ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Συνταγή για πεντανόστιμο ριζότο με γαρίδες από τον Άκη Πετρετζίκη.
Η πιο εύκολη, νόστιμη και πιο light συνταγή για ριζότο Μιλανέζε που έχετε δοκιμάσει ποτέ και θα σας ενθουσιάσει!
Έτοιμο για να το απολαύσετε σε μόλις 10 λεπτά!
Συστατικά
- 500 γρ. γαρίδες, tiger, ακαθάριστες
- 1,5 λίτρο νερό, βραστό
- 1/2 γρ. κρόκο Κοζάνης (σαφράν)
- 1 κύβο κότας Maggi
- 2 κρεμμύδια
- 2 σκ. σκόρδο
- 1 πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 250 γρ. ρύζι αρμπόριο
- 150 γρ. λευκό κρασί, ξηρό
- 60 γρ. βούτυρο
- 120 γρ. τυρί κρέμα
- 100 γρ. παρμεζάνα
- θυμάρι, φρέσκο
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- αλάτι
- πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- ρόκα
- πιπέρι
- ελαιόλαδο, λίγο
- παρμεζάνα, flakes
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τον ζωμό
- Καθαρίζουμε τις γαρίδεςκαι βάζουμε σε μία κατσαρόλα τα κελύφη και τα κεφάλια τους.
- Προσθέτουμε το νερό, το σαφράν, τον κύβο και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά.
- Σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Για το ριζότο
- Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες 1 εκ. και τα βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Ψιλοκόβουμε τα σκόρδα και τα βάζουμε στην κατσαρόλα.
- Μεταφέρουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε 1-2 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.
- Βάζουμε το ρύζι και το σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα ώστε να μην χυλώσει και λασπώσει.
- Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε 2-3 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τον ζωμό σε δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις απορροφηθεί η μία δόση του ζωμού προσθέτουμε την επόμενη.
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία σε μέτρια φωτιά για 15-18 λεπτά μέχρι να βράσει το ρύζι και γίνει al dente.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, το τυρί κρέμα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε την παρμεζάνα, το θυμάρι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε 2 λεπτά στην άκρη.
- Αν σφίξει πολύ το ριζότο, προσθέτουμε λίγο ζωμό ακόμα.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά για να κάψει καλά.
- Χαράσσουμε τις γαρίδες εγκάρσια, πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι.
- Τις βάζουμε στο καυτό τηγάνι για αφήνουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
- Προσθέτουμε 2 κ.σ. χυμό λεμονιού και αφαιρούμε από τη φωτιά.
- Σερβίρουμε με ρόκα, πιπέρι, λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και flakes παρμεζάνας.