Περιεχόμενα
Φτιάξτε πεντανόστιμα ριγκατόνι μπολονέζ, το απόλυτο comfort food που λατρεύουν όλοι και απολαύστε το με την παρέα σας ή την οικογένειά σας!
Ο Άκης Πετρετζίκης προτείνει την πιο λαχταριστή συνταγή!
Συστατικά
Για τον κιμά
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 350 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 350 γρ. κιμά χοιρινό
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- 1 καρότο
- 2 στικ σέλερι
- 40 γρ. πελτέ ντομάτας
- 100 γρ. κόκκινο κρασί
- 1 κύβο κότας
- 250 γρ. ντομάτες, τριμμένες
- 1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 φύλλο δάφνης
- 500 γρ. νερό
- 100 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
Για τα ζυμαρικά
- 500 γρ. ριγκατόνι
- 3 κ.σ. βασιλικό, ψιλοκομμένο
Για το σερβίρισμα
- 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τον κιμά
- Τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να κάψει πολύ καλά.
- Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα δύο είδη κιμά κόβοντάς τα σε κομματάκια με το χέρι μας, και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και το σέλερι, και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
- Σοτάρουμε για ακόμα 2-3 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν τα λαχανικά.
- Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για ακόμα 1-2 λεπτά.
- Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ του.
- Προσθέτουμε τον κύβο κότας, τον χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, το φύλλο δάφνης και το νερό.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 1 ώρα μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά από τον κιμά.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, μαγειρεύουμε για ακόμα 3-4 λεπτά, και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Για τα ζυμαρικά
- Τοποθετούμε μια δεύτερη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό στη φωτιά να βράσει.
- Ρίχνουμε τα ζυμαρικά και τα βράζουμε 2 λεπτά λιγότερα από τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, κρατάμε λίγο από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν τα ζυμαρικά, και τα σουρώνουμε.
- Μεταφέρουμε τα βρασμένα ζυμαρικά μέσα στην κατσαρόλα με τον κιμά και μαγειρεύουμε για ακόμα 1 λεπτό. Αν η σάλτσα είναι αρκετά πηχτή μπορούμε να προσθέσουμε λίγο από το νερό που κρατήσαμε.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τον βασιλικό και ανακατεύουμε.
Για το σερβίρισμα
- Μοιράζουμε τα ζυμαρικά σε πιάτα, πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη παρμεζάνα και σερβίρουμε.
Διαβάστε επίσης:
Καρυδόπιτα με φύλλο κρούστας από τον Άκη Πετρετζίκη
Κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ από τον Άκη Πετρετζίκη