Η διάσημη γαλλική πατατόσουπα parmentier σε μια εκδοχή με κάστανα!

Βελουτέ και κρεμώδης, ιδανική για ορεκτικό σε ένα επίσημο γεύμα και όχι μόνο!

Δείτε τη συνταγή του Άκη Πετρετζίκη:

Συστατικά

Για τα κρουτόν

  • 6 φέτες ψωμί για τοστ
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.γ. πάπρικα, γλυκιά
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τη σούπα

  • 1 κιλό πατάτες
  • 200 γρ. κάστανα, βρασμένα
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 πράσο
  • 80 γρ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 70 γρ. λευκό κρασί
  • 1 κύβο κότας
  • 1,5-1,7 λίτρα νερό
  • χυμό λεμονιού, από ½ λεμόνι
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • ελαιόλαδο
  • πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • φύλλα θυμαριού

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τα κρουτόν

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140°C στον αέρα.
  • Κόβουμε με ένα μαχαίρι τις φέτες ψωμιού σε μικρά κυβάκια και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Ρίχνουμε τα κυβάκια σε ένα ταψί, τα απλώνουμε καλά, μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 15-20 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και βγάζουμε το σκόρδο.
  • Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν καλά τα κρουτόν πριν τα χρησιμοποιήσουμε.

Για τη σούπα

  • Κόβουμε το κρεμμύδι και το πράσο σε μεγάλα κομμάτια, και τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε 30 γρ. βούτυρο, το ελαιόλαδο και το σκόρδο, τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.
  • Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ του.
  • Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε κύβους και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τον κύβο και το 1,5 λίτρο νερό, και βράζουμε για 10 λεπτά. (Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε με επιπλέον νερό.)
  • Ρίχνουμε τα κάστανα και βράζουμε για ακόμα 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο βούτυρο και την κρέμα γάλακτος, και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να αποκτήσει μια βελούδινη υφή η σούπα.
  • Μοιράζουμε τη σούπα σε πιάτα, προσθέτουμε τα κρουτόν, και σερβίρουμε με ελαιόλαδο, πιπέρι και φύλλα θυμαριού.

 Διαβάστε επίσης:

Εύκολο παγωτό μελομακάρονο από τον Άκη Πετρετζίκη

Cinnamon rolls μελομακάρονο από τον Άκη Πετρετζίκη

Μηλόπιτα από τον Άκη Πετρετζίκη