Μια συνταγή για να φτιάξουμε τα δικά μας, χειροποίητα ζυμαρικά, γεμισμένα με σπανάκι, έναν καταπληκτικό συνδυασμό και κατάλληλο και για χορτοφάγους, μας προτείνει ο Γιώργος Τσούλης. Ο σεφ συμβουλεύει, σε περίπτωση που το ζυμάρι κολλάει, κατά τη διάρκεια του ανοίγματος, το πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι.

Υλικά

Υλικά για τη ζύμη:

250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ

2 μέτρια αυγά

1 κρόκο αυγού

25 ml. ελαιόλαδο

1 πρέζα αλάτι

250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό, για το άνοιγμα των ζυμαρικών

Υλικά για τη γέμιση:

125 γρ. σπανάκι

120 γρ. μασκαρπόνε

1 μέτριο αυγό

10 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

Για την κρέμα:

250 γρ. κρέμα γάλακτος

100 γρ. λιαστή ντομάτα

Εκτέλεση

Αδειάζουμε το αλεύρι στην επιφάνεια εργασίας και δημιουργούμε μία λακούβα στη μέση με τα χέρια. Ρίχνουμε μέσα στη λακούβα τα αυγά, το ελαιόλαδο, το αλάτι και σιγά σιγά ρίχνουμε αλεύρι από τα πλάγια της λακούβας, ανακατεύοντας απαλά με τα χέρια.

Ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10 λεπτά περίπου μέχρι να έχουμε ένα λείο ζυμάρι.

Τυλίγουμε το ζυμάρι με μεμβράνη και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να ξεκουραστεί.

Εκτέλεση για τη γέμιση: Παράλληλα βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να κάψει. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το σπανάκι, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε για 2 λεπτά περίπου. Μόλις είναι έτοιμο, το μεταφέρουμε σε ένα σουρωτήρι όπου το κρυώνουμε και το αφήνουμε να στραγγίξει πολύ καλά.

Όταν κρυώσει το μεταφέρουμε, το ψιλοκόβουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε σε τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε το μείγμα της γέμισης σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής και την αφήνουμε στην άκρη.

Μόλις περάσει η 1 ώρα, αφαιρούμε το ζυμάρι από το ψυγείο, το μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας και το κόβουμε με ένα μαχαίρι στη μέση. Παίρνουμε το ειδικό μηχάνημα που ανοίγουμε ζυμαρικά και ορίζουμε το πάχος στο μέγιστο. Πατάμε λίγο με τα χέρια το ένα από τα δύο ζυμάρια και το ανοίγουμε ελαφρά με έναν πλάστη.

Περνάμε από τη μηχανή το ζυμάρι μία φορά και στη συνέχεια το διπλώνουμε στη μέση. Ορίζουμε το πάχος της μηχανής ένα επίπεδο χαμηλότερα και περνάμε το ζυμάρι ξανά. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία χαμηλώνοντας το επίπεδο πάχους της μηχανής κατά ένα κάθε φορά για άλλες 4 φορές.

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για το δεύτερο ζυμάρι. Στη συνέχεια κόβουμε τα ανοιγμένα ζυμαρικά σε 3 ίσα μέρη. Τοποθετούμε τη γέμιση σε 4 σημεία λίγο πιο κάτω από τη μέση, αφήνοντας κενό σε κάθε σημείο. Με ένα πινέλο αλείφουμε με νερό την κάθε πλευρά της ζύμης και περιμετρικά από τη γέμιση.

Έπειτα διπλώνουμε την κάτω πλευρά προς τα πάνω μέχρι τα ¾ της ζύμης, καλύπτοντας τη γέμιση. Πιέζουμε με τα χέρια γύρω από τη γέμιση ώστε να κολλήσει η ζύμη αλλά και για να φύγει ο αέρας. Ξαναγυρίζουμε την κάτω πλευρά ώστε το ζυμάρι που περισσεύει να πάει κάτω από το ραβιόλι. Κόβουμε με ένα ίσιο μαχαίρι τα ραβιόλια.

Γεμίζουμε μία κατσαρόλα με αρκετά αλατισμένο νερό, την τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά και την αφήνουμε μέχρι να βράσει το νερό. Μόλις βράσει το νερό, ρίχνουμε μέσα τα ραβιόλια και τα βράζουμε για 4 λεπτά.

Παράλληλα βάζουμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε μέσα την κρέμα γάλακτος και τη λιαστή ντομάτα. Μόλις βράσουν τα ραβιόλια, τα μεταφέρουμε με μία τρυπητή κουτάλα μέσα στο τηγάνι με την κρέμα και μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Μόλις είναι έτοιμα, σερβίρουμε ζεστά.

Πηγή: Γιώργος Τσούλης