Μπριάμ
Αγνά, πολύχρωμα λαχανικά, ανακατεμένα στο φούρνο, σε μια άκρως καλοκαιρινή, εύκολη και γρήγορη συνταγή, από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Συνδυάζεται άψογα με φέτα και ψωμί.
Υλικά
-4 μελιτζάνες φλάσκες
-4 κολοκύθια
-4 μεγάλες πατάτες
-4 ώριμες και σφιχτές ντομάτες
-4 σκελίδες σκόρδο
-2 κρεμμύδια
-2 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος
-2 κ.σ. βασιλικός ψιλοκομμένος
-2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
-1 φλ. ελαιόλαδο
-1 φλ. νερό
-αλάτι
-φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Για το μπριάμ φούρνου, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C σε αέρα και αντιστάσεις. Αφού πλύνουμε και καθαρίσουμε τα λαχανικά, κόβουμε τις μελιτζάνες σε 6 κομμάτια, τα κολοκύθια στα 6 (σαν μεγάλες μπουκιές), 4-5 εκ. (θα μικρύνουν στο ψήσιμο), τις ντομάτες στα 4 και τις πατάτες όπως και τις μελιτζάνες, στα 6. Βάζουμε τα λαχανικά ανακατεμένα σε βαθύ ταψί 34 ή 36 εκ.
Αλέθουμε το σκόρδο με το ελαιόλαδο στο μπλέντερ και περιχύνουμε το φαγητό, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά. Τ’ ανακατεύουμε με τα χέρια ή με δύο κουτάλες. Περιχύνουμε με το νερό (μη σας φαίνεται λίγο, θα κατεβάσουν υγρά τα λαχανικά).
Τοποθετούμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε 40΄-45΄ την πρώτη μισή ώρα σκεπασμένο. Μετά το ξεσκεπάζουμε. Το μπριάμ είναι ένα φαγητό που σερβίρεται χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου. Συνοδέψτε το με μια ωραία φέτα και τραγανό χωριάτικο ψωμί.
Τα απόλυτα καλοκαιρινά φαγητά είναι και το μπριάμ στο φούρνο, αλλά και το ιμάμ.
Προετοιμασία: 0:15′ Μαγείρεμα: 0:45′ Εύκολη Μερίδες: 6