Ένα από τα εμβληματικά πιάτα της Κρήτης, μοναδικό σε γεύση και νοστιμιά, που γίνεται παραδοσιακά αντικριστό σε φωτιά. Κι όμως γίνεται -και είναι πολύ νόστιμο- ακόμα και στον φούρνο του σπιτιού.

Φέτος, εν μέσω καραντίνας ή lockdown, το Πάσχα θα είναι διαφορετικό. Δεν χρειάζεται, όμως, να το βάζουμε κάτω. Αντίθετα, ας είναι ένα Πάσχα που θα το θυμόμαστε και για τη ζεστασιά του…

Η συνταγή είναι της Μυρσίνης Λαμπράκη

Για 6 άτομα

Θα χρειαστούμε:

12 κιλά αρνί σπάλα σπασμένη αλλά όχι κομμένη σε κομμάτια (από αρνί τουλάχιστον 12 κιλών)

1 1/2 φλιτζάνι κρασί κόκκινο

5 κληματόβεργες

Αλάτι χοντρό θαλασσινό

Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Πλένετε και στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας το αρνί. Το περιχύνετε με το κρασί και το πασπαλίζετε με το χοντρό αλάτι. Το αφήνετε για μισή ώρα.

2. Βάζετε ένα ταψί με νερό στον φούρνο και από πάνω μια σχάρα όπου έχετε απλώσει τις κληματόβεργες βουτηγμένες και αυτές στο κρασί. Απλώνετε από πάνω το κρέας και ψήνετε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά. Χαμηλώνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και συνεχίζετε το ψήσιμο για 50 ακόμα λεπτά.

3. Αν χρειαστεί προσθέτετε στο ταψί έξτρα νερό για να στάζει το λίπος του αρνιού χωρίς να καίγεται.

4. Σερβίρετε το αρνί με σαλάτα ή με πατάτες φούρνου.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Είναι απαραίτητο να μαγειρέψετε αρνί που είναι τουλάχιστον 12 κιλά και άνω για να έχει αρκετό λιπώδη ιστό και να μην ξεραθεί.