ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Ο Άκης Πετρετζίκης μας προτείνει τρεις πανεύκολες συνταγές για κριτσίνια.
Τα κριτσίνια αποτελούν το ιδανικό σνακ για το σχολείο, το γραφείο, την εκδρομή ή το σπίτι.
Κριτσίνια πολύσπορα, καλαμποκιού και καρότου έτοιμα σε 20-30 λεπτά και κατάλληλα για όλες τις ώρες της ημέρας!
Κριτσίνια πολύσπορα
Συστατικά
- 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 50 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 150 γρ. μαργαρίνη, κρύα
- 1 κρόκο
- 2 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 2 πρέζες αλάτι
- 2 κ.σ. κονιάκ
- 250 γρ. νερό
- 60 γρ. ηλιόσπορο
- 20 γρ. λιναρόσπορο
- 30 γρ. μαραθόσπορο
- πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
- Στρώνουμε 2 φύλλα λαδόκολλας σε 2 ταψιά και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
- Ρίχνουμε στον πολυκόφτη τα 2 αλεύρια και τη μαργαρίνη κομμένη σε κύβους, και χτυπάμε μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα.
- Προσθέτουμε τον κρόκο, 1 κ.σ. ζάχαρη, το αλάτι και το κονιάκ, και χτυπάμε μέχρι να γίνει μια λεία και ελαστική ζύμη.
- Βγάζουμε τη ζύμη από τον πολυκόφτη και τη χωρίζουμε σε μπαλάκια των 10 γρ.
- Πλάθουμε το κάθε μπαλάκι σε μπαστουνάκι μήκους 10 εκ., προσπαθώντας να τα κάνουμε ομοιόμορφα για να ψηθούν στον ίδιο χρόνο.
- Βάζουμε σε ένα μπολ το νερό μαζί μαζί με τη 1 κ.σ. ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί.
- Βάζουμε σε ένα δεύτερο μπολ όλους τους σπόρους.
- Περνάμε τα κριτσίνια πρώτα απο το νερό με τη ζάχαρη και έπειτα απο τους σπόρους, ώστε να κολλήσουν.
- Τοποθετούμε τα κριτσίνια στα ταψιά και πασπαλίζουμε με πιπέρι.
- Μεταφέρουμε τα ταψιά στον φούρνο και ψήνουμε για 35-40 λεπτά.
- Αφαιρούμε τα ταψιά από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Σερβίρουμε.
Κριτσίνια καλαμποκιού
Συστατικά
- 150 γρ. καλαμποκάλευρο
- 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 5 γρ. αλάτι
- 1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 130 γρ. νερό
Για τη σύνθεση
- 100 γρ. νερό
- 100 γρ. δημητριακά, καλαμποκιού
Για το σερβίρισμα
- κατσικίσιο τυρί
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Σε ένα μπολ βάζουμε το καλαμποκάλευρο, το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το νερό. Προαιρετικά μπορούμε να βάλουμε και 1 κ.γ. κοφτό επιπλέον κρυσταλλική ζάχαρη.
- Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι και μόλις σχηματιστεί η ζύμη συνεχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια.
- Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
- Κόβουμε σε κομμάτια 20 γρ. και πλάθουμε σε μπαστουνάκια 15-20 εκ.
- Σε ένα μπολ βάζουμε νερό και σε άλλο μπολ βάζουμε τα δημητριακά καλαμποκιού τριμμένα.
- Βουτάμε τα μπαστουνάκια στο μπολ με το νερό, στη συνέχεια στο μπολ με τα δημητριακά και μεταφέρουμε σε ταψιά με λαδόκολλα.
- Ψήνουμε ξεχωριστά τα ταψιά για 20-25 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε με κατσικίσιο τυρί.
Κριτσίνια καρότου
Συστατικά
- 150 γρ. σκληρό αλεύρι
- 100 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. λευκό κρασί
- 150 γρ. καρότο, τριμμένο
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1 κ.γ. αλάτι
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
- Στρώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί και το αφήνουμε στην άκρη.
- Ρίχνουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 5-8 λεπτά, μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια των 20 γρ. και τα πλάθουμε με τα χέρια μας σε μπαστουνάκια των 20 εκ.
- Τοποθετούμε τα κριτσίνια στο ταψί, μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
- Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο.
- Σερβίρουμε τα κριτσίνια με τα συνοδευτικά της αρεσκείας μας.
Διαβάστε επίσης:
Χωριάτικη πίτα από τον Άκη Πετρετζίκη
Καριόκες με τσουρέκι από τον Άκη Πετρετζίκη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αμαζόνιος: Συμβολική επίσκεψη Μπάιντεν – Έντεκα δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγή
- Χοληστερίνη: Όσα πρέπει να ξέρετε για να μειώσετε τους κινδύνους
- Τουρκία: Αρνήθηκε τη χρήση του εναέριου χώρου της στο αεροσκάφος του προέδρου του Ισραήλ
- Αθήνα: Άνοιξαν οι σταθμοί «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής»