Μια πεντανόστιμη συνταγή που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!

Ο Άκης Πετρετζίκης μας δείχνει μία γευστική πίτσα ναπολιτάνα για να απολαύσουμε το σαββατοκύριακο (και όχι μόνο…)

Συστατικά

Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 300 γρ. ντομάτες, τριμμένες
  • 2 κ.σ. σπιτική κέτσαπ
  • 20 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • 30 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κ.σ. βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. ρίγανη, αποξηραμένη

Για τη ζύμη

  • 250 γρ. νερό, κρύο
  • 2 γρ. μαγιά ξηρή
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 375 γρ. αλεύρι για τσουρέκι, + έξτρα για το άνοιγμα της ζύμης
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 7 γρ. αλάτι

Για τη σύνθεση

  • 60 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 150 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
  • φύλλα βασιλικού
  • 150 γρ. μοτσαρέλα, φρέσκια
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη σάλτσα ντομάτας

  • Βάζουμε σε ένα μπολ τις τριμμένες ντομάτες, την κέτσαπ, τη φρυγανιά, την παρμεζάνα, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, τον βασιλικό και τη ρίγανη.
  • Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι τα υλικά μεταξύ τους και αφήνουμε τη σάλτσα στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.

Για τη ζύμη

  • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το νερό, τη μαγιά, το μέλι και 250 γρ. αλεύρι.
  • Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Καλύπτουμε τον κάδο με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα.
  • Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το ελαιόλαδο, το αλάτι, και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 10-15 λεπτά, μέχρι να γίνει το ζυμάρι λείο και ελαστικό.
  • Σκεπάζουμε τον κάδο του μίξερ και πάλι με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ακόμα ώρα.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, τη χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη, και πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε στρόγγυλο σχήμα.
  • Τοποθετούμε τα ζυμάρια σε ένα αλευρωμένο ταψί το οποίο καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσουν σε θερμοκρασία δωματίου για 2-4 ώρες.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο γκριλ.
  • Βάζουμε ένα τηγάνι να κάψει σε δυνατή φωτιά. Προσοχή! Το τηγάνι που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι κατάλληλο να μπει και στον φούρνο.
  • Ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο εργασίας και βάζουμε από πάνω το ένα από τα ζυμάρια.
  • Ανοίγουμε με τα χέρια μας τη ζύμη, από το κέντρο προς τις άκρες, σε ένα στρόγγυλο σχήμα διαμέτρου 26 εκ. αφήνοντας πιο χοντρό το ζυμάρι στις άκρες.
  • Τοποθετούμε το ζυμάρι στο τηγάνι, προσθέτουμε από πάνω λίγη σάλτσα ντομάτας, λίγη τριμμένη παρμεζάνα, λίγη τριμμένη μοτσαρέλα, και ψήνουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα το κάτω μέρος του ζυμαριού.
  • Μεταφέρουμε το τηγάνι με την πίτσα στον φούρνο για 3-5 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα η πίτσα.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα 2 ζυμάρια.
  • Αφαιρούμε τις πίτσες από τον φούρνο.
  • Σερβίρουμε με φύλλα βασιλικού, φρέσκια μοτσαρέλα κομμένη σε ακανόνιστα κομμάτια, ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Διαβάστε επίσης:

Corn dogs με μοτσαρέλα και μπέικον από τον Άκη Πετρετζίκη

Το φαγητό της Κυριακής: Χοιρινό στον φούρνο με πατάτες