ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Η διάσημη γαλλική πατατόσουπα parmentier σε μια εκδοχή με κάστανα!
Βελουτέ και κρεμώδης, ιδανική για ορεκτικό σε ένα επίσημο γεύμα και όχι μόνο!
Δείτε τη συνταγή του Άκη Πετρετζίκη:
Συστατικά
Για τα κρουτόν
- 6 φέτες ψωμί για τοστ
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 σκ. σκόρδο
- 1 κ.γ. πάπρικα, γλυκιά
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη σούπα
- 1 κιλό πατάτες
- 200 γρ. κάστανα, βρασμένα
- 1 κρεμμύδι
- 1 πράσο
- 80 γρ. βούτυρο
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 σκ. σκόρδο
- 70 γρ. λευκό κρασί
- 1 κύβο κότας
- 1,5-1,7 λίτρα νερό
- χυμό λεμονιού, από ½ λεμόνι
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- αλάτι
- πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- ελαιόλαδο
- πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
- φύλλα θυμαριού
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τα κρουτόν
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140°C στον αέρα.
- Κόβουμε με ένα μαχαίρι τις φέτες ψωμιού σε μικρά κυβάκια και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Ρίχνουμε τα κυβάκια σε ένα ταψί, τα απλώνουμε καλά, μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 15-20 λεπτά.
- Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και βγάζουμε το σκόρδο.
- Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν καλά τα κρουτόν πριν τα χρησιμοποιήσουμε.
Για τη σούπα
- Κόβουμε το κρεμμύδι και το πράσο σε μεγάλα κομμάτια, και τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε 30 γρ. βούτυρο, το ελαιόλαδο και το σκόρδο, τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ του.
- Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε κύβους και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τον κύβο και το 1,5 λίτρο νερό, και βράζουμε για 10 λεπτά. (Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε με επιπλέον νερό.)
- Ρίχνουμε τα κάστανα και βράζουμε για ακόμα 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο βούτυρο και την κρέμα γάλακτος, και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να αποκτήσει μια βελούδινη υφή η σούπα.
- Μοιράζουμε τη σούπα σε πιάτα, προσθέτουμε τα κρουτόν, και σερβίρουμε με ελαιόλαδο, πιπέρι και φύλλα θυμαριού.
Διαβάστε επίσης:
Εύκολο παγωτό μελομακάρονο από τον Άκη Πετρετζίκη
Cinnamon rolls μελομακάρονο από τον Άκη Πετρετζίκη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τα νέα πονταρίσματα των αναλυτών σε ΔΕΗ, ΟΤΕ και Motor Oil
- Χριστίνα Αλεξοπούλου για διαγραφή Σαμαρά: «Ανθέλληνες υπάρχουν πολλοί, Σαμαράς όμως ένας!»
- Διατροφικές διαταραχές: Νέο, θεραπευτικό πρωτόκολλο δίνει ελπίδες για πλήρη ίαση
- Λίβανος: Χτύπημα του Ισραήλ σε πυκνοκατοικημένη περιοχή φαίνεται να σκότωσε τον επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Χεζμπολάχ