι
45 γρ. ζάχαρη
βούτυρο, για το τηγάνι
* Προαιρετικά:
σάλτσα καραμέλα, για το σερβίρισμα
ζάχαρη άχνη, για το σερβίρισμα

Για τις καραμελωμένες μπανάνες

250 γρ. μπανάνες, κομμένες σε χοντρές και λοξές ροδέλες
25 γρ. βούτυρο φρέσκο για το τηγάνισμα
50 γρ. ζάχαρη μαύρη με μελάσα
30 γρ. ρούμι
νερό

Για τα pancakes

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το γάλα, το βούτυρο και τα αβγά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Ενσωματώνουμε τα δύο μείγματα και ανακατεύουμε γρήγορα με έναν αβγογδάρτη, ώστε να μην έχουμε σβώλους. Περνάμε το μείγμα από σινουά ή λεπτό σουρωτήρι και το βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες περίπου.

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Βάζουμε λίγο βούτυρο και ρίχνουμε με μια κουτάλα λίγο από το μείγμα. Ψήνουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο, χρυσαφένιο χρώμα.

Αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε με τις καραμελωμένες μπανάνες.

Σερβίρουμε, προαιρετικά, με σάλτσα καραμέλα και ζάχαρη άχνη.

Για τις καραμελωμένες μπανάνες

Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να καβουρδιστεί ελαφρά το βούτυρο (η ζάχαρη μπορεί να μην λιώσει εντελώς).

Προσθέτουμε τις μπανάνες, δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε απαλά για 2 περίπου λεπτά.

Όταν οι μπανάνες μαλακώσουν, απομακρύνουμε από τη φωτιά για να προσθέσουμε το ρούμι, επαναφέρουμε προσεκτικά στη φωτιά, προσθέτουμε λίγο νερό και κρατάμε τις μπανάνες στη φωτιά μέχρι να εξατμιστεί.

πηγή: www.yiannislucacos.gr