Ο Άκης Πετρετζίκης μας προτείνει τρεις πανεύκολες συνταγές για κριτσίνια.

Τα κριτσίνια αποτελούν το ιδανικό σνακ για το σχολείο, το γραφείο, την εκδρομή ή το σπίτι.

Κριτσίνια πολύσπορα, καλαμποκιού και καρότου έτοιμα σε 20-30 λεπτά και κατάλληλα για όλες τις ώρες της ημέρας!

Κριτσίνια πολύσπορα

Συστατικά

  • 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 50 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 150 γρ. μαργαρίνη, κρύα
  • 1 κρόκο
  • 2 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • 250 γρ. νερό
  • 60 γρ. ηλιόσπορο
  • 20 γρ. λιναρόσπορο
  • 30 γρ. μαραθόσπορο
  • πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
  • Στρώνουμε 2 φύλλα λαδόκολλας σε 2 ταψιά και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
  • Ρίχνουμε στον πολυκόφτη τα 2 αλεύρια και τη μαργαρίνη κομμένη σε κύβους, και χτυπάμε μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα.
  • Προσθέτουμε τον κρόκο, 1 κ.σ. ζάχαρη, το αλάτι και το κονιάκ, και χτυπάμε μέχρι να γίνει μια λεία και ελαστική ζύμη.
  • Βγάζουμε τη ζύμη από τον πολυκόφτη και τη χωρίζουμε σε μπαλάκια των 10 γρ.
  • Πλάθουμε το κάθε μπαλάκι σε μπαστουνάκι μήκους 10 εκ., προσπαθώντας να τα κάνουμε ομοιόμορφα για να ψηθούν στον ίδιο χρόνο.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ το νερό μαζί μαζί με τη 1 κ.σ. ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί.
  • Βάζουμε σε ένα δεύτερο μπολ όλους τους σπόρους.
  • Περνάμε τα κριτσίνια πρώτα απο το νερό με τη ζάχαρη και έπειτα απο τους σπόρους, ώστε να κολλήσουν.
  • Τοποθετούμε τα κριτσίνια στα ταψιά και πασπαλίζουμε με πιπέρι.
  • Μεταφέρουμε τα ταψιά στον φούρνο και ψήνουμε για 35-40 λεπτά.
  • Αφαιρούμε τα ταψιά από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Σερβίρουμε.

Κριτσίνια καλαμποκιού

Συστατικά

  • 150 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 5 γρ. αλάτι
  • 1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 130 γρ. νερό

Για τη σύνθεση

  • 100 γρ. νερό
  • 100 γρ. δημητριακά, καλαμποκιού

Για το σερβίρισμα

  • κατσικίσιο τυρί

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το καλαμποκάλευρο, το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το νερό. Προαιρετικά μπορούμε να βάλουμε και 1 κ.γ. κοφτό επιπλέον κρυσταλλική ζάχαρη.
  • Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι και μόλις σχηματιστεί η ζύμη συνεχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια.
  • Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
  • Κόβουμε σε κομμάτια 20 γρ. και πλάθουμε σε μπαστουνάκια 15-20 εκ.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε νερό και σε άλλο μπολ βάζουμε τα δημητριακά καλαμποκιού τριμμένα.
  • Βουτάμε τα μπαστουνάκια στο μπολ με το νερό, στη συνέχεια στο μπολ με τα δημητριακά και μεταφέρουμε σε ταψιά με λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε ξεχωριστά τα ταψιά για 20-25 λεπτά.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε με κατσικίσιο τυρί.

Κριτσίνια καρότου

Συστατικά

  • 150 γρ. σκληρό αλεύρι
  • 100 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. λευκό κρασί
  • 150 γρ. καρότο, τριμμένο
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. αλάτι

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  • Στρώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Ρίχνουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 5-8 λεπτά, μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια των 20 γρ. και τα πλάθουμε με τα χέρια μας σε μπαστουνάκια των 20 εκ.
  • Τοποθετούμε τα κριτσίνια στο ταψί, μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο.
  • Σερβίρουμε τα κριτσίνια με τα συνοδευτικά της αρεσκείας μας.

Διαβάστε επίσης:

Χωριάτικη πίτα από τον Άκη Πετρετζίκη

Καριόκες με τσουρέκι από τον Άκη Πετρετζίκη