Φτιάξτε πεντανόστιμα ριγκατόνι μπολονέζ, το απόλυτο comfort food που λατρεύουν όλοι και απολαύστε το με την παρέα σας ή την οικογένειά σας!

Ο Άκης Πετρετζίκης προτείνει την πιο λαχταριστή συνταγή!

1

Συστατικά

Για τον κιμά

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 350 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 350 γρ. κιμά χοιρινό
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 καρότο
  • 2 στικ σέλερι
  • 40 γρ. πελτέ ντομάτας
  • 100 γρ. κόκκινο κρασί
  • 1 κύβο κότας
  • 250 γρ. ντομάτες, τριμμένες
  • 1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 500 γρ. νερό
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

Για τα ζυμαρικά

  • 500 γρ. ριγκατόνι
  • 3 κ.σ. βασιλικό, ψιλοκομμένο

Για το σερβίρισμα

  • 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τον κιμά

  • Τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να κάψει πολύ καλά.
  • Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα δύο είδη κιμά κόβοντάς τα σε κομματάκια με το χέρι μας, και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και το σέλερι, και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
  • Σοτάρουμε για ακόμα 2-3 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν τα λαχανικά.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για ακόμα 1-2 λεπτά.
  • Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ του.
  • Προσθέτουμε τον κύβο κότας, τον χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, το φύλλο δάφνης και το νερό.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 1 ώρα μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά από τον κιμά.
  • Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, μαγειρεύουμε για ακόμα 3-4 λεπτά, και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Για τα ζυμαρικά 

  • Τοποθετούμε μια δεύτερη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό στη φωτιά να βράσει.
  • Ρίχνουμε τα ζυμαρικά και τα βράζουμε 2 λεπτά λιγότερα από τις οδηγίες της συσκευασίας.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, κρατάμε λίγο από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν τα ζυμαρικά, και τα σουρώνουμε.
  • Μεταφέρουμε τα βρασμένα ζυμαρικά μέσα στην κατσαρόλα με τον κιμά και μαγειρεύουμε για ακόμα 1 λεπτό. Αν η σάλτσα είναι αρκετά πηχτή μπορούμε να προσθέσουμε λίγο από το νερό που κρατήσαμε.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τον βασιλικό και ανακατεύουμε.

Για το σερβίρισμα

  • Μοιράζουμε τα ζυμαρικά σε πιάτα, πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη παρμεζάνα και σερβίρουμε.

Διαβάστε επίσης:

Καρυδόπιτα με φύλλο κρούστας από τον Άκη Πετρετζίκη

Κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ από τον Άκη Πετρετζίκη